Otomasyonda En Gelişmiş Ülke Hangisi?

999999+1
_ 5
_________
?????????

Ben bu bir milyondan 5 çıkarma işlemini yapamadım, nasıl yapıldığını gösterinde bizde öğrenelim.
Hiçbir değeri olmayan sıfırın ne kadar değerli olduğunu anlarsınız belki.
 
yankesk ' Alıntı:
türkün zekası işte bu:) (999999+1)
mulayim ' Alıntı:
sina-n ' Alıntı:
arkadaşım senin tamm olrak istediğii anlamakta güçlük çekiyorum kimse sana bunlardan başkaları bişi yapmamştır demiyor zaten bizimde sıkıntımız bazı şeyleri başlatan insanlar olup devamını başkalarının getirmesi......... bide sende bana allah aşkına sıfır olmadan matematiğin ne halde olabileceğini bi acıklasana veya sıfır olmadan 1 milyon nasıl yazabilirdin (1,2,3,4,5,6,7,8,9) sayıları ile mesela istersen roma rakamlarını da kullan ama sıfırı kullan ma ne matematik için ne anlama geldiğini o zaman anlarsın....yine diyorum sıfırı bulmuşuz ama gerisi gelmemeiş serzenişte bulunma sebebimiz de bu zaten
sıfır olmadan bir milyonu
999999+1 şeklinde yazardım


romen rakamlarıyla 4 işlem yapmanın ne kadar zor olduğunu bilmiyorsun herhalde. 0 ile 4 işlem ve dolayısyla matematik kolaylaşmıştır. Oyle hafife alınacak bir buluş değildir.
 
arkadaşlar bence otomasyonda japonya almanya ve son zamanlarda çin mükemmel... o ülkeler çalışanlarına önem veriyorlar insan hayatı onlar için çok önemli icatlar yapan kafası çok iyi çalışan en iyi üniversitelerde okuyanları hemen bulup yetiştiriyorlar bırakın kendi ülkelerini gelip bizim ülkemizin en zeki ve en iyi üniversitede okuyan gençlerimizi toplayıp götürüyorlar... arge çalışmalarına müthiş önem veriyorlar ve başarmayı hakediyorlar
 
işte dediğim gibi onun için sen türksün pratik çözüm harikasın :D
 
ŞEF ' Alıntı:
999999+1
_ 5
_________
?????????

Ben bu bir milyondan 5 çıkarma işlemini yapamadım, nasıl yapıldığını gösterinde bizde öğrenelim.
Hiçbir değeri olmayan sıfırın ne kadar değerli olduğunu anlarsınız belki.

şef arkadaş elbetteki sıfırın matematikteki önemi ve dört işlemin insanlar tarafından kabul edilmiş yöntemlerini dışlamak gibi bir amacım yoktu benimki sırf biraz gırgırdı (999999+1)-5=999995
gibi yanlış anlaşılmak istemem (9+1)üzeri 6 da diyebiliriz vs vs vs
 
bide son bir uyarı ben sana her hangi bir işlem kullan demedim sadece sıfırı kullanmadan sayıyı bana yaz dedim ama sen her zaman ki türkün pratik zekasını kullandın tıpkı atalarının yaptığı gibi her ne kadra sen kabul etmesen de
 
sina-n ' Alıntı:
bide son bir uyarı ben sana her hangi bir işlem kullan demedim sadece sıfırı kullanmadan sayıyı bana yaz dedim ama sen her zaman ki türkün pratik zekasını kullandın tıpkı atalarının yaptığı gibi her ne kadra sen kabul etmesen de

bence gereksiz abartma yapıyorsun arkadaşım

amacımız belli bir bakış açısına kavuşmak zira şöyleki bu gün tekerleği bulmuş bir ırk veya kavim
bununla ne kadar övünürse diğerleride aynı biçimdedir.insanlığa mal olmuş şeylerin bulunuşuyla övünmek yerine günümüzde kim ne aşamada denecek olursa otomasyon ve teknoloji açısından
uzak doğu hep bende 1.planda oldu ondan japonya dedim nede olsa öncü ülke.
diğerlerini kimse dışlamadıki.
 
ben senin japon ya demenden hiç alınmadım ki haklısın zatn bu konudada benim fikrimde bu benim tek takıldığım nokta şu oldu kendinden gelenleri küçük görüyor olman beni rahatsız etti (öyle konuştunki kıl tüy diye ) o kadar sana bi soru sordum ki bunun cevabı yok bu gerçekten sağlam bir soru ama sen sadece atalaraından sana kalan pratıklıkle olaya cozum getırdın bu cok hosuma gıttı acıkcası ......
uzun lafın kısası temelını bızım attıgımız konularda dahı basarıya ulasamıyoruz bu gercekten uzucu bence .heralde bızım yerımıze bu işi japonlar üstlenmiş ama bir gün mutlaka biz yeniden olacaz teknolaji denen şeyin sahibi ....
 
Bence biz onların yaptıklarını kullanarak onların gelişmesini sağlıyoruz. Müşteri olmazsa otomasyon üretenleri ne yapabilirki. Son kullanıcı belirler kuralları. Tabi bize bu pahalıya patlıyor. Bu işten yırtmaya çalışıpta kendi işimizi kendimiz halletmenin yollarını arıyoruz. Buda biraz onlardan biraz bizden oluyor. Kısaca işin pratiğini bulduk.

Zaman ve mekana göre değişir hangi ülkenin daha iyi olduğu.
 
Merhabalar,

Uzun bir süredir bu konuya bakmamıştım, bazı şeyleri kaçırmışım.

El Cezeri ile ilgili NTV de Banu Güven'in yaptığı bir program var, yaklaşık 5. dk da başlıyor, tavsiye ederim:

http://www.youtube.com/watch?v=wysjZJks6wc

Japonlar donanım konusunda iyiler, tasarım konusunda da iyiler ama dediğim gibi fiziksel gerçeklik olayını bizim bakış açımız ile ele alırsak 'çok abartıyorlar'.

Japonlardan bir şey isterken ne istediğinize dikkat etmeniz gerekiyor.

Geçen yıldı galiba, Japonlardan kalan bir otomasyon sistemine PC ile veritabanı desteği verecek bir eklenti yapmamız gerekti. Kullanılan PLC OMRON, HMI olarak NT ekran kullanılmış.

Japonların yaptığı sistemde, ürün taşıyan paletin altında bir RFID etiket var, HMI ile operatör bir kod giriyor ve bu kod RFID nin altına yazılıyor, sonra da ürün yoluna devam ediyor.

Madem ki oraya bir bilgisayar koymak zorundayız, NT ekranı da kaldıralım dedik, sonuçta bir kod alınacak ve RFID ye yazılacak, ne kadar karmaşık olabilir ki?

Sanırım birileri zamanında Japonlardan 'orada operatör ekrana kod girmeden kesinlikle ürün hareket etmesin' demiş.

Demez olaymış.

Japon bunu analiz etmiş:
Nerede: O istasyonda
Kim: Operatör
Nereye: Ekrana (hem de o ekrana)
Ne: Kod
Ne yapmadan: Girmeden
...

Sırf bir kodu girmek için neredeyse bir asansörün otmasyonunu yapacak kadar kod yazmışlar.

Çok karmaşık düşünmüşler, örneğin ekrandaki menüden bir şey seçiyorsunuz, o gidip PLC de bir yeri değiştiriyor, o değişince ekrandaki sayfa değişiyor. Ancak bu değişimlerin arasına 2 tane timer kontrolü koymuşlar, bir tanesi NT ekranın PLC ye yazma hızını kontrol edip gerçekten bir NT ile müdahale edilip edilmediğini kontrol ediyor sanırım, diğeri ise bilgileri giren kişinin insan olup olmadığını kontrol ediyor, kod giriş hızını ölçüyor. Çok hızlı girince sistem kendini kilitliyor.

Sayfalara sıra ile girilmezse de sistem kilitleniyor.

Aynısını PC den taklit edebilmek için ne eziyetler çektim, PC ile direk rölelere yazmak (hatta belirli sürelerle set edip sonra resetlemek için hostlink protokolünü hatmettim.

Sonuç olarak, evet kesinlikle sistemleri çok iyi çalışıyor. Ancak sıradışı olan bir müdahale ile karşılaşınca sistem tamamen kilitlenip duruyor. Aslında doğru olan da bu, adamlar bu sayede hatasız üretim yapmayı başarabiliyorlar.

Oysa bizim sistemlerimiz 'Terminatör' gibi, kafası bile kopsa alternatif bir yol ile sistem çalışmak zorunda.

Bu nedenle üretim hatlarımızda 'tamir cebi, tamir istasyonu' gibi kavramlarımız var. Ben Japonlar ile sistemin tasarlandığı zamanlara şahit olmadım ama anlattıklarına göre Japonlar 'tamir istasyonu' konusunu anlamamışlar ve çok şaşırmışlar.

'Niye tamir ediyorsunuz? Niye hattı durdurup problemi gidermiyorsunuz da tamir istasyonu koyarak problemleri kalıcı hale getiriyorsunuz? ' Hatta en güzeli de 'Niye tamir edilsin ki? Üründe niye hata olsun ki?' Anlamasalar da zar zor ikna edilmişler.

Eğer bir gün Japonların yaptığı bir sisteme müdahale etmek zorunda kalırsanız, yeniden yazmanız daha iyi olabilir. Çünkü sistem çok karmaşık, anlamak çok zor. Asenkron gibi görünen, birbiri ile ilgisiz gibi görünen bir çok şey aslında ahenk ile çalışıyor ve bir yerde problem olursa tüm sistem zincirleme duruyor çünkü 'niye hatalı ürün üretilmeye devam edilsin ki?
 

Forum istatistikleri

Konular
130,065
Mesajlar
932,701
Kullanıcılar
453,050
Son üye
alperen343

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst