mantık bulmacası

Katılım
20 Haz 2007
Mesajlar
46
Puanları
1
Yaş
39
aradaşlar birkaç yıl önce çalıştığım fabrikanın müdürü sen elektrikçi geçiniyorsun al sana bir soru dedi iki gün düşündüm buldum sizlerle paylaşayım;3katlı bir binanin 3.katında bir ampul, giriş katında da 3 adet şalter var aynı anda sadece birine basılabiliyor ve 1 defa yukarı çıkıp kontrol etme şansımız var hangi anahtar lambayı yakıyor?
(mantık sorusudur elektrikle ilgili değildir)
 
1. şalteri kapatırsın ve birkaç dakika beklersin, 1. şalteri açıp 2. şalteri kapatırsın ve doğru 3. kata çıkarsın. Ampüle bakarsın, eğer yanıyorsa cevap 2. şalterdir. Yanmıyorsa elinle tutarsın amplü, eğer sıcaksa cevap 1. şalter, soğuksa cevap 3. şalterdir.
 
birinci şalter basarız. 5 dakika bekleriz. birinci şalteri kapatıp ikinci şaltere basarız. koşa koşa 3. kata çıkıp kontrol ederiz. Lamba yanıyorsa ikinci şalterdir. yanmıyorsa lambaya elleriz. eğer sıcaksa birinci şalter yakmıştır. yok eğer soğuksa üçüncü şalterdir.

ya da

ilk önce bir lamba alırız. 1 dakikada ne kadar ısındığını ve ne kadar sürede soğuduğunu hesaplarız. sonra şalterlere 1 dk arayla açıp kapatırız. sonra 3. kata çıkıp sıcaklık hesabına göre hangi şalterin lambayı yaktığını bulabiliriz.

daha cevap türetebilirz ancak lamba devresine müdehale etmek gerekir.
 
arkadaslarımı tebrik ederim cevap doğru ben bunu bulmak icin 2gün düsünmüstüm ???
 
Şalterlerin kontaklarından bulabiliriz.Üç şalterimiz var,üçünede faz giriyor lambaya giden uçları çıkarabilirizde çıkamasakta olur(şalterler kapalı olması şartı ile).
Ölçü aleti ile veya bir akkor flemanlı ampülde olabilir,şalterin kontaklarına değdiririz.DİKKAT şalterler kapalı(elektrik devresi açık )
hangisinde yanarsa o şalter lambayı yakar ve 3. kata kadar koşmamıza ve tehlikeye girmeye gerek kalmaz :)
 
ismail calayır ' Alıntı:
arkadaslarımı tebrik ederim cevap doğru ben bunu bulmak icin 2gün düsünmüstüm ???
valla düşünerek bu cevabı bulabildiysen 2 gün de büyük başarı, çünkü bu soru çokta elektrikle alakası olmayan sıradan ve abuk bir mantık bulmacası, yani bunu bilemediğin için müdürün yanında küçük düşecek halin yok
 
aslında şöyle bir elektrik teorisi vardır.
anahtar veya şalterler nereyi çalıştıracaksa oraya yakın olur.
yani lamba 3.katta ise kapıdan girişteki 3.şalter lambayı yakması lazım.kontrol etmeyede gerek yoktur sanırım.
 
ben olsam şalterlerin çıkışını kısadevre yapardım.sonra hangini açarsan aç lamba yanar :)
sonra da site yöneticinden sitenin tesisatını yapan elektrikçinin adresini alır,gidip eşek sudan gelene kadar döverdim :)
ama fabrika müdürü bana elektrikçi geçiniyordun derse,bir fotocell devresi kurardım,lambanın olduğu kata yerleştirir,aşağı da sinyal lambası için kablo çeker ve ya kablosuz sinyal devresi yapardım.Yukarı çıkma hakkımı böylece tükettikten sonra aşağıdan denerdim.bunun ardından ya da sizin gibi kafa yorarak lambanın ısısından soruyu çözdüğümde de,madem ki elektrikçiliğimin ölçüsü bu,demek ki ben iyi elektrikçiyim der,sonra da zam isterdim.başka bir alternatif olarak ta,o müdürün telefon ya da aydınlatmasını keserdim,beni çağırınca da,3. kattaki lambayı bildiğinize göre,bunu da tamir edersiniz derdim. :) aslında tabii soru çözülmüş diye geyik yapıyorum ama,gerçekten de bana "elektrikçi geçiniyorsun" demenin bir bedeli vardır ve mutlaka ödetirdim:) şirkette bu forumu takip edenler olmasa,size ne gibi bedeller ödettiğimi de anlatırdım gülerdik ama,bu durumda pek hoş olmaz :D
 
tüm arkadaşları tebrik ederim yorumlar güzeldi
 

Forum istatistikleri

Konular
128,818
Mesajlar
920,722
Kullanıcılar
450,908
Son üye
mert095

Yeni konular

Geri
Üst