Herkese merhaba,oğlumun doğumundan beri giremiyordum foruma. Şimdi yavaş yavaş zaman ayırabilirim diye düşünüyorum.
Aslında konu kirliliği olmaması açısından hem kalemle çizmek hem de kazıma konularındaki tecrübeler buradan paylaşabilirse güzel olur diye düşünüyorum. (Umarım atladığım aynı konunun başlığı yoktur)
Forumu şöyle bir tarayıp araştırdığımda aesenyurt arkadaşımızın kazıma yapmaktan vazgeçip pvc baskı makinası yöntemini kullandığını okudum. Kazıma için hangi programlardan gcode dönüşümü kullanılıyor. Sonuç, çizimde dikkat edilecekler, dez avantaj ve avantajlar neler acaba? Benimde merak ettiğim bir konu olduğundan değerli forum üyelerinin paylaşımlarını merakla takip edeceğim.
Öncelikle Allah bağışlasın, vatana, millete ve kendine faydalı bir birey olsun.
Kendi tecrübeme dayanarak, kalemle çizmek için öncelikle bakıra hatasız tutunabilen, aside dayanıklı bir kalem gerekli. İnce işlerde kalemin hatasız tutunabilme kısmı sorunlu. Ancak kaba devrelerde işe yarayabilir. 0.5mm TQPF kılıfda bir eleman için işe yarar değil.
Kazıma kısmında başarı daha yüksek. 0.4-0.5mm pitch eleman içeren devreleri kazıdım. Amahatasız bir CNC gerekli. Üstüne kazıdığınız plakette de hata- eğrilik-bombe olabiliyor ve kazıma öncesi proplayarak yüksekliği kompanze etmek gibi şeyler gerekebiliyor.
Büyükçe veya detaylı devrelerde, üstüne birde ince yollar vs varsa, ince uç kullanma gerekliliği varsa kazıma işlemi çok uzun sürebiliyor. Kullanılan uçlar 0.1-0.2mm gibi çaplarda olduğundan düzgün bir kesme için çok yüksek spindle devirleri gerekiyor. Prof. PCB kazıma uçlarında 20-100K RPM öneriliyor. Yüksek devir de yüksek gürültü demek. Ayrıca gerçekten salınımsız spindle-pens vs. gerekli.Yani pahalı.
Zamanında, 6-10 yıl kadar önce, Tooling ücretleri çok yüksekti.
Toner transferi sorunluydu.
Dry film icat edilmemişti.
5-10 usd ye prototip PCB yapan Çinli firmalar henüz yoktu. (seedstudio vs.)
Kazımakta mantık dahilindeydi.
Ama bugün bütün bu olanaklar varken kazımak mantıklı değil.
Ama delme işlemi için CNC çok mantıklı. Özellikle de çift yüzlü devre yapıyorsanız, yüzlerce via, delik varsa.
Zamanında kazıma işlemi için, gerberden gcode üreten yazılımlarla da uğraştım. CNC yi bir mikro ile direkt kontrol etmekle, gcode yorumlamakla da, sürücü tasarlamakla da.
Ama artık PCB için ya aliexpress den alınma, toner transfer kağıtlarını kullanıyorum, yada ince işçilik gerektiren PCB için dry film.
Dry film ile çalışmada da gerçekten kalite istersem de profesyonel baskı hizmeti, film çıktısı veren yerlerden baskı alıp kullanıyorum.
Soldermask, silkscreen vs. de istersem çinli firmalar.
Elde yapılmış PCB için geriye delme işlemi kalıyor. Delik delmekten kaçınmak için ya tamamen smd çalışıyor yada elde deliyorum yada CNC de deliyorum. Delik sayısına vs. ye göre.
CNC de delerken farklı delik çapları için sürekli uç değiştirmemek içinde 0.4mm freze ucu kullanıyorum. Tüm delikleri tek uçla açıyorum. Bunun içinde drill dosyasından gcode oluşturan birşeyler yazdım.
İlle de kazımak istiyorum derseniz de tasarım aşamasında söylenebilecek tek şey, kullandığınız kazıma ucu ile uyumlu tasarım yapın. Yada tasarıma uygun uç kullanın.