Alternatörde fırca mevcut üstadrotor kısmına sargı koydugunuzda fırça kullanmanız gerekir. statoru sargı yapıp rotoru mıknatıs yaparsanız fırçaya gerek kalmaz.
Amatek motorlarda verim cok düşük diyorlar üstadımKolay gelsin demek istiyorum.
İlk mesajlarınızda 10 amper maksimum almayı düşündüğünüzü yazmıştınız. 1 metre çaplı bir pervaneden 10 amper almanız biraz zor gibi görüyorum. Umarım alırsınız. Dişli ve kayış sistemleri ile dahada komplike olacak sisteminiz. Buradan izliyor olacağım.
Tekrar kolay gelsin.
Şefim ben de 3 fazlı asenkron motorların elektrik üretmeyeceğini düşünüyordum.Ama bir mühendis bana bunun doğru olmadığını 3 fazlı motorların rotorlarından döndürüldüğü zaman sargılarında elektrik oluştuğunu ve tasarladıkları yatay bir motorla(sabancı üniversitesinde ar-ge olarak yapılmış bu motor)yüksek katlı binalarda asansör yukarı çıkarken elektrik tüketeceğini ama aynı motor aşağı inerken elektrik üreteceğini söyledi!Asenkron motorun yatay modeliymiş bu motor ama çalışma prensibi asenkron motorla aynıymış!Maalesef her motor Elektrik üretmez. Sabit mıknatıslı doğru akım motorları elektrik üretir ama onlarda etiket üzerinde yazan yüksek devirde üretirler. Elinizdeki motoru modifiye ederek güzel bir alternatör yapabilirsiniz. Aşağıdaki sayfayı okumanızı öneririm.
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/rüzgar-türbini-için-alternatör-yapımı.85796/
ustad bende oyle dusudum denemden bilemeyecegimŞefim ben de 3 fazlı asenkron motorların Elektrik üretmeyeceğini düşünüyordum.Ama bir mühendis bana bunun doğru olmadığını 3 fazlı motorların rotorlarından döndürüldüğü zaman sargılarında elektrik oluştuğunu ve tasarladıkları yatay bir motorla(sabancı üniversitesinde ar-ge olarak yapılmış bu motor)yüksek katlı binalarda asansör yukarı çıkarken elektrik tüketeceğini ama aynı motor aşağı inerken elektrik üreteceğini söyledi!Asenkron motorun yatay modeliymiş bu motor ama çalışma prensibi asenkron motorla aynıymış!
Sayın c.berkan, uzun süre kullanılmış asenkron motorların rotorunda artık mıknatısiyet oluşur. Ayrıca klemenslere bağlanan kondansatör ile birlikte etikette yazan devir üzerinde bir devir ile döndürüldüğünde asenkron motorlar elektrik üretir. Yalnız böyle bir alternatörden yüksek verim alınamaz. Çünkü rotordaki manyetik alan çok düşüktür.Şefim ben de 3 fazlı asenkron motorların Elektrik üretmeyeceğini düşünüyordum.Ama bir mühendis bana bunun doğru olmadığını 3 fazlı motorların rotorlarından döndürüldüğü zaman sargılarında elektrik oluştuğunu ve tasarladıkları yatay bir motorla(sabancı üniversitesinde ar-ge olarak yapılmış bu motor)yüksek katlı binalarda asansör yukarı çıkarken elektrik tüketeceğini ama aynı motor aşağı inerken elektrik üreteceğini söyledi!Asenkron motorun yatay modeliymiş bu motor ama çalışma prensibi asenkron motorla aynıymış!