nötür toprak arası voltaj?

Ali bey. Eşdeğer devresini çizer misiniz? Topraklama direncini azaltarak ne gibi bir gerilim farkı(Toprak-nötr gerilimi) oluşur?

Eşdeğer devresinde bunu belirtirseniz memnun olurum ki topraklama direnci ile nötr-topraklama geriliminin alakasını çözemedim???

https://www.kontrolkalemi.com/forum/elektrik-genel/35356-isletme-topraklamasindan-gecen-akim.html

Şu konuyu inceleyebilirsiniz.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Ali bey. Eşdeğer devresini çizer misiniz? Topraklama direncini azaltarak ne gibi bir gerilim farkı(Toprak-nötr gerilimi) oluşur?

Eşdeğer devresinde bunu belirtirseniz memnun olurum ki topraklama direnci ile nötr-topraklama geriliminin alakasını çözemedim???

Sn Volkanpasha
Ben bilgisayar cahiliyim.Devreyi çizsem de nasıl yükleyeceğimi bilmiyorum.Açıkçası yukarıdaki soruyu neden bana sorma gereği duyduğunuzu anlamadım.Yazımdaki 2ohmun altında olsa bile kısmı sizi bu düşünceye yöneltti ise ;2ohmun işletme topraklamasında aranan değer olmasındandır.
Yazımda nötr-toprak gerilim farkının oluşmasının nötr dengesizlik akımının nötr kablosundaki gerilim düşümü olduğunu belirtmiştim.
Yine de sorunuzdan yola çıkarsak:

TT sistemi topraklama kullanan şebekede nötr kablosu tedaş tarafından birden fazla yerden topraklanmaktadır.Şayet toprak direnci çok küçük ve nötr hattında DENGESİZLİK AKIMI varsa bu akım en az 2 yol takip eder.
A:nötr kablosu üzerinden
B:toprak-işletme topraklaması yoluyla
Paralel devrede akım direnci az olandan çok,direnci fazla olandan az geçeceğine göre:
İster mevsimsel ister başka sebepten toprak direnci yükselirse akımın nötr kablosunu daha fazla kullanması sonucu ile karşılaşırız.Bu da nötr kablosundaki gerilim düşümünü arttıracağından toprak-nötr gerilimi de artacaktır.

TN sistemi kullanan abonelerin hatlarında nötr dengesizlik akımı kaynaklı toprak-nötr gerilim farkı işletme toprak direncinden(2ohm)bağımsızdır.Bu durumda nötr kablo direncini düşürmek bunun için de kesidi artırmak gerekir.

Açıklayıcı olduğunu umuyorum
 
Tedaş Trafosunun R Fazından Enerji Alan X Abone'deki Nötr Toprak Arasındaki Gerilim, Aynı Fazdan Beslenen Y Abonesinin Yediği Bir Halt'tan Etkilenir! Örneğin Ters Grup Adlı Kaçak Sistemi Kullanıyosa v.s Bu Değer 25 Volt Ve Bu Orantıda Bir Akım Değerine Ulaşabilir. Konunun Tam Olarak Anlaşılması İçin Dağıtım Trafolarının Bağlantı Biçimlerini Araşatırın...
 
elindeki pens ampermetre ille topraklama hattının ana kablosunu maşanın içine alıp ampermetre konumunda ölçmelisin öyle 3-5amper gibi değer okuyorsan bir cihazda kaçak var demektir öncelikle fişe takılı şeyleri tek tek çekerek akımın 0 a yakın olduğu anı bulmalısın son çektiğin şey kaçak yapıyor demektir.akım geçmediği haldeyken nötr toprak arasını ölç 3V fazla ise kesinlikle topraklamayı kontrol etmelisin ya bağlantılarda gevşeklik var yada topraklama plakası iletim yapamadığı bir konumda.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,102
Mesajlar
923,270
Kullanıcılar
451,421
Son üye
teknisyen ögretmeni

Yeni konular

Geri
Üst