2 Tane daha westra buldum geçenlerde fiyatı uygun diye risk alıp satın aldım ama bunlar tamirli çıktı şansıma. Çok pahalıya gelmedi neyse ki.
Spider kısmı biraz yamuk gibi. Bu hoparlörlerden verim alır mıyız
@Mr_YAMYAM hocam?
Ampli kutusu arıyorum ama arızalı olan ampliye bile altınkaya sitesindeki kutular kadar fiyat çekiyorlar
Yakınlardaki bit pazarlarına da bakacaam. Kargosu da sıkıntı amplinin
Bu tür mekaniksel deformasyonları ölçebilirsin.
İlk ölçüm free rezonans frekansı ölçümü.
Hoparlöre kendi empedansı kadar seri bir direnç bağlanır. Bu dirence ibreli AC voltmetre bağlanır.
İdeal olan ekipmanlar bir AA veya OA serisi germanyum diyot köprüsü.
Yani germanyum diyotlarla yapılmış köprü diyot.
Çıkışına 100-470nF gondansatör paralel. Bu gondansatör nispeten kaliteli olmalıdır.
Bu gondansatörün bir ucuna seri trimpot ve vu metrelerde kullanılan bir ibre takılır.
Bu düzenek AC milivolt ölçen bir voltmetredir.
Hoparlör bir kulağından ip ile masadan aşağı sallandırılır.
Sisteme 100Hz 100mV sinyal verilir. AC voltmetrede (İbrede) ortada gösterecek şekilde trimpot ile ayarlanır
Frekans yavaş yavaş düşürülür.
Belli bir frekans bölgesinde ibrenin aşırı oynak olduğu orta bölgede zıpladığı görülecektir. İşte bu oynaklığın en fazla görüldüğü frekans o hoparlörün Fo yani free air rezonans frekansıdır.
Fo ne denli küçükse o hoparlör o denli geniş bass responsuna sahip demektir.
İkinci ölçüm hoparlör duyarlılığı.
Bu testi zaten kabin yapımı konusunda yapmıştık.
Test edilmek istenilen hoparlöre kendi lineer çalışma frekansında 1W güç elde edilecek şekilde frekans verilir. 1m uzaktan SPL metre ile ses şiddeti ölçülür. Ölçülen ses şiddeti o hoparlörün duyarlılığını gösterir.
Tamir görmüş bu tür hoparlörler kendisine eşdeğer veya oynanmamış ürünle kıyaslanırsa aradaki farklar tamir esnasındaki deformasyonları ifade etmektedir.
Bir amplinin kutu özelliği şakaya gelmez. Kutunun bile teknik özellikleri vardır. Tahta veya shield özelliği olmayan bir malzeme kullanılması halinde bile ampli içerisinde shield mutlaka kullanılmalıdır.