nötr kopması durumunda cihazların yanması ?

Fahri bey erhan varol benim elektronik mühendisliğinden 4 yakın sınıf arkadaşımdan biridir:) Erhan beyi neye göre bilirkişi seçtiniz anlayamadım. Bu konuya itirazı olsa bile ODTÜ de test edilmiş raporu değiştirmez diye düşünüyorum. Ayrıca t r i m box a hizmet etmiş bir arkadaşımdır.
Sorunuza gelince; 5-8 ohm kritik direnç değerinin üstündeki değerlerde, direnç değeri arttıkça AG Parafudr devreye girmesi gecikir ve cihazlar zarar görebilir. Bu yüzden toprak direnci 5-8 ohm kritik direncin altında olmalıdır.


Anladığım kadarı ile,topraklama direnç değeri 5-8 ohm dan büyük olması halinde,cihazın görev yapması zor ! Bu önemli konunun bir uyarı şeklinde kullanım kılavuzunda belirtilmesinde yarar var.
 
Son düzenleme:
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Fahri bey yanlış anlamışsınız. T r i mbox için böyle bir direnç değeri sınırlaması yok. Parafudrlar için var ve onların uygulamalarında zaten bu konu uyarı olarak ve uygulamada belirtilir. T ri mbox için toprak hiç olmasa bile önemli değildir. Yine de görevini başarıyla yerine getirir. Resmi internet sitesinde testler mevcuttur.


KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
2 yıl önce,erhanvarol nikli üyenin,bu ifadeye ( 3. satırdaki ifade,1. satırdaki ifadeyi iptal ediyor ) itirazı vardı.Bahsettiğiniz açtırma işlemi nasıl oluyor ? Sn. erhanvarol,görüşünü belirtirse memnun oluruz.2. satırdaki " topraklama direncinin yüksek olması " ifadesinde bahsedilen direnç değeri ne kadardır ?

bahsettiğiniz gibi 2 yıldır bu cihazla ilgili hiç bir yorumum yok fahri abi.bu cihaz yüzünden -etmediğim halde- hayatımın ilk hakaret davasına muhatap oldum. bu davada haklı görüldüm. bunlara rağmen bu yorumsuz kalma sürecine kendimi bu cihazdan tamamen soyutladığım için devam edeceğim. o zaman ki düşüncelerimde bir değişiklik yok. ama son bir defa daha izah etmem belki daha hakkaniyetli olacaktır. bu cihazın sınıflandırılması konusunda itirazlarım vardı, cihaz işe yaramıyor demedim. üreticinin bazı ifade ve iddiaları benim bilgim dahilinde (bu konunun bilirkişisi ben değilim) benim kabul ettiğim ifadeler değildi. lakin, benim ürünle ilişkimi kesmemin ardından yaptıkları bazı revizeler var diye biliyorum. son hali hakkında çok kesin konuşmak istemem. yeni tasarımı elime bile almadım. elime almadığım bir ürünle ilgili de net bir ifade kullanmam doğru olmaz...

ama yiğidi öldür hakkını ver düsturunca da mevzu nötr kopması ve dengesiz yükler olduğundan, cihazın iç yapısını bildiğimden ve zaten evrenyurttas in da ifade ettiği zener diyotlu yapıdan kaynaklı olarak nötr kopması durumunda dengesiz yüklü olan bir sistemde kaçak akım rölesini veya aynı mantıkla açtırma bobinini kestirecektir. bunu kaçak akım rölesinin nötr toprak ucları arasına bir zener ve sürücü dirençle de test ederek görebilirsiniz. zaten vidyoda gözüküyor.
bu zenerli tasarımın merak ettiğim kısmı nötr toprak gerilim farkının yüksek olduğu pozisyonlarda bu sıkıntı için mutlaka bir nötr-toprak seviye dengelenmesi gerekmektedir öncelikle. aksi halde 30mA koruma ile 300mA koruma için aynı cihaz tasarlanmışsa sağlıklı netice alınamayabilir. o zaman da toprak hattı ve kaçak akım koruma sistemi iptal edilmek zorunda olabilir. burada esas olarak 30mA düşünülerek yangın koruma eşik değeri olan 300mA e göre hassas olmayan bir koruma yapılmış olabilir mi? (bunu denemedim sadece meraktan soruyorum) cihazda, insan güvenliği ve yangın koruma için ayrı bir seçim var mı?

ayrıca odtüde yaptırılmış test raporuna da bakılırsa 8/20 ms darbe formuna yakın bir formda elde edilen değerler beklentimin üzerinde. piyasadaki diğer ürünlere ait bu ölçümlerin bir benzeri elimde olmadığından kıyas yapmak şu an için etik değil. ve bilir kişi de ben değilim dediğim gibi. teknik olarak da bu sektörde çok aşırı bilgili birisi de değilim...


Allah(cc) herkese niyeti ne ise onun bin mislini nasip etsin...
 
Nötr kopması konusunu araştırırken bu sayfaya geldim. Belki konuyu hortlatmak olacak ama. Yeni başımıza geldi olay. Etkilenen dairelerde fişe takılı çok sayıda elektronik cihaz klima vs. bozuldu. Nötr kopmasında hiç kurtulmayan tek elektronik cihaz türü smps trafolar oldu. (şerit led trafoları, spot lambalar, telefon şarj cihazı) Kimisi patladığı kimisi kıvılcım çıkardığı içinde yangın riski de en çok onlarda anladığım kadarıyla. Çoğu elektronik cihaz açık olmasa da sadece fişe takılı olması bozulmasına yetti. Sigortalar cihazları kurtarmıyor öğrenmiş olduk ama yangını önlediği kesin. Akım koruma prizi kesinlikle işe yarıyor. Akım koruma prizleri yandı ama kullandığım tv uydu bilgisayar ve buzdolabının biri kurtuldu.
Şimdilik sebep olarak panoya nötr bağlantı somunlarının güçlü sıkılmaması nedeniyle korozyona uğrayıp erimesi dendi. Bina yeni olmasına karşın gerçekten de panoda iyi sıkılmayan bazı somunların daha kararmış olduğu tesbit edildi. Basit bir detay gibi görünse de elektrikçi arkadaşlar dikkat etmeli kesinlikle.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,689
Mesajlar
929,034
Kullanıcılar
452,395
Son üye
gkmeens

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst