Orta Gerilimde oluşan arıza.

sail14

Üye
Katılım
9 Kas 2010
Mesajlar
246
Puanları
6
Konum
İstanbul
Merhaba,

Bir süre önce 1 giriş, 7 trafo çıkış olan bir pano grubunda giriş panosundaki kesicinin arızadan dolayı açtığını gördüm. İşletme gerilimi 34.5kV. Arıza kayıtlarında görülen durum ise şu. L2 faz-nötr gerilimi sıfıra düşerken diğer L1 ve L3 fazlarının gerilimi 1.73 kat artarak faz faz gerilimine çıkmış. Aynı anda gerilimi sıfıra düşen L2 fazındaki akımda düşük seviyede (50A ve altı). Ancak diğer 2 fazdaki akımlar 6000 A e ulaşmış. Diğer çıkış panolarında ise herhangi bir arıza akımı oluşmamış.

İlk başta görülen, L2 fazında faz toprak kısadevresi nedeniyle diğer faz gerilimlerinin yükselmesi. Ancak bu arıza nedeniyle L2 fazından da kısadevre akımları geçmesi gerekmez miydi?

Normal de giriş panosundan çekilen akım 500A cıvarında. Panolarda da herhangi bir kısa devre izine rastlanmadı.

Yardımınız için teşekkürler.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
arıza L2 fazından gelmemiş L1 ve L3 fazı kısa devre olmuş.
 
Merhaba,

Arıza kayıtlarından sadece gerilimler incelendiğinde L2 fazında gerilim sıfıra düşerken L1 ve L3 de gerilimlerin 1.73 kat artması, aralarındaki açının da 120dereceden 90 derecelere dek düşmesi L2 fazının toprağa temas ettiği sonucunu veriyor.

Ancak akımlara bakınca tam tersi bir durum görülüyor. I1 akımı sıfıra yakınken diğer 2 fazda akımlar kısadevre akımına yaklaşıyor.

Arıza L2 L3 fazında olsa idi bu fazın gerilimlerin düşmesi gerekecekti.
 
L2 Faz toprak kısadevresi neticesi L2 fazı Yüksek Gerilim sigortası açmış sanki :rolleyes:
 
makine 19 katılıyorum o.g sigortası atık gibi doruyor
 

Forum istatistikleri

Konular
129,268
Mesajlar
924,847
Kullanıcılar
451,678
Son üye
4uNDead

Yeni konular

Geri
Üst