orta gerilim kablo kapasitif etki sorunu

dengec

Üye
Katılım
7 Haz 2007
Mesajlar
7
Puanları
1
Yaş
40
Bizim problem şöyle arkadaşlar: Önce durumu bir özetlemek istiyorum

Binamızın Elektrik yükü yaklaşık 20 kW. Bedaş'a enerji alımı için müracaat edildiğinde Yüksek gerilimden alma şartı çıkartılmış. Bu kapsamda BEDAŞ'a ait trafo merkezinin yanına Yüksek gerilimden ölçüm yapılmak üzere sayaç ( Aktif reaktif - kapasitif) tesis edilmiştir.

Bedaş'a ait tarfo merkezinden 3x(1x50) mm2 , 3200 metre XLPE kablo çekilerek hattın sonuna tarafımızca ÖZEL 250 kVA trafo merkezi tesis edilmiştir. Bu trafo merkezinden de AG panosuna oradan da binamıza elektrik verilmiştir. ( 20 kW'lık bir tüketim için neden 250 kVa trafo kullanıldı onu bende bilmiyorum.) AG panosunun içinde eski bir kompanzasyon tesisimiz mevcut (yaklaşık 30 kVAr lık) Ayrıca 1 adet 40 kVA, 1 adette 75 kVA güçünde trifaze şönt reaktörlerimiz manuel olarak devreye alınıp çıkartılabilmekte.

Şimdi sorunumuzu anlatayım: Şönt reaktörleri devreye almadığımızda normalde yükümüz 15-30 A arasında değişmekte. Şayet şönt reaktörleri devreye almaz isek %3000(Üç bin) seviyelerinde kapasitif değer oluşmaktadır. Şönt reaktörleri devreye alırsak yük akımı 200 Amper oluyor. Halen sistem şönt reaktörler devredeyken çalışıyor ve bu şekilde yaklaşık aylık 10.000 (On bin TL) civarında elektrik parası ödüyoruz.
Benim çok tuhafıma gidiyor, 15-30 Amper yük çektiğimiz bir tesis için 10.000 Tl aylık elektrik parası ödüyoruz. Bunun bir çözümü yok mu?????

Bedaş elektrik sayaçlarını 250 kVA trafo merkezimizin yanına almak istediğimizi kabul etmiyor.

Ne yapmalıyız.....???
 
sn.dengec,
3x(1x50mm2) XLPE kablonun 33 kV daki kapasitesi 9,6 kVAr/km olduğundan,3,2 km kablonun kapasitesi 3,2*9,6=30,72kVAr olacaktır.Kablo boşta ve gerilim altında iken mevcut kapasitif sayacın değerine göre veya hesaplanan 30,72 kVAr değerine göre şönt reaktör seçimi yaparak,uygun bir reaktif güç kontrol rölesiyle şönt reaktörleri otomatik olarak devreye sokup çıkartmak sorunu çözebilir diye düşünüyorum.
iyi çalışmalar
 
Son düzenleme:
400 kva (dahil) altı güçler için,ölçüm AG den yapılması gerekir.Bu durumda,sorunu,reaktörle çözüyor bile olsanız,reaktör kayıplarından kurtulmak için,ölçümün,AG den yapılması için,gerekirse,EPDK ya bile başvurmanız gerekiyor ise,o yolu deneyin.
 
400 kva altindaki guclerin AG den yapilacagi epdk nin hangi kararinda yaziyor ....bildirirseniz cok sevinirim
 
1. İhtiyacınız olan 40 kVA 'lık bir trafo iken neden BEDAŞ'ın 250 kVA bir trafo istemesine bir anlam veremedim.
2. Kablo mesafesi uzun olduğundan Dağıtım şirketi ölçüm noktasını enerji alınan bağlantı noktasında istemesi normal , yani böyle bir durumda trafo 400 kVA altında bile olsa YG den ölçü istenebilir.
3. Hesaplamalar sonucu ortaya çıkan 30 - 40 kVAR'lık şönt reaktörün aktif kayıpları için ayrıca fazaladan bedel ödersiniz.
4. Bu durumda en mantıklısı eğer Dağıtım şirketi kabul ederse siz trafonuzu bedelsiz olarak devretmeyi deneyin. Eğer trafoyu ve hattı bedelsiz devralmayı kabul ederlerse o zaman ölçü AG' den olur ve siz trafo ve hat bakım külfetinden kurtulmuş olursunuz hemde gereksiz hat kayıpları ve reaktif ücretinden kurtulursunuz.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,835
Mesajlar
930,606
Kullanıcılar
452,663
Son üye
Yılmaz Çetiner

Yeni konular

Geri
Üst