Motor Hız kontrolü?

Siz, bu mekanizmada, devir sayısını bir kere tutturup, devamlı aynı devir sayısında kullanacaksınız. invertörle sadece gerekli olan devir sayısını öğrenırsınız. devamlı ınvertör gerekli değil herhalde. Yer sorununuz yoksa, redüktörle, dişli kutunuzunu kasnak kayış veya zincir dişli ile sürmeniz mümkünmü, aradakı fark kadar, redüktördekı dişli veya kasnagı büyütürseniz olur herhalde..

..

Tam olarak istediğim bu.Dediğiniz gibi uygun devire çıkarmak(düşürmek) istiyorum ve orada sabit kalacak o kadar.Sürekli bu devirde çalışacak.
İnverterde anladığım kadarıyla hızı istediğim gibi artırıp azaltabiliyorum.Ama bu bizim sistemimiz için bu lüks duruyor.Standart bir üretim yapılacağı için hızın değiştirilmesi(yanlışlıkla bile olsa) sakıncalı.Bu arada sistem diye tabir ettiğim şey endüstriyel bir fırın.

Ben tam olarak anlatamadım herhalde arkadaşlara.Onlarda doğal olarak kendi alanlarına göre en uygun çözümü söylediler.Buda çok iyi oldu benim açımdan.İnverterler hakkında iyi bir ön bilgim oldu.Farklı projelerde kullanabiliriz.Herkes sağolsun kendine göre çözüm söyledi.Ben elektrik-elektronik olarak basit bir müdehale ile yapılabilir sandım(sandırıldım :) )Ama bunun o kadar kolay olmadığını anlamış oldum.

Sizinde dediğiniz gibi kayış kasnak ile çözmeye çalışacam.(Motor+dişli kutusu+redüktör+kayış kasanak)Bir maliyetini çıkaralım tabi önce.
Belli olmaz invörtere dönüş yaparız belki:)
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
dimmer ile devir ayarı yapmaya çalışan arkadaşlar dimmerler bu iş için kullanılmaz. dimmer kesinlikle frekans değiştirmez dolayısıyla gerçekte devir ayarı yapmaz sadece gerilimi düşürdüğünden yük altındaki motorun daha yavaş dönmesini sağlar. ayrıca soruyu soran arkadaş devri yükselmek istiyor dolayısıyla kesinikle inverter kullanmak zorundadır. asenkron motorlarda devir formülünü unutmayın devirsayısı=(frekans*60)/çift kutup sayısıdır. örnek olarak 2 kutuplu bir motor 50 hz frekansta 50*60/1 değerlerinden 3000 devir çıkar. rotordaki kayma ile 2900 küsür devir elde edilir.
 
tabiki hız kontrol kulannmak en kolayı çok makul fiyata satılanlar var
 
tabiki hız kontrol kulannmak en kolayı çok makul fiyata satılanlar var

sagi69 bey ben internetten araştırmam sonucu 250 tl civarında buldum en uygun.Bundan daha uygun fiyat olanlar var mıdır?Sizin önerebileceğiniz site yada bayi adresi verebilir misiniz?(Motor bilgileri 380V 0.25kW)
 
4dk da 1 tur atması gerekiyordu. 0,25kW 380V motor ve redüktör çıkışı aldık.Denediğimizde 3dk 36sn de devri tamamladığını gördük.

bundan bu sonucu mu çıkardınız sayın tandoğan;

ayrıca soruyu soran arkadaş devri yükselmek istiyor dolayısıyla kesinikle inverter kullanmak zorundadır.

ayrıca dimmerin frekans değiştirdiğini iddia eden var mı burada? söylemlerinizde kimi muhatap aldığınızı açıkca belirtirseniz memnun olurum.

1 tur u tamamlaması için geçecek olan zamanı artırmak için devri yükseltmesi mi gerekir düşürmesi mi? kesin konuşmak isterken kendi kesinliğinizden emin olun lütfen. başkalarında ayıp ararken kendi aybınızı da görün. saygılarımla....
 
Herkese kolay gelsin.
Çalıştığım firmada özel bir döner tabla imalatına başladık.4dk da 1 tur atması gerekiyordu. 0,25kW 380V motor ve redüktör çıkışı aldık.Denediğimizde 3dk 36sn de devri tamamladığını gördük.Sistem tamamlanmadığı için sıkıntı olmayacağını düşündük.Fakat makina imalatı tamamlandığında aradaki 24 sn çok büyük sorun oldu.
Şu an için redüktörüde değiştirme imkanımız yok.
Aklıma 2 seçenek geldi.

1-Motor hız kontrol kartı almak.
2-Zaman Kayış kasnak ile devri düşürmek.

Motorun maliyeti 300TL.Hız kontrol kartının maliyeti bunu aşar mı?
Başka önerilerde olur.Benim aklıma ilk gelenler bunlar oldu.Tabi sonuçta en az maliyetle bunu çözmemiz lazım.

Tavsiye edebileceğiniz çözüm var mı?

Herkese hayırlı işler...

Burada yapılacak en güzel olay dişli kutusunu motoru ile beraber uygun çıkış devrinde değiştirmek olacaktır.
diyelimki motor 2900 d/d dönüş 3dk 36 sn oluyor motoru 1450 d/d düşürdünüz çıkış devri düştü zaman yaklaşık olarak 7.5 dk olacaktır.
Monafaze çevirirsen güç kaybı çok olacaktır. diyelim güç kurtardı devir sorunu ne olacak
Hız kontrol cihazı ile sizin kullandığınız redüktörlü motor fiyatı başabaş gelecektir.
 
Son düzenleme:
ahmet15 sağol.

Benim motor hız kontrolü hakkında bilgim yoktu.Yapılabileceğini öğrendim fakat fiyat dediğiniz gibi başabaş gelecekse tekrar bir değerlendirmemiz lazım.Yukarıda sagi69 uygun fiyatlı olanları var dedi.Benim bulabildiklerim 250tl civarında.Dahada uygununu bulamadım.Eğer tavsiye edeceğiniz site,firma varsa söyler misiniz.

Bu arada bu sorun için iş yerindeki arkadaşlara timer önermişler onlarda almış.Timerı ayarlayıp 55sn çalışıp 5 sn durduralım dediler.
Ben kesinlikle karşı çıktım.Çünkü motor günde 15 saat çalışıyor.Buda günde 900 defa dur-kalk demek.Motor bir kaç aya kalmaz iş görmez dedim.
Yanlış mı düşünüyorum?
 
İnverter dışında size varyak öneriyorum! Ucuz bir çözüm olabilir.
 
0,25 KW 50-611 d/d motorlu dişli kutusu 312 TL ve 24-612 d/d 323 TL normal kalitede motorlu ayaklı redüktör satın alabilirsiniz. Hız kontrol cihazı taktınız birisi gelip devir ayarlarını oynadı sorun olacaktır.
 
bir adet 0,37kw atv31 hız kontrol cihazı işinizi fazlası ile görecektir
 

Forum istatistikleri

Konular
129,256
Mesajlar
924,739
Kullanıcılar
451,658
Son üye
Ondegrup

Yeni konular

Geri
Üst