Enerjide ya üretici olursun ya da tüketici. Tüketici olduğun zaman mahkum olacaığımız kesin. Enerjiye mahkum bir ülke -hele ki yaşadığımız çağda- her şeyin gerisinde kalmaya mahkumdur.
Enerji olmadan sanayi olmaz üretim olmaz tarım da olmaz.
HESler bile doğayı koruma adına protesto ediliyor. Dünyada en acayip ülke biziz sanırım. hem batıya gelişmişliğine veg elir düzeyine özenir, hem herkesten fazla
Televizyon telefon araba tüketir, hem de tüm enerji yatırımlarına karşı çıkar. Sürekli tüketmek isteyen, sürekli istihdam sıkıntısından yakınan ama üretime hep karşı çıkan bir tek bizim toplum sanırım.
Keşke imkan olsa da tüm enerjimizi %100 doğal ve yenilenebilir kaynaklardan sağlasak. Ancak bakıyorum da en temiz kaynaklar hes ve res bile büyük tepki alıyor.
Nükleer bir yana, heslere ve reslere karşı çıkanlar avde tv izlemese, pahalı telefon kullanmasa, ptrol yakıtlı araç kullanmsa en azından
samimi doğasever diyeceğim. Ama görüntü ironik, her şey tam tersi. Çılgınca tüketim, gösteriş ve israf konusunda yine rekor kıran biziz.
Doğayı koruma - sanayi ve üretim - enerji üretimi arasında hassas bir denge var.
Hem doğayı koruma hem de üretim ve istihdam isteyen insanların hes res ve nükleere aynı anda karşı çıkması bence akıl tutulması. Çünkü burada çok büyük bir paradoks var.
En azından şöyle düşünenleri daha samimi buluyorum. Termik santraller azaltılıp oluşan boşluk hesler ve reslerle kapatılmalı. Bu şekilde temiz enerjiye geçiş olmalı. Çünkü termik santrallerin çevreye ciddi zararı var. Buraya kadar makul.
Tüm dünyada nükleer enerji varken, aradaki açık kapatılmadığı sürece türkiyenin
rekabet gücü çok zayıf olacaktır. iphone ve mercedes ithal ederken dış açığı patates soğan satarak kapatmak komiklik olur.
Bugün sayısız engellemye rağmen togg ve byraktar üretim yapıyor. Bunlar katma değer sayesinde
dış ticaret açığını kaptan kapatacak çok önemli işler.
Cebinde iphone altında mercedes olan adamlar TOGG alamadıktan sonra ne işimize yarayacak diye
KAHVEHANE PROFESÖRLÜĞÜ yapıyor. Bunlar katma değerdir. Yapılan her ihracatta ülkenin dış ticaret açığı biraz kapatılır. Dış ticaret açığı kapatılmadığı sürece ne enflasyon ne döviz ne faiz yerine oturur.
Üretim üretim üretim.
Üretim için de enerji şart. sayısız nükleer santari olan devletlerel rekabet edeceğiz ama nükleer santrale karşı çıkacağız. Kara mizah.