Step motor sürücülerinde yaygın ve ucuz seçenek DC girişli olanlar, 60 voltun üzerinde AC seçenekleri de başlıyor.
SMPS'e oranla toroid trafonun fiyatı daha uygun ancak çıkışı AC. Bu nedenle ve sürücümüz AC değilse çıkışın DC'ye doğrultulması (köprü diyot/rectifier ile) ve kapasitör eklenmesi gerekiyor. Yanlış bilmiyorsam bu yapının adı (yukarıdaki hazır ünite örneği) regülesiz/unregulated güç kaynağı.
Regülesiz güç kaynakları amatörler için en uygun çözüm olabilir. Fiyatı uygun,
Elektronik olarak SMPS'e göre regülesiz daha basit, yapılabilir! toroid trafo + köprü diyot + kapasitör (ucuz değil) ile, daha az arıza olasılığı var. Leadshine açıklamasında gereken gücün %50-70 oranında daha düşük akımda regülesiz güç kaynağı seçilebileceğini söylüyor, bu ise ekonomik bir çözüm olmasını sağlıyor.
https://www.kontrolkalemi.com/forum/posts/682544/
Kısaca üç yöntem kullanabiliriz,
* DC sürücü + regülesiz, akımı gerekenden %30-50 eksik seçme şansı
* DC sürücü + SMPS, akım için gerekenden %30 fazla güvenlik payı
* AC sürücü + Toroid trafo, akım motorların gerektirdiği kadar
SMPS ile regülesiz güç kaynağını karşılaştırdığımızda SMPS'le regülesize oranla yaklaşık iki katı kadar akım (amper) sağlamamız gerektiğini görüyoruz. SMPS bir çok elektronik devre içeriyor bu yüzden güvenilir ve dolayısı ile fiyatı yüksek ürünleri seçmemiz gerekiyor. Bu nedenlerle SMPS ve regülesiz güç kaynağı çözümü arasında büyük bir fiyat farkı ortaya çıkıyor. SMPS güç kaynaklarında bir sorun da genelde 48 volt üzeri ürün bulunmayışı. İstenilen güçte ve volt/amper değerinde toroid trafo sardırılabilmesi de önemli bir esneklik sağlıyor.
Toroid trafonun AC çıkışı, AC sürücü tarafından önce DC'ye doğrultuluyor ve 1.41 oranında voltaj artışı geliyor. Örneğin 48VAC x 1.41 = 68VDC.
DC sürücü ile regülesiz güç kaynağı kullanımında, AC/DC doğrultulması sonucunda toroid trafonun voltajı 1.41 oranında artmış oluyor, çevrim kayıplarını bilmiyorum önemli oranda ise düşülmesi gerekir.
Toroid trafo ile (doğrudan AC sürücü ile veya regülesiz güç kaynağı ile) çözümde fiyat karşılaştırması yaparken, akım değerlendirmesine ilave olarak DC gerilimde oluşan 1.41 oranındaki artışı da göz önüne almamız gerekiyor.