motoru 3 farklı terden çalıştırmak

elk_54

Üye
sayın ustalar 3 fazlı asenkron motoru 3 ayrı yerden bağımsız şekilde nasıl çalıştırabilirim.mesala 1.butonlardan çalıştırdım kapadım 10 metre ilerde ikinci butonlar var oraya gittim oradanda aynı motoru çalıştırıp durdurmak istiyorum daha sonra 3.yere gidip aynı motoru ordanda çalıştırıp durdurmak istiyorum.kumanda şemesını verirmisiniz.tşk.ler

Çok basit;
Sigortadan ve termiğin kapalı kontağından stop butonlarının 3' ünü seri bağla. sigorta ucuna gerilim uygulayacaksın, diğer ucu paralel bağlanmış ve motor kontaktörünün açık kontağını da bunlara paralel bağlanmış olan start butonlarına seri bağlayacaksın. Daha sonra kontaktör bobinini de seri bağlayacaksın. Kontaktör bobininin diğer ucunada gerilimin nötrünü (yada DC ise negatifini) bağlayacaksın tamamdır.

Sayın elk-54.
3 fazlı bir motora tek bir start-stop ile yol vermeyi biliyorsanız yapacağınız işlem çok basit.
Aynı devreyi bağladıktan sonra diğer iki stop butonunu ilk stop butonuna seri bağlayın. Yani stop butonları aynı hat üzerinde seri olsun.
Diğer iki start butonunu da ilk start butonuna paralel bağlayın.
Bu şekilde motoru istediğiniz yerden çalıştırıp, durdurabilirsiniz. İsterseniz bu start ve stop butonunu bu şekilde istediğiniz kadar artırabilirsiniz. Yani sonsuz sayıda start-stop butonu bağlayabilirsiniz.

Çok basit;
Sigortadan ve termiğin kapalı kontağından stop butonlarının 3' ünü seri bağla. sigorta ucuna gerilim uygulayacaksın, diğer ucu paralel bağlanmış ve motor kontaktörünün açık kontağını da bunlara paralel bağlanmış olan start butonlarına seri bağlayacaksın. Daha sonra kontaktör bobinini de seri bağlayacaksın. Kontaktör bobininin diğer ucunada gerilimin nötrünü (yada DC ise negatifini) bağlayacaksın tamamdır.

stop butonlarını seri, start butonlarını paralel bağlıyacaksın. bu şekilde istediğin kadar start ve stop yapabilirsin.

Son düzenleme:
diğer arkadaşalarımızın dediği gibi stoplar seri bağlayıp start butonlarını paralel bağlarsan olay bitmiştir demek.

Forum istatistikleri

Konular
129,721
Kullanıcılar
452,439
Son üye
GİZEM51*-+

Yeni konular

Geri