Nükleer Santral Kurulsun Mu?

1961'deki domuzlar körfezi harekati'na kadar amerika'nın**, onlarca nükleer füze rampasını türkiye'nin karadeniz sahilinde konuşlandırdığı herkesçe bilinen bir gerçektir. ama domuzlar körfezi harekatı'na karşı misilleme olarak sscb'nin de küba'ya nükleer füzeler yerleştirmesi üzerine yapılan ikili görüşmeler sonucunda karşılıklı olarak küba ve türkiye nükleer silahlardan arındırılmıştır. soğuk savaşın sona ermesinden sonra askeri önemini bir nebze olsun kaybeden türkiye, uluslararası platformda söz sahibi bir ülke olabilmek babında kendi nükleer programları üstünde çalışmak istemiş fakat amerika'nın karşı çıkması sebebiyle bu teknolojinin temeli olan nükleer santral projesini bile gerçekleştirememiştir. son olarak, askeri işbirliği yürüttüğümüz israil ve pakistan ile bu teknoloji hakkında ortak çalışmalar yürütüldüğü iddiaları sık sık duyulmaya başlanmıştır. bu iddia ile ilgili doğru olması muhtemel tek dedikodu ise türkiye'den pakistan'a geçmişte gitmiş olan bazı askeri kökenli bilimadamlarının,pakistan üretimi nükleer başlık taşıma amaçlı üretilmiş shaheen füzelerinin ar-ge'sinde çalıştıklarıdır.
bütün bunların yanısıra nükleer silahların bir diğer niteliği ise politik güç sağlamalarıdır. dünya üstünde nükleer güç sahibi bütün ülkeler bir şekilde bu güçlerini duyururlar. bu dünya üstünde dokunulmazlık anlamına gelir ve dünyadaki diğer bütün ülkelere nükleer gücünüzle doğru orantılı olarak belirli yaptırımlar uygulayabilmeyi sağlar. bu mantıkla olaya baktığımızda eğer türkiye'nin nükleer gücü olsaydı elbetteki bu kozunu kullanır ve pek çok sefer uluslararası platformlarda kuyruğunu bacağına sıkıştırmaktansa açık açık kendi fikirlerini söyleyebilirdi. türkiye'nin uluslarası platformlardaki pasifliği göz önüne alınırsa, türkiye'nin muhtemelen devamlılığını sağlayabildiği aktif bir nükleer silahının olmadığı gerçeği ortaya çıkar.Türkiye'nin bilinen kimyasal ve biyolojik silah gücü oldukça fazladır ve ortadoğu/avrupa gibi mesafelerin kısa, nüfus yoğunluğunun çok olduğu yerlerde nükleer silahlara göre çok daha etkilidir. potansiyel düşmanların bu kadar yakın coğrafyada olması sebebiyle, kullanılacak bir nükleer silah türkiye'nin de en az komşuları ya da potansiyel düşmanları kadar etkilenmesine sebep olacaktır.bu sebeple nükleer silah, bir askeri güçten daha ziyade bir politik güç olarak kullanılması babında türkiye'nin ihtiyacıdır. ALINTIDIR.
İşe birde bu yönüyle bakmak lazım tamam tarihte nükleer programlar trajik olaylara sahne olmuş olabilir, ama ülkemizin sadece enerji kaynağı olarak düşünülen nükleer çevremizde bizi bir kaşık suda boğmak için fırsat kollayan ülkeler içinde geri adım atmalarını sağlayabilecek bir politik kaynaktır. Saygılar
 
Arkadaslar nükleer santral kurulmalı rüzgar enerjisinede agırlık verilmeli tabi de gelişmiş ülkeler bunu yakında uçaklara gecirecek biz neyi tartısıyoruz çernobil olayının olus sebebi bakımsızlıktan dır ayrıca komsularımızda iran ermenistan yunanistan kullanırken biz bu nimeti neden kullanmayalım zaten ermenistanda bir sızıntı olursa biz yıne olecegiz mutlaka kurulmalı
 
Arkadaşlar nükleer santral nedir nasıl kullanılır ve yararları ve zararları nelerdir?

Kulaktan duyma şeylerle karşı çıkmamak lazım...

Şuan fıransa tükettiği enrjinin %80 nine yakınını nükleerden sağlıyor...

İngiltere , abd, japonya ,çin ha keza....

Bunlar bu kadar salaklarmı ki nükleeeri tercih ediyolar...

Nükleere karşı çıkmak Türkiyenin güçlenmesine karşı çıkmaktır...
 
evet güneş ve rüzgar santralleri varken neden nükleer santral??
 
NÜKLEER ENERJİNİN ELEKTRİKTEKİ PAYI
Elektrik üretiminde nükleerin payı en yüksek ülke yüzde 64,4 ile 59 santrali bulunan Fransa. Bunu, Litvanya yüzde 54,3, Slovakya yüzde 54,1, Belçika yüzde 49,1 ile izliyor.
Nükleerin payı Ukrayna’da yüzde 48,1, İsveç’te yüzde 46,1, Ermenistan’da yüzde 43,5, Slovenya’da yüzde 41,6, İsviçre’de yüzde 40.
ABD’de bu oran yüzde 19,4, Rusya’da yüzde 16, İngiltere’de ise yüzde 15,1. Nükleer yatırımları ivme kazanan Çin’de ise nükleer enerjinin elektrik üretimi içindeki payı yüzde 1,9.
Dünya genelinde kurulu gücü 370 bin 221 gigavat toplam 436 nükleer santral bulunuyor. ABD’de 104, Fransa’da 59, birinci derecede deprem bölgesi olan Japonya’da 53, Rusya’da 31, Kore’de 20, İngiltere’de de 19 nükleer santral çalıştırılıyor.
Dünya genelinde 44 nükleer santral yapım aşamasında bulunurken, 5 nükleer güç santrali uzun dönemli kapatılmış durumda.

Kaynak:gazeteokuyun.net
 
Son düzenleme:
Serkan bey çernobil faciası teknik hatadan dolayı kaynaklandığını bilmenizi istiyorum,türk elektrikçisi olarak dikkat çok önemli egerki kurulan nükleer satralmizde nötr hattını sıfırlama yapacak elektrikçilerimiz çalışacaksa mutlaka bizde ilk günden patlarız.hakkımızda ne hayırlısi ise o olsun,nükleer kurulmasını isterim temiz enerji fakat tehlikeli. Saygılarımla.....
 
niye kurulmasın ki?Nükleer enerjiye karşı olan arkadaşlar hep çernobil örneğini vermiş.Aslında haklılar.Adam gibi inşaa etmez ve işletmezsen sonuç ortada.Şu varki aynı örnek bir başkasının hatasına katlanmak zorunda olduğunun delili.Sınır kapısında pasaport vize istenemiyor.Radyasyon geliyor. Peki külfete ortak iken nimete neden ortak olmayalım?Rüzgar gibi yenilenebilir enerji elbette ilk tercih ama arz güvenliğini kim garanti edecek.gün ve mevsimsel tüketim farklı iken rüzgara nasıl bel bağlayacağız.
 
Serkan bey çernobil faciası teknik hatadan dolayı kaynaklandığını bilmenizi istiyorum,türk elektrikçisi olarak dikkat çok önemli egerki kurulan nükleer satralmizde nötr hattını sıfırlama yapacak elektrikçilerimiz çalışacaksa mutlaka bizde ilk günden patlarız.hakkımızda ne hayırlısi ise o olsun,nükleer kurulmasını isterim temiz enerji fakat tehlikeli. Saygılarımla.....
Nükleer santrallarda işletme ve koruma topraklaması birleştirilir. Bu bahsettiğiniz sıfırlama ile aynı değil, doğru mu?
 

Forum istatistikleri

Konular
130,110
Mesajlar
933,205
Kullanıcılar
453,170
Son üye
BoraAs

Yeni konular

Geri
Üst