yer çekimi ivmesini 10 aldım 1500x10 dan 15000 N benim temel ağırlığım
demir demir sürtünmeside 0,15 ile 0,25 arasında ben garantilemek için 0,25i aldım
15000x0,25=3750N benim yenmem gereken sürtünme kuvveti
eğer yük kolu x yük = kuvvet x kuvvet kolu denklemine göre yapılacak evet
ama sizin yaptığınız hesaba göre 18 kat fazla güç üretmeli
ama bize lazım olan 1500 kg lık bir kütleye dakikada 6m yol aldıracak bir kuvvet
evet uygulamanız gereken kuvvet yani motorun karşılaması gereken kuvvet motorun kuvvet kolu (mil yariçapı) kısa olduğu için size gereken sürtünme kuvvetinden daha fazla bir kuvvete ihtiyacınız var orası kesin. (direk bağlarsanız durum bu. motor milinin tekere bağlanma şekline göre bu durum değişir.)
o kuvveti bulup en az o kuvveti uygulayabilecek motoru seçmelisiniz.
motorların eğrilerini inceleyin.
http://makrootomasyon.com/hiz-kontrol-cihazlari/
6m metre gidecek dakikada bu durumda sectiğiniz teker 6 metre mesefe alana kadar kaç kere donmeli onu bulun. o donme sayıasından motor mili ne kadar donmeli onu bulun. motor milini direk bağlarsanız çok kuvvetli motor gerekir ama araya dişli takımı yaparsanız devir saqyınız azalırken torkunuz (kuvvetiniz) yükselir ... gibi gibi
yani o işi ufacık motorlada yapabilirsniz , büyük bir motorlada. birinde araya dişli koyar düşük torklu motorun tekere uygulayacağı torku artırırsınız (ama yoldan kaybedersiniz motorunuz çok döner teker az döner) gibi ....
ben size bu işin tam hesabı budur diyemem formulü sudur diyemem ama işin mantıgını izleyeceğiniz yol konusunda yol göstermeye çalışıyorum bildiğimce.
The image below shows the torque curve for a typical AC motor. The start-up torque, although not marked, is the torque value at the far left of the plot (at zero speed). If your mechanical system has a higher start-up torque than this, then this motor will not be able to get it running even if the torque required to keep it running is lower than the full load torque.
tekeri nasıl döndüreceğinizi belirleyin önce sonra motor seçin, veya motor seçin sonra motorun dönebilmesi için araya dişli , kasnak masnak koyakmısınız onu seçin ... gibi gibi gibi...
ama yükün 6 metre gitömesi için teker kaç tur atmalı bir dakikada onu her zaman göz önünde bulundurun.