Osiloskop ölçüm öncesi patlama ve prop kullanımı

osiloskopun gndsini (krokodili bağladığım yer) ile osiloskop fişini ölçmemi söylüyorsunuz,bunu prize takılı değilken yapmalıyım değil mi?

Varyak kapalı durumdaydı evet ama prize bağlı.Ama osiloskop krokodilini ile varyak nötr çıkışına değdirince nasıl fazı toprağa veya nötre bağlamış oluyorum onu anlamadım.İzolasyon trafosunun 220 yi 48 volt a çeviren bir versiyonu vardı bende onla işlem yaparken sıkıntı olmamıştı.Bana izole trafo olduğunu söylemişlerdi.Ama osiloskopu yine şebekeden besliyordum.Elektrik devresini bu küçük trafodan besliyordum sadece.Tek fark o trafonun açma kapama düğmesi yoktu.Yani yap-bozun parçalarını birleştirirsek bir resim çıkıyor ortaya ama tam göremiyorum o resmi şu an.Teşekkürler bu arada

Hocam çözüm izolasyon trafosu ile osiloskopu beslemek diyebilirmiz o halde?Bu sefer sigorta atmamış olucak.Ama sigorta bildiğimiz gibi tehlikeyi kesiyor.Yine aynı tehlike olupta sigorta bu tehlikeyi kesmez ise büyük bir tehlike ortaya çıkabilir mi?Birde siz tesadüflerin aynı anda oluşmasından bahsediyorsunuz ama bu işlemi bir kaç kez denedim hep aynı sonuç oldu tesadüf gibi durmuyor galiba.Teşekkürler yardımlarınız için halen resmi tam birleştiremedim kafamda ortada bir çözüm önerisi var.Ama sorunuda aydınlatmak istiyorum.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
GROUNDING teknikleri bilinmeden konuya ezbere yaklaşım doğru olmayacaktır.
İncelenmesi gereken nokta osiloskopun grounding sistemi ve uygulamasıdır.
Basit yapıda SMPS besleme devreleri ile tasarlanmış bir osiloskopta sağlıklı grounding tekniklerinden bahsedebilmek mümkün değildir.
Bu konuyu kullanıcı kendisi araştırmalı ve kendi cihazının özelliklerini tam anlamıyla bilebilmelidir.
 
Merhaba osiloskop markam owon sds 7102 series yeni aldım.
 
Merhaba osiloskop markam owon sds 7102 series yeni aldım.
Ben bilemem.
Sen kullanıcı olarak o osiloskopun teknik özellikleri ve temel grounding tekniklerini bilmelisin.
Günümüz basit üretim ölçü aletleri PC tabanlı yapılmaktadır. Çünkü digital teknoloji günümüzde maliyet olarak hiç te fazla değildir. Bir de böyle bir üretimde basit besleme devreleri kullanılmışsa, olay daha da karmaşık olacaktır.
Bir masaüstü PC nin besleme devresi ne denli iyi olursa olsun, şasede az da olsa elektrik olduğuna tanık olmuşsunuzdur.
Eğer osiloskopun pil ya da batarya ile çalışabilme özellikli ise, pil ile çalıştırarak test etmelisin.
Pil ile çalıştırılsa bile genel sistem sıfırlanması için temel GROUND noktası belirlenerek ölçüm yapılmalıdır. Çünkü bu nokta referans oluşturmaktadır.
Referans olarak belirlenen bu nokta gerçek anlamda sıfır volt değilse, hem ölçümler hatalı olacak, hem de konu içeriğinde olduğu gibi gerilim atlamaları yaparak tehlike oluşturacaktır.
 
Prizdeki toprak hattını bilimsel olarak ölçebilmelisin.
En basit yöntem, kullanılan güç doğrultusunda bir omik yükü (Akkor flamanlı lamba) toprak hattına bağlayarak, test edilebilir.
Lamba 100W gibi bir değerde seçilip, toprak hattında tam yanıyorsa toprak hattının testi sağlıklıdır.
NOT: Kaçak akım rölesi bağlı ise bu yüntemde atabilir. Bu bir arıza değildir.

Osiloskopunun toprak bağlantısını prizdeki toprak ile birleştirmelisin.
Osiloskopun besleme devresini tam olarak bilebilmelisin. Şüphelerin varsa fiş uçlarını ters çevirip testler alabilirsin. Bazı SMPS devrelerde faz ve nötr bağlantıları önem arzetmektedir.

Osiloskopun toprak hattı bağlantısının yapılması, krokodil üzerindeki potansiyelin de sıfırlandığını ifade eder. Çünkü bu tip ölçü aletlerinin referans noktası GENEL TOPRAK HATTI'dır. İngilizce de EARTING (Topraklama) olarak belirtilmiştir.
Bilinen sıfır potansiyel, bilinmeyen bir potansiyel farkına irtibatlanırsa, bu potansiyel fark, sistem toprağına doğru bir akım oluşturacaktır. Dolayısı ile krokodili bağladığın yerden herhangi bir akım akması oluyorsa, bağlanılan yerde belli bir potansiyel fark bulunduğunu anlayabilirsin.
Krokodilin bağlantısı esnasında akım akmıyor, ama trafo çalıştığında krokodil üzerinden bir akım akıyorsa, bağlantı noktasında gerilim var demektir.
Trafo çıkışının 0 olarak işaretlenmesi, oradaki gerilimin sıfır olduğunu ifade etmez.
Bu anlatımlar bir amatörün anlayabileceği şekilde temel GROUNDING kurallarıdır. Grounding konuları tam anlamıyla bu kadar basitçe anlatılamaz. Oldukça geniş bir yelpazede incelenip, yüksek seviye bilgi birikimi gerektirmektedir.
 
Bilgiler için teşekkürler,dediklerinizi adım adım uygulayacağım.şimdi toprak hattını test edicem.Ama akkor lamba yok elimde.forumdan bir arkadaş şöyle demiş :

Arkadaşın dediği gibi multimetre ile testini yapabilirmiyim?Kaçak akım rölesi yoksa herhangibir tehlikeyle karşılaşabilirmiyim?
 
Multimetre ile toprak testi yapamazsın.
Osiloskop zaten bir çeşit multimetredir
Toprak hattının ölçümü farklı yöntemlerle yapılmaktadır. Bu bağlantının bir direnci vardır. En ideal yöntem 100W lık bir lamba veya 100W 500ohm civarı bir dirençtir.
Çünkü toprak hattının direnci, toprağa irtibatlanan yük unsuru doğrultusunda farklı değerler gösterecektir. Toprak hattı direncinin 500 ohm olduğunu varsayarsak, 100W lık bir lamba bu hatta bağlandığında yarım yanacak ve uçlarında 110V AC ölçülecektir. Geriye kalan 110V AC gerilim toprak hattı direnci üzerinde düşecektir.
 
Ustad bir elektrikçiden rica edicem artık toprak hattı sağlamlığını onda cihazda vardır.Şimdi diyelim ki toprak hattı sağlam.Multimetre ölçümleri sırasında şunu gördüm,osiloskop üzerindeki gnd yeri,prob krokodiline bağlı burasıda osiloskop fişe takılıyken prizdeki toprak hattına bağlı.Siz bunu zaten biliyorsunuzdur.

Resimde gördüğünüz trafo izolasyon trafosu bunuda belirteyim.Belki bu yüzden ölçümleri yaparken sıkıntı olmuyor.Sonuç olarak benim krokodili gidip te prizdeki toprak hattına yani o metal kısıma bağlamamın bir anlamı yok çünkü zaten oraya bağlı.

Şimdi anladığım kadarıyla siz resimdeki Y noktasını,evdeki toprak hattına bağlamamı istiyorsunuz.Yani osiloskop üzerindeki gnd bağlantısını,gidip Trafonun üzerinde 0 volt yazan çıkışındaki kabloya bağlamamı.Zaten benim düğüm gerilimini doğru ölçmemin sebebi krokodili trafo çıkışı notr une baglamamdi,yani orayi evdeki toprak hattina baglamis oldugum icin dogru olcmusum,hersey icin tesekkurler.Peki bu dedikleriniz izolasyon trafosu icin mi gecerli sadece?
 
Son düzenleme:
Y veya diğer ucu toprak hattına bağlamadan referans noktası oluşmaz zaten.

İzolasyon trafosu farklıdır.
Bir şebekede izolasyon trafosu kullanılsa bile SİSTEM SIFIR NOKTASI, (System Zero Point) belirlenmeden doğru ölçüm yapılamaz.
NEDEN:
Tüm ölçümlerin referans noktası sistem sıfır noktasıdır. Sistem sıfır noktası demek hiçbir potansiyel fark olmayan demektir. Yani toprak hattı.
Bir pili ele alalım.
9V olsun. Artı ve eksi kutupları vardır.
Bu pilin eksi ya da artı ucuna sıfır noktası diyemeyiz. Sıfır noktasının belirlenebilmesi için herhangi bir ucun sistem sıfır noktasına (İlişkili devre varsa ortak GND. Buradaki GND illa toprak demek değildir. Ama topraklanabilir olması da mümkündür) irtibatlanması gereklidir. Pil ile çalışan herhangi bir aygıtı ele alabilirsin.
Hemen hemen tüm ölçü aletleri sistem sıfır noktası belirleyip, bu referansa göre ölçüm yapmaktadırlar. Bir trafonun bir ucu sistem sıfır noktasına irtibatlanmamışsa o uç SIFIR DEMEK DEĞİLDİR.
Eğer bir trafonun çıkış uçlarını osiloskop ile doğrudan ve doğru olarak ölçmek istiyorsan o zaman DIFFRENTIAL PROBE kullanmalısın.

Örnek ürün.
https://tr.aliexpress.com/item/DP-2...l?spm=a2g10.10010108.1000023.4.2324185fFXvcdP
Bilgi linki.
http://www.radio-electronics.com/info/t_and_m/oscilloscope/oscilloscope-probes.php
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…