ali987a
Üye
osiloskopun gndsini (krokodili bağladığım yer) ile osiloskop fişini ölçmemi söylüyorsunuz,bunu prize takılı değilken yapmalıyım değil mi?Multimetreyi 2M yazan direnç ölçen konumuna getir osiloskopun gndsini (krokodil bağladığın yer) ile
osiloskopun 220v fişi tek tek ucların arasını ölç.İlk başta Osiloskop fişini tornavida ile kısa devre et çünkü kondansatörde voltaj kalmış olablir multimetre yanmasın.
Osilokopun gndsi ile 220v muzzam şekilde izoledir yoksa o osikoskop hiçbir işe yaramaz üretim hatası olabilir .
Varyak kapalı durumdaydı evet ama prize bağlı.Ama osiloskop krokodilini ile varyak nötr çıkışına değdirince nasıl fazı toprağa veya nötre bağlamış oluyorum onu anlamadım.İzolasyon trafosunun 220 yi 48 volt a çeviren bir versiyonu vardı bende onla işlem yaparken sıkıntı olmamıştı.Bana izole trafo olduğunu söylemişlerdi.Ama osiloskopu yine şebekeden besliyordum.Elektrik devresini bu küçük trafodan besliyordum sadece.Tek fark o trafonun açma kapama düğmesi yoktu.Yani yap-bozun parçalarını birleştirirsek bir resim çıkıyor ortaya ama tam göremiyorum o resmi şu an.Teşekkürler bu aradaVaryak ın kapalı olması varyak uçlarında 0 V gerilim var,
veya sizin deyiminizle voltaj yok anlamına gelmez.
Osiloskop gnd si ile varyak üzerinde kalmış enerjiyi
toprağa aktarmışsınız.
Veya
bahsedildiği gibi varyak kapalı olsa dahi
varyak çıkış uçları ile varyak beslemesi yani bağlı olduğu priz arasında
yani prizdeki faz > varyak çıkışı kısmen bağlı durumdadır,
sizde osiloskop gnd si ile faz ı toprağa veya nötr e bağlamış oluyorsunuz.
Bu yüzden osiloskop veya ölçü aletleri için yüksek gerilim probları ve
bahsedilen izolasyon trafosu yöntemleri var.
Hocam çözüm izolasyon trafosu ile osiloskopu beslemek diyebilirmiz o halde?Bu sefer sigorta atmamış olucak.Ama sigorta bildiğimiz gibi tehlikeyi kesiyor.Yine aynı tehlike olupta sigorta bu tehlikeyi kesmez ise büyük bir tehlike ortaya çıkabilir mi?Birde siz tesadüflerin aynı anda oluşmasından bahsediyorsunuz ama bu işlemi bir kaç kez denedim hep aynı sonuç oldu tesadüf gibi durmuyor galiba.Teşekkürler yardımlarınız için halen resmi tam birleştiremedim kafamda ortada bir çözüm önerisi var.Ama sorunuda aydınlatmak istiyorum.Merhaba. En başta da belirtmeye çalıştığım gibi İki ayrı talihsizlik ayni anda vuku bulmuş ve bu olay öyle cereyan etmiş olmalıdır, sn. ali987a. Sn. devreci'inin bahsettiği gibi, bu osiloskopun "GND" izolasyonu 220 voltla olan izolasyonu teknik bir hatayla ortadan kalkmış veya sn. karaapak'ın da bahsettiği gibi bir ototransformatörü (Giriş ve çıkış sargıları ortak tarnsformatör) olan varyağın kapalı dediğiniz ancak fişte kalan halindeyken açma-kapama yapan anahtarın hem faz hem nötr bağlantısını ayni anda kesmesi gerekirken, anahtardaki tek taraflı olası bir iç kısa devre nedeni ile sadece nötr ucunu kesebilmiş olması, buna karşılık fişle gelen asıl faz ucunun varyak denilen ortak çıkış sargılı (şebekeden izolesiz olan haliyle) ototransformatör içinden ve fişten geçip gelerek 5 volt dc. eldesine kadar gelebilen canlı faz ucu nedeniyle bu olayın olmuş olabileceğidir. Kolay gelsin.
Moderatör tarafında düzenlendi: