Metal Tesviyesi - Raspalama - Scraping

Bu işlem için öncelikle elinizde bir referans yüzey olması lazım. Geniş cetvel şeklinde mastarlar var. Bu mastara bir boya sürülüyor, sonra da mastarın boyalı yüzeyi, tesviye edilecek yüzey üzerinde gezdiriliyor. Bu işlem sonunda boyanın olduğu yerler, yüksek yerler oluyor ve raspa ile tesviye ediliyor. Haftalar süren işlemdir, çünkü çok az talaş kaldırılır. Çok yüksek hassasiyet elde etmek mümkündür.
 
Metal tesviyesi ile elde edilebilecek yüzey düzgünlüğünün kalitesi gerçekten iyi mi?

Birinci videyodaki granit tablaların tesviyesinde (kalibre edilmesinde) kullanılan tür bir döküm mastar, tesviye edilmiş.

İkinci örnekte ise yapışma etkisi, sadece yüzey düzgünlük kalitesinin çok yüksek olduğu Johnson mastarları gibi örneklerde görülebiliyor. Yapışmanın nedeni iki düz yüzey arasında hava kalmaması.


 
Son düzenleme:
Scraping, ağaç işlerinde sistreleme olarak daha uygun bir çevisiri oluyor. Raspalamak yüzeyi kazımaya daha yakın bir anlam taşıyor. Özellikle keman yapımında ( dünya standardında ve iyi ustaların işlerinde) zımpara kesinlikle kullanılmaz. Yüzey nihai hale sistre ile getirilir. Ülkemizde bu kalitede sistreler hiç te kolay bulunamamakta, ama merak edenler için kaynak verebilirim :)

Not: parkelere yapılan sistreleme ile alakası yok işin :)
 
Alüminyumun tesviyesini de içeren bir örnek.

G0704 model freze baştan aşağı yenileniyor ve ilave değişiklikler de yapılıyor. İş mili kutusuna bitişik ve 7075 alü bir praçadan ek yapıyor. Alü parçayı önce Bridgeport frezede işlemesine rağmen, iş mili kutusu ve alü parçayı tekrar tesviye ediyor. Yüzey hataları nedeni ile iki parça birbirine başlangıçta sadece birkaç noktadan değiyor. Amaç titreşimsiz çok iyi bir frezeye sahip olabilmek. Tesviye ile uğraşmasının nedenini ise, tam temas sağlayarak titreşimin ve gürültünün aktarılabilmesi ve sönümlendirilebilmesini sağlamak olarak açıklıyor. Aynı amaçla iş mili kutusunun boşluklarını kısmen epoksi granit ile de dolduruyor. Döküm ve epoksi granit gibi farklı iki malzemenin farklı titreşimleri emebileceğini söylüyor.

Alüminyum, kimi çelikler kadar yüksek mukavemete sahip. Zayıf kalan yanı ise yüzey sertliği, çeliklere oranla yüzey sertliği çok düşük, bu sakıncası anodize edilerek giderilmeye çalışıyor. Tesviye edilmesi ise çeliğe oranla çok daha kolay. Torna HSS kesme kalemleri (karbür yerine) tesviye aletinde bıçak olarak kullanılabilir diye düşünüyorum.

Alü parçanın işlenmesi (dak. 5:30);


Alü parçanın tesviyesi (3:30);

 
Scraping, ağaç işlerinde sistreleme olarak daha uygun bir çevisiri oluyor. Raspalamak yüzeyi kazımaya daha yakın bir anlam taşıyor. Özellikle keman yapımında ( dünya standardında ve iyi ustaların işlerinde) zımpara kesinlikle kullanılmaz. Yüzey nihai hale sistre ile getirilir. Ülkemizde bu kalitede sistreler hiç te kolay bulunamamakta, ama merak edenler için kaynak verebilirim :)

Not: parkelere yapılan sistreleme ile alakası yok işin :)
Ben merak ettim üstat kaynak verebilirmisiniz.
 
Ben merak ettim üstat kaynak verebilirmisiniz.

Tabiki, bu bağlantıda bu iş için kullanılan standart bileyleme ve uygulama konusunda bilgi verilmiş, güzel de anlatmış:

http://www.stewmac.com/How-To/Onlin...Binding_and_Pur/How_to_sharpen_a_scraper.html

Keman yapım sanatı ve giriş kısmında da bu sanatın ufak bir tarihçesi kıvamında önsözü:


Art of Violin Making / Roy courtnall ve chriss johnson yazimi referans kitabi. Burada geleneksel yöntemlerin sonuca ulaşmak için hangi aşamalarda avantajlara sahip olduğu bolca anlatılıyor.


İşin temeli şu noktada başlıyor: zımparalanan yüzey mikro boyutta çiziklerle
Doludur, sistrelenmiş yüzey ise biçak ile kesilmiş (rende atılmış) gibi parlak ve pürüssüzdür. Yüzeydeki çizikler ve matlık, uygulanan verniğin ağaç tarafından daha fazla emilmesine ve titreşimin azalmasına; aynı zamanda atılan verniğin zemin matlığından dolayı tam zemin rengi ve parlaklığı konusunda olumsuz etki edeceğinden, nihai şekline geldiği anda üst yüzey işlemlerinin bitmiş olması hedeflendiğinden dolayı sistre ile bitirmek en mantıklısı olarak açıklanır.

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/...ionid=953BA73B73905D804E9C96ACD803F830.f01t04

Not: tamamını okumak için satın almanızı isteyebilirler.
 
Alman malı ve sanırım yaygın olarak da kullanılan bir markaya ait el tesviye aleti (raspası) ve makinasının PDF dosyası aşağıda adreste var. Her ne kadar ticari bir ürünle ilgili olsa da kullanımı ile ilgili bilgi de içeriyor. Daha önce internetten araştırdığımda Türkiye'de benzer bir el raspası bulamamıştım. Dosyada TR distribütörünün adresi de var.

http://www.biax-germany.com/biax-wA...h/Biax_Elektronik-raspa-makinalar_2017_TR.pdf
 
hiç sevmediğim şey ...
 
hiç sevmediğim şey ...

Kullanıcılar bu tür üstü kapalı mesajlar yazdığında aklındakini okuyanın da anlayacağını düşünüyor, daha açık yazılırsa hepimiz daha rahat ve doğru olarak anlarız.

Sanırım sevmediğiniz şey firma adı vermiş olmam, bu teknikle tesviye yapılmasını kastetmiyorsanız. Yazıyı yazdığımda internetten epeyce aramama rağmen ülkemizde metal tesviyesi için el raspası satan yer bulamamıştım. Diyorsunuz ki firmaların adı paylaşılmamalı. Gereksinim duyacak olan kişi aynı yoldan geçerek aramalı, sıkıntı çekmeli, bulamasa da olur. Gerekirse yurt dışından ithal etmek için uğraşmalı, belki yaygın kullanılan batı kökenli internet firmalarını da Türkiye'ye mal satmaları konusunda ikna etmeli! Bu biraz gölgemizden korkmaya benziyor. Firma kar edebilir diye korkup kendimize zarar verelim daha iyi diyorsunuz.

Ben tesviyenin ülkemizde de yaygın kullanıldığını düşünüyordum, yanılmışım. Örneğin eskiyen bir tornanın kayıtlarından arabasına, sportuna birbiri üzerinde hareket eden döküm parçaların aşınması kaçınılmaz. Tesviye/raspalama ile bu parçalar tekrar hassas hale getirilebilir, farklı makineler için ve hatta yeni üretilen metal parçalar için de kullanılabilir. Sanayide çalışan arkadaşlar bile pek işe yarar olduğunu düşünmüyor. 2-3 kişi el raspası alırsa firmanın karı devede kulak kalır, istesem de zengin edemem, en azından bu konu ile ilgili içiniz rahat olsun.

Düşündüğünüzün tam tersi, kaliteli/ucuz ve kötü/pahalı ürün ve firmaların buradan paylaşılması gerektiğine inanıyorum. İnternetten çok satılan ürünlerin dışında fiyatlara ulaşmak son kullanıcı için çok zor olabiliyor. Amatör ve ilk makine yapan için konu zaten yeterince karışık ve zor, ne alacağını nerden alacağını el yordamı ile bulmaya çalışıyor. Birbirinden farklı teknikte çalışan ürünlerin kullanılma şansı da var, bilmeyen için seçmesi zor. Eğer nerden alacağına dair bir yardım almazsa, kötü bir ürünü pahalıya alabilir. Örneğin step motor, ray-araba gibi ürünleri buradaki çoğu kullanıcı aynı firmadan alıyor, ürünler kaliteliteli değilse de ucuz, kalite/fiyat oranı uygun. Arkadaşlar da öneriyor, ben de öneriyorum. Bence doğrusu da bu, kazanıyorsa da bırakın kazansın, hakediyordur. Önerirken insanların amacı firmaya para kazandırmak değil, forumdaki kullanıcıların korunması. Kalite/fiyat oranı daha iyi olan bir firma görürsek hemen onu önermeye başlarız ve ancak bu şekilde doğru ürünü, iyi fiyatı yakalama şansımız olabilir.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
130,227
Mesajlar
934,561
Kullanıcılar
453,426
Son üye
tirex42

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst