Nötrdeki Akımmı Gerilimmi?

Sn analizör; yukarıdaki şekli inceleresek; dengesiz yüklü bir şebekede nötrden bir akım akacaktır. bu akım nötr iletkeninin direnci üzerinde bir gerilim düşümüne neden olacaktır. Voltmetreyi nötr ile toprak arasına bağlarsak okuyacağımız değer nötrdeki gerilimden başka bir gerilim değildir. topraklamayı ne kadar sağlam yaparsanız yapın o gerilim geçen dengesizlik akımına bağlı olduğundan değerini değiştiremezsiniz.

dengesizlik akımı yıldız noktasının bağlı olduğu toprağa akmaz. akım tekrar kaynağa geri döner. yani trafonun yıldız noktasında tüm akımların toplamının sıfır olması için nötr akımının kaynağa dönmesi gerekir. Dengesizlik akımı toprağa akmaz.

Yıldız noktasının topraklanmasının amacı faz-nötr kısa devrelerinde, nötr hattının faz gerilimine dönüşmesine engel olmaktır. Faz gerilimi ne kadar yüksek olursa olsun, toprak 0 potansiyelde olduğu için nötr iletkeninin gerilimi bağlantılarda sorun olmadığı sürece sıfırdır.

Daha önce mesajınıza +pop vermiştim. ancak dikkatli okumamışım. sanırım bu konuda sn electrics ve bana katılarak hatanızdan dönersiniz.

saygılar...

Kaynağa(trafo nötr'üne) dönen akım işletme topraklamasından toprağa akmazda nereye gider onu bir açıklarmısın :) İşletme topraklamasından akım geçmediğini idda ediyorsunuz nötr ile toprak potansiyeli arasındaki gerilim nasıl oluşuyor açıklarmısın. Mümkünse bunları kendi yorumlarınızla değilde kaynak belirterek gösteriniz.
 
Beyler
tartışmanızı zevkle izliyorum.Konuyu bilen insanların yorumlarını izlemek keyifli oluyor.İzninizle bir soru sormak isterim.Biraz önce bir başka soruyu cevaplarken nötr toprak hatasında (fazlar sigortadan kesik olsa bile)kaçak akımın açtığını yazdım.Yazmadan önce de bizzat denedim.Nötrden toprağa akım geçişi olmuyorsa kaçak akım niçin açar?
 
açıklamalar şekilde kırmızı kutu içerisindedir.
 
açıklamalar şekilde kırmızı kutu içerisindedir.

trafo sekonderinde işletme topraklamasını neden göstermiyorsunuz ve akımın o noktada işletme topraklamasından toprağa değilde faz sargılarına dağıldığını teorik olarak ispatlarmısınız böyle bir mucize acaba nasıl gerçekleşiyor :)
 
sayın alidemir017 cavap şekilde açıklanmıştır.
 
sayın hemmuhhemtek, şekli doğru yorumladıysam işletmenin bir noktasındaki nötr toprak ile temes ettiğinde açması olağan ama trafo yıldız noktası ile toprak arasında kaçak akım bağlandığında atmaması gerekir diyorsunuz.(toprağa akım akmadığını daha önceki yazılarınızda zaten belitmiştiniz)Mümkün olursa yarı 1600kva trafomun yıldız noktası ile toprak arasına bir tane bağlayıp sonucu sizlerle paylaşırım.
kolay gelsin
 
Kirchoff gerilim yasası derki.;
kapalı bir çevre boyunca gerilimler toplamı sıfırdır.

Akım Kanunu derki
bir düğüm noktasına giren ve çıkan akımların toplamı sıfırdır.

trafonun yıldız noktasına akım dönmezse kirchoff'un kanunu gerçekleşmemiş olur. Akım Toprağa akmaz.
 
Yükün bulunduğu noktada nötr'ün topraklamasından bahsedilemez !!! Kaça akım koruma sistemi yük öncesidir bunu yapmaya kalkarsanız kaçakakım rölesi tutmaz böyle bir mantıksızlık yer yüzünde görülmemiştir. Yeşil çizdiğim yerdeki toroid yüke giden 3 fazın vektörel ortalamasıyla yine yükten işletme topraklamasına akmak için geri dönen nötr akımının karşılaştırmasını yapar.

Not: zaten 3 faz dengesiz yüklü abone diye gösterdiğiniz yükün olduğu yerde nötr iletkenini hangi akla hizmet topraklıyorsunuz?

Lütfen sn electrics ve sn hemmuhhemtek topraklama hakkında verdiğim dökümanı inceleyip bilgileniniz. Dengesiz yüklenme kaçak akımı açtırma sebebi değildir olamaz çok yanlış şeyler yazıyorsunuz.
 
belirttiğim nokta topraklama yapılan nokta değildir. koruma için çekilmiş toprak hattının nötr iletkenine teması durumunda ortaya çıkan durumdur.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,885
Mesajlar
931,028
Kullanıcılar
452,765
Son üye
garip fani üstat

Yeni konular

Geri
Üst