Selamlar
Öncelikle materyallere göre işleri ve devirlerin sayıları mevcut Benim size verecebileğim değerler manual tezgaha göredir. CNC konusunda bir sey diyemiyorum. gerçi talaş kaldırma mantığı genel olarak aynıdır. Sadece ilerleme bu biraz dene yalın gibi olacak
Öncelikle takımınızın iyi bilenmiş veya talaş kaldıra bilirliği herşey den daha önemlii
Aluminyumla çalışırken delik delme diş çekmede mazot kullanmak gerekir. Frezelemede ise özel yağlar eğer hiç yoksa bor yağı 1Lt/50Ml oranında karışım lazım. ( mavi renkte olan iyidir Cnc lerde kullanılır. iyi soğutur. Alüminyumda parmak freze için kulis açarken 10mm kesit 1800 Devir. ( Dalınacak kalınlık en fazla 1,5mm) köse duvar almadan aynı devirde ilerleme hızı artar ve duvardan derinlik 5 ile 7,5mm ye kadar talaş alınabilir. Yüzey temizlemede ( tarama Kafası İçin çap 100mm 700 devir 800 Devir idealdir)
imalat çeliğinde ise 1040 1050 malzeme soğutma ve delik delme bor yağı ile kılavuz ise margarin veya özel diş yağı ile çekilebilir. HSS hava çeliği , kaba talaş parmak frezesi, parmak freze, matkap ucu ve Elmas için çaplara göre deviler değişiklik gösterir. Elams ile çalışırken elamsı iyi soğutup hss çeliğinin 3 katı veya 4 katı hızlara çıkılması gerekir. bunun için biraz uzunda olsa tablo yapmak lazım. Tarama kafası içinde 1000 devirleri altı gerekir ki bu iş de yüksek hızlı ve yüksek frekanslı motorlarla tarama yapmak biraz zor olmakta.
Bunu için bir tablo yapmak gerekir gerçi benim vermiş olduğum değerler manual tezgahlar için.. ilerleme hızlı olmamalı. hatta kaplumbağ hızlarına yakın olmalı
yapı çeliklerinin kc1 özgül kesme kuvveti (N/mm2) 1600 - 1800 K özgül güç kat sayısı ise 4,0- 5,7 iken alüminyumda kc 1 400- 700 K özgül güç kat sayısı ise 1,3 - 2,1 dir.
Bu işlemlerden Kanal açma kulis açmak en çok güç gerektiren işlemdir.
Eğer yanlış ve eksiğim varsa lütfen tamamlayın
Saygılarımla..