Mikrodev Plc Ödüllü Programlama Yarışması

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Murat

Site Yetkilisi
Yönetici
Site Yetkilisi
Katılım
19 Şub 2006
Mesajlar
1,607
Puanları
581
Yaş
43
Konum
izmir
MİKRODEV MP201 GSM’Lİ PLC ÖDÜLLÜ FBD PROGRAMLAMA YARIŞMASI

ocak_yarisma.jpg

Yarışma ile ilgili tüm detayları ekteki dosyadan indirebilirsiniz.

Yarışma Projesi:

Su kuyularının genel özellikleri:

  1. Su kuyularının 1 adet su tahliye çıkışı ve 1 adette su takviye girişleri bulunmaktadır.
  2. Su kuyularının seviyesini ölçmek için 0-20 mA analog çıkış üreten sensör kullanılmıştır. Ölçüm aralığı 0-100 metre aralığında yapılacaktır.
  3. Resimdeki vana kontrollerinde dijital çıkış kullanılacaktır. A1, A2, A3, A4, A5, A6 A
    grubunun vanaları; B1, B2, B3, B4, B5, B6 B grubunun vanalarıdır. AB vanası ise A ve B odaları arasındaki bağlantı vanasıdır.
  4. Pompalama işlemi gerekli olan su aktarma işlemlerinde su pompaları otomatik çalışmaktadır. Örneğin; su deposu 1’ e su takviyesi yapılacak ise ilgili vanalar açıldığındapompalama işlemi de otomatik yapılmaktadır. Herhangi bir işlem eklemenize gerekyoktur.
  5. Deponun giriş kapısı açıldığını algılayan ve dijital çıkış üreten sensör bulunmaktadır.
  6. Su depolarının kapısının açılması için dijital çıkışa bağlı kapı kilit sistemi bulunmaktadır. İlgili dijital çıkış aktifleştiğinde kapı kilidi açılmaktadır.
  7. Kuyuların bulunduğu ortamın sıcaklık bilgisini ölçen 2 adet PT100 sensörü bulunmaktadır. Sensörlerden birisi odaAda diğeri ise odaB’ de bulunmaktadır.
  8. Kuyuların ana şebekesindeki panoya bağlı Modbus RTU üzerinden haberleşen şebekeanalizörü bulunmaktadır. Şebeke analizörü Modbus RTU köle yapılandırmasına sahiptir. Şebeke analizörünün 10. word Modbus adresinden akım değeri okunacak.
  9. Kuyulardaki su seviyesi 20 metre altında ise su takviye işlemi, 90 metre üzerindeyse sutahliye işlemi yapılacaktır. Başka bir kuyudan su takviyesi için su alınacak kuyunun suseviyesi 50 metre üzerinde olmalıdır. Başka bir kuyuya su takviyesi yapılacaksa takviye yapılacak kuyunun su seviyesi 60 metre altında olmalıdır.

Otomasyon istekleri:

  1. Herhangi bir kuyudaki su seviyesi 20 metre altındaysa önce aynı gruptaki kuyudan sutakviyesi isteminde bulunulacak. Aynı gruptaki kuyuda su seviyesi 50 metre altındaysadiğer gruptaki 1. Kuyudan su takviyesi istenecektir. Diğer gruptaki 1. kuyuda da suseviyesi 50 metre altındaysa 2. kuyudan su isteğinde bulunulacaktır. Örnek 1 ; A grubunda bulunan 1. kuyu seviyesi 20 metrenin altındaysa önce Agrubundaki kuyu seviyesi 50 üzeriyse A grubundaki kuyudan, buradaki kuyuda da suseviyesi 50 metre altıysa B grubundaki 1. kuyudan istekte bulunulacaktır. Burada da suseviyesi 50 metre altında ise B grubundaki 2. kuyusundan istekte bulunulacaktır. Örnek 2; A grubundaki kuyu 2 su seviyesi 20 metre altındaysa önce oda A’daki kuyuseviyesi sorgulanacak, oda A kuyu 2 seviyesi 50 metre üzerindeyse A2 ve A3 vanalarıaçılarak KA2 kuyusundan KA1 kuyusuna su takviyesi yapılacaktır.
  2. Herhangi bir kuyunun su seviyesi 90 metre üzerindeyse; önce aynı gruptaki diğerkuyunun su seviyesi 60 metre altındaysa, aynı gruptaki diğer kuyuya su takviyesiyapılacaktır. Aynı gruptaki kuyunun su seviyesi 60 metre üzerindeyse diğer grubun 1.kuyusunun su seviyesi sorgulanacak. Diğer grubun 1. kuyusundaki su seviyesi de 60metre üzerindeyse diğer gruptaki 2. kuyuya sorgulama işlemi yapılacaktır. Tümkuyularda su seviyesi 60 metre üzerindeyse gruptaki tahliye vanası açılarak suyuntaşmaması sağlanacaktır. Örnek 1; Oda B kuyu 1 su seviyesi 90 metre üzerindeyse KB2 su seviyesi sorgulanacak.KB2 60 metre üzerindeyse oda A kuyu 2 sorgulanacak. KA2 su seviyesi 60 metre altındaysa, B1,B5,A5 ve A4 vanaları açılarak KB1’den KA2’ye su tahliye işlemiyapılacak. Örnek 2; Oda A kuyu 1 su seviyesi 90 metre üzerindeyse KA2 sorgulanacak, KA2 60metre üzerindeyse KB1 sorgulanacak, KB1 de 60 metre üzerindeyse KB2sorgulanacaktır. KB2’de 60 metre üzerindeyse A1,A5 ve A6 vanaları açılarak KA1kuyusundan su tahliye işlemi yapılacaktır.
  3. Herhangi bir kuyudan su takviyesi sorgulama işlemi başladığında diğer kuyuların durumsorgulama işlemi engellenecektir.
  4. Gruplardaki ortam sıcaklığı RTD girişine bağlı PT100 girişi ile kontrol edilecek, ortamsıcaklığı 40 0C üzerindeyse veya -10 0C altındaysa alarm durumuna geçip teknikernumarası (0555 999 88 77)aranacaktır.
  5. Modbus RTU ile okunan akım değeri 50A üzeri ise alarm durumuna geçip teknikeraranacaktır.
  6. Kuyuların bulunduğu kapalı alan kapısının açılması için +90555 444 33 22 ve +90555 44433 11 numaralarından “izinli” sms’i gelmesi durumunda açılacaktır. Kapı açıldığında“Dikkat! Kapı açıldı.” sms’i gönderilecektir.
  7. Güvenlik sisteminin aydınlatma kontrolü astrozamanlayıcı ile yapılacaktır. Akşamvakitlerinde dijital çıkış aktifleşerek aydınlatma sisteminin açılması sağlanacaktır.Astrozamanlayıcı enlem=41, boylam=29 ve ofset değeri 7200 girilecektir.
  8. PLC’deki tüm yazmaçlar uzaktan scada ile izleneceği için Modbus TCP köle yapılandırmasıkullanılacaktır.


Yarışma Koşulları:

  1. Projede fonksiyonel blok diagram ile PLC programlanması yapılacaktır. Ücretsiz Mikrodiagram yazılımını http://mikrodev.com/programs/mikrosetup.rar adresinden indirebilirsiniz. Blok ve diagram tasarımı için Mikrodiagram Yardım sekmesini kullanabilirsiniz.
  2. PLC cihazı olarak MP201 GSM entegreli PLC ve MPDOUT16 dijital çıkış genişlememodülü kullanılacaktır.
  3. Kullanılan dijital giriş-çıkış, analog giriş ve RTD girişleri hat tanımı ile adlandırılacaktır.
  4. Mantık işlemlerinin açıklaması ilgili bloğun yanına yazılacaktır.
  5. Projede ekteki örnekte olduğu şekilde gruplama isimlendirmesi yapılacaktır.
  6. Yarışma değerlendirmesinde ilgili işlemlerin gruplarına göre puanlama yapılacaktır. Projenin komple çalışıp-çalışmadığına bakılmayacaktır. Puanlandırma cetveline göredeğerlendirilecektir. Her madde 3,3 puandır. İlgili madde projede de var veçalışıyorsa durum sütununa 1 yazılarak puanlama değerlendirmesi yapılacaktır. Puancetvelini aşağıda inceleyebilirsiniz.
  7. Yarışmaya Mikrodev ar-ge, üretim ve bayi ağında bulunan çalışanlar katılamazlar.
  8. Yarışmaya sadece kontrolkalemi.com üyeleri katılabilirler.
  9. Yarışma bitiş tarihini 16 Şubat 2014, Yarışma bitiş tarihinden 15 gün sonra sonuçlar açıklanacaktır. Tüm projelerin puanlandırılmasının nasıl yapıldığına dair geri dönüş yapılacaktır.
  10. Proje hayali bir ürün olup herhangi bir otomasyon projesinde kullanılmayacaktır.
  11. Puanlandırması eşit olan 2 yarışmacıdan, daha az blok kullanan yarışmacı önceliklidir.
  12. Yarışma ve Mikrodev FBD programlama ile ilgili sorularınız mikrodev başlığı altındaki forumda cevaplanacaktır. https://www.kontrolkalemi.com/forum/mikrodev-plc-program-and-dokumanlar/
  13. Son başvuru tarihi 16.02.2014 saat 23:59’dur.
  14. Proje dosyalarınızı [email protected] adresine gönderiniz. Mail’inizde kontrol kalemi kullanıcı adınızı, mevcut statünüzü(öğrenci-çalışan), çalışıyorsanız hangi alanlarda hizmet gösterdiğinizi belirtiniz.
  15. Yarışmada 1. olan üyeye 300$ değerinde PLC hediyesi yarışma sonuçlandıktan 5 iş günü içerisinde kargolanacaktır.
  16. İlk 5’e girenlere Mikrodev eşantiyon ürünleri kargolanacaktır.
  17. İlk 10’a girenlere de Mikrodev’de staj veya iş başvurularında öncelik tanınacaktır.
 

Ekli dosyalar

  • ocak_yarisma.rar
    490 KB · Görüntüleme: 566
Son düzenleme:
merhaba yarışmaya katılmak için ayrıca forum doldurmak gerekiyor mu?
 
Güzel bir yarışma olacak gibi ama Mikrodev programlamayı öğrenmek lazım önce :)

Daha çok kullanılan bir PLC olsaydı Siemens, Schneider, ABB gibi işler daha kolay olabilirdi sanırım.

Katılacak arkadaşlara başarılar.
 
Güzel bir yarışma olacak gibi ama Mikrodev programlamayı öğrenmek lazım önce :)

Daha çok kullanılan bir PLC olsaydı Siemens, Schneider, ABB gibi işler daha kolay olabilirdi sanırım.

Katılacak arkadaşlara başarılar.

3-5 saatinizi ayırsanız çok rahat adapte olabilirsiniz. Sürükle bırak ile programlama yapılıyor. 2 blokla modbus tcp ve rtu protokolleri kullanılabiliyor vs.
sorularınızı Mikrodev PLC - Program & Dökümanlar | Kontrolkalemi.Com Otomasyon Forumu sorabilirsiniz.
 
Güzel bir yarışma olacak gibi ama Mikrodev programlamayı öğrenmek lazım önce :)

Daha çok kullanılan bir PLC olsaydı Siemens, Schneider, ABB gibi işler daha kolay olabilirdi sanırım.

Katılacak arkadaşlara başarılar.

Ya da herkes kendi programlayabildiği PLC markası ile yapsa da ona göre değerlendirme yapılsa daha iyi olmaz mı sayın admin
 
Ya da herkes kendi programlayabildiği PLC markası ile yapsa da ona göre değerlendirme yapılsa daha iyi olmaz mı sayın admin

Değerlendirme imkansız olur.
Bu yarışmada neye ne kadar puan verileceği bile açıkça belirtilmiş.
 
temel düzey lojik bilgisi olan arkadaşlar rahatlıkla projeyi sonuçlandıracaklardır.
katılımcılara başarılar dilerim.
 
Siemens olsaydı katılırdım. vakti olan arkadaşlar mikrodevi araştırıp problemi çözebilirler. katılan arkadaşlara başarılar.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Forum istatistikleri

Konular
130,165
Mesajlar
933,921
Kullanıcılar
453,291
Son üye
Ömer TAŞDEMİR

Yeni konular

Geri
Üst