Nötrdeki Akımmı Gerilimmi?

peki sayın analizör sanırım farkli tellerden çaliyoruz ama o zaman size izahat getiriyorum lütfen iyi okuyun...
birincisi meselemiz dengesizlik akımının toprağa akıp akmayacağı gibilerinden başladi ben itiraz ettim ama sizin düşünceniz bana göre çok açık olmadiği için epey bir itiraz ettik birbirimize ama sanırım bu konuda en azindan düşüncesi olmayanlar değil de siz ve ben mutabikizdir inşallah artik yani sadece işletme topraklamasi olan bir yerde teoride eğer iyi bir kablolama varsa ve yalitim seviyesi yüksek ise kesinlikle dengesizlik akımı toprağa akmaz bu konuda bana güvenin eğer böyle olmadiğina inaniyorsaniz size garanti veriyorum AKMAZ....
şimdi gelelim sorunuzun cevabina sorunuzun cevabi teorikte ve pratikte diye ikiye ayrilabilir.Teorikte (yani tesisat çok iyi ve yalitim süperötesi) dengesizlik akımı tek işletme topraklamasi var ise toprağa akmaz ve nötr üzerinde oluşan gerilim asla bir döngü yaratamayacağından (yani kaynağa dönmeyeceğinden ikinci bir işletme topraklamasi veya kaçak kapasitanslar üzerinden) gerilim farkı oluşmaz, eğer ikinci bir işletme topraklamasi var ise bu sefer yol bulabileceğinden bu gerilim farki nötrü hafiften sifirdan farkli bir değere yükseltir.
Gelelim pratiğe, pratikte hiçbir zaman yalitim süper olmaz bağlantilar da hep bir temas sorunu vardir, peki bu dengesizlik akımı hiç olmasa bile gerilimi yükseltir mi? YÜKSELTİR, O halde yükselmeleri her zaman dengesizlik akımı ile bağdaştırmak iyi bir elektrikçiye yakışmaz, evet dengesizlik çok zaman vardir ama bu iyi bir tesisatta sorun yaratmaz, eğer ki ek bir işletme topraklamasi var ise gerilim farkı oluşur ama söylemiştik.
Gelelim ali arkadaşımın sorduğu soruya beni bağişlayin yanlış bilgi vermek istemem emin değilim çünkü harmonikler biraz uzmanlık ister ama bildiğim kadarı ile harmonikler trafonun sekonderinden işletme topraklamasi üzerinden toprağa akmaz nötr üzerinden döner ve devresinde hapsolur bu yüzden sekonderi yildiz bağlı sistemlerde üçüncü harmonikleri primeri delta ise primer süzer. Neyse ben bu kadar açıklama yapabiliyorum inşallah netleşir bir şeyler de biz de yaniliyorsak birisi çıkıp düzeltir...

Olaki bir kısa devre oldu kısa devrenin oluştuğu linyede bulunan almaçlar (ampül,Televizyon vs) gibi Sigorta olayı görüp açıncaya kadar oluşan çok büyük akımlar toprağa akıyor ise almaçlar olaya neden tepkisiz kalmıyor neden ampül de bir kısalma veya Elektronik cihazlarda farklı tepki olarak ortya çıkıyor (OLUŞAN KISA DEVREDE AKIM KAYNAĞINA GERİ DÖNER)

Kontrolkaleminde Soruma detaylı cevap verebilecek kapasitede teknik bilgiye sahip arkadaşlar olduğunu iyi biliyorum bu arkadaşlarım,büyüklerim acaba neden sessiz kalıyor?
Tekrar ediyorum körükörüne inatlaşma içine girmiyorum sorum gayet net ve açık Dengesiz yüklenmeden ve harmoniklerden oluşan bir Vn gerilimimiz var ve bu noktayı bir iletkenle toprağa bağlıyoruz (işletme topraklaması) ve akım akmadığı idda ediliyor.

Soru şekilde net belli ancak tekrar tekrar vereyim. Dengesiz yüklenme durumu Nötr buşinginde bir gerilim okudunuz toprak refaransına göre okunulan bu gerilim Ri topraklama direnci üzerinden I akımı oluşturup neden akmaz? (Not1:öyle idda edildiği için soruyu bu şekilde soruyorum Not2:Arıza durumu söz konusu değil normal çalışma durumu.)
Not: Bilgi eksiğim olabilir körükörüne idda içinde değilim teoriyi bırakalı 13 sene geçti mantıklı detaylı teknik açıklamalar bekliyorum eksiğimiz varsa kapatalım amacım bu !

sayın arkadaşım yukarıda ne soruyorsanız cevabı var, yazdiklarimi dikkatli okur ve biraz araştırma yaparsanız herşeyin cevabının orada olduğunu görürsünüz, bir de size küçük bir hatirlatma yapayim, nötr noktasında gerilim okumanız buradan iletkeni bağladığınızda akım akacağı manasına gelmez, bunları söyleyip bazı arkadaşlarin kafasini kariştirmak istemem ama sadece böyle olduğu da zamanında bize söylenmişti denilsin diye yaziyorum, aldanmayin size yazilanlari iyi okuyun ne demek istediğimi anlayacağınızı umarım, Elektrik aslında matematiksel bir alan ama anlamak için tabi biraz teoriyi de unutmamış olmak gerek...Bu arada arkadaşlara ben de teessüf ederim sizi destekleyecek bişeyler yazip beni mahçup etmiyorlar bir türlü, ama ziyanı yok ben tüm arkadaşlar zittini da söylese lafa itibar etmem biraz mantik biraz araştırma derim her zaman...

Olaki toprağa akıyorsa 3. harmonikte O zaman NEDEN harmonik filtreye ihtiyaç duyuluyor NEDEN oluşan harmonikler neticesinde trafolar ısınıyor?

size küçük bir hatirlatma yapayim, nötr noktasında gerilim okumanız buradan iletkeni bağladığınızda akım akacağı manasına gelmez, Elektrik aslında matematiksel bir alan ama anlamak için tabi biraz teoriyi de unutmamış olmak gerek...Bu arada arkadaşlara ben de teessüf ederim sizi destekleyecek bişeyler yazip beni mahçup etmiyorlar bir türlü, ama ziyanı yok ben tüm arkadaşlar zittini da söylese lafa itibar etmem biraz mantik biraz araştırma derim her zaman...

Kırmızıladığım cümleniz ile kırmızıladığım kelimeleriniz ters düşüyor sorunun özü burda.

akıyor diye kim dedi ? ben öyle bişey demedim ha akıyorlarsa canlari sağolsun:)

Kontrolkaleminde Soruma detaylı cevap verebilecek kapasitede teknik bilgiye sahip arkadaşlar olduğunu iyi biliyorum bu arkadaşlarım,büyüklerim acaba neden sessiz kalıyor?
Tekrar ediyorum körükörüne inatlaşma içine girmiyorum sorum gayet net ve açık Dengesiz yüklenmeden ve harmoniklerden oluşan bir Vn gerilimimiz var ve bu noktayı bir iletkenle toprağa bağlıyoruz (işletme topraklaması) ve akım akmadığı idda ediliyor.

Soru şekilde net belli ancak tekrar tekrar vereyim. Dengesiz yüklenme durumu Nötr buşinginde bir gerilim okudunuz toprak refaransına göre okunulan bu gerilim Ri topraklama direnci üzerinden I akımı oluşturup neden akmaz? (Not1:öyle idda edildiği için soruyu bu şekilde soruyorum Not2:Arıza durumu söz konusu değil normal çalışma durumu.)
Not: Bilgi eksiğim olabilir körükörüne idda içinde değilim teoriyi bırakalı 13 sene geçti mantıklı detaylı teknik açıklamalar bekliyorum eksiğimiz varsa kapatalım amacım bu !

arkadaşım sana bir örnek vereyim ki ufkun genişlesin, izolasyon trafolarını bilirsin bu trafolarin fazları ile toprak arasını ölç 110 volt göreceksin ama istersen iletkenle birleştir akımın akmayacağını da göreceksin, aynısını trafonun sekonder ortasindan yap gene bu sefer 3 5 volt göreceksin ama o değeri istersen 50 lik bir iletkenle toprağa bağla bir akım göremeyeceksin (mikroamper değerler göreceksin) ama senin yukaridaki mantiğinla 5 volt / 1 ohm (bundan çok daha az bir direnci olacaktir ya biz 1 diyelim) 5 amper akım görmen gerekirdi ama dene ve gör olmadiğini bundan sonra da mantik kelimesi kullanırken beni an...
------------------
Kırmızıladığım cümleniz ile kırmızıladığım kelimeleriniz ters düşüyor sorunun özü burda.

arkadaşım sana bir örnek vereyim ki ufkun genişlesin, izolasyon trafolarını bilirsin bu trafolarin fazları ile toprak arasını ölç 110 volt göreceksin ama istersen iletkenle birleştir akımın akmayacağını da göreceksin, aynısını trafonun sekonder ortasindan yap gene bu sefer 3 5 volt göreceksin ama o değeri istersen 50 lik bir iletkenle toprağa bağla bir akım göremeyeceksin (mikroamper değerler göreceksin) ama senin yukaridaki mantiğinla 5 volt / 1 ohm (bundan çok daha az bir direnci olacaktir ya biz 1 diyelim) 5 amper akım görmen gerekirdi ama dene ve gör olmadiğini bundan sonra da mantik kelimesi kullanırken beni an...

Forum istatistikleri

Konular
129,880
Kullanıcılar
452,759
Son üye
imot

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri