PC'ler ve teknolojik sohbetler.

Cevabınız içinde bulunan tüm konularınız dahil olmak üzere diğer forumlarda ki mesela 'kazasker' isimli arkadaşınıza yaptırdığınız lm ampli konularını da baştan sona okudum. Bu işlerinizin zaten bu kadar başarılı olmasının sebebi uygulanan disiplin ve kaliteli malzeme bunda hem fikiriz. Aslında dürüst olmak gerekirse benim asıl guduruklugum bu işleri çok özlemiş olmam. Lise ve üniversite yıllarımda gördüğüm her devreyi yapar ve inanılmaz keyif alırdım. Sonrasında iş olarak kart onarımları ile bir kaç yıl ilgilendikten sonra alakasız sektörlerde çalışmaya devam ettim. Son 6 yıldır da denizcilik sektöründe en azından kendi meslek dalimda(endüstriyel Elektronik) çalışıyorum. Fakat en son baskı devremi 15 yıl önce bastım ve inanılmaz özledim. Ayrıca artık yapılacak devrelerin maliyetleri ile ilgilenmeyecek rahatlığa çok şükür ulaşabildim. Benim derdim işin gerçekten ilmini bilen sizin gibi bir ustad varken hem hasretimi gidereyim manevi haz alayım hemde ihtiyacım olduğunu düşündüğüm bir ekipmani kendi becerilerim dahilinde sizin yönlendirmeniz doğrultusunda yapayım.
Pre ampli konusundaki maksadım sizinde mesajın sonunda belirttiğiniz üzere daha geniş frekans spectrumuna sahip olmak.
Zaten aralik 15 e kadar gemideyim. Sonra evde geçireceğim 45 gün olacak. Ben gemide iken malzemelerin (kondansatör vs) siparişlerini verip malzemelerin eve döndüğümde hazır olmasını sağlayacağım. Bu zaman zarfında burada devreye ilgili tasarımları da tamamlama fırsatım olursa eve gittiğimde devre baskilarini yapıp montajı gerçekleştirme kısmı hızlı olacak.
Bu arada bir adet osilaskop almayı planlıyorum. Normal şartlarda işim için çok gerekli değil ancak bu tarz projelerde ihtiyaç duyuldugu için almak taraftarıyım. Ölçü aletinden zarar gelmez :) evdeki ölçüm cihazları ordusuna bir yenisi daha eklenir benimde hoşuma gider. On hazırlıkları burada tamamlarsam eve döndüğümde hızlı bir montaj ve ölçüm periyodumuz olur :)
Bu arada D class amplilerin özellikle tda 3255 entegresi ile ve bir nebze özenli işçilik ile geldiği boyutlar çok başarılı. Göz atmak isterseniz şu Linkte Çinli bir markanın mono amplisinde smps bir adaptör le yapılan ölçüm sonuçları var. 130 dolarlık bir cihaz için baya başarılı değerler gibi geldi bana :)

Son düzenleme:
Bu arada D class amplilerin özellikle tda 3255 entegresi ile ve bir nebze özenli işçilik ile geldiği boyutlar çok başarılı. Göz atmak isterseniz şu Linkte Çinli bir markanın mono amplisinde smps bir adaptör le yapılan ölçüm sonuçları var. 130 dolarlık bir cihaz için baya başarılı değerler gibi geldi bana :)
Ben pek beğenmedim :D
Fosi Audio Mono V3 amplifier power 4 ohm vs frequency vs distortion measurement.png
Düşük güçlerde SNAD kötü ama yüksek güçlerde harika diyor.
Teorik olarak düşük güçlerde yani düşük sinyal girişlerinde daha düşük THD elde edilmelidir. Bu durumda bu ampliyi düşük seviyelerde dinlemek işkence gibidir.
D sınıfının dezavantajı burada belli oluyor. Digital kırılmalar düşük sinyal seviyelerinde örneklenemeyen sinyalleri ifade ediyor. Halbuki basit bir LM1875 li amplide bile düşük güç seviyelerindeki gerek bozulma gerek ise gürültü faktörü daha iyidir.
Pre ampli konusundaki maksadım sizinde mesajın sonunda belirttiğiniz üzere daha geniş frekans spectrumuna sahip olmak.
Bunun bedeli ağır olabilir. Ama yapmak istersen amplin uygun ise yaparız birlikte.
Devreyi yukarda göstermiştim. Basitçe LOUDNESS UNIT. Ancak bu devreyi kafadan yapmak doğru olmaz. Ampli kazancı, ampli giriş direnci bu devredeki tüm eleman değerlerinde farklılık yaratır.
Örneğin bilinçsiz bir kişi 10k giriş empedansı ile LM3886 ampliye bu devreyi uyguladığında hüsrana uğrar.

Hocam ampli kazancı ve giriş empedanslari ile alakalı 2 ampli içinde hiç bir veri bulamadım malesef. Ancak izne gittiğimde yapacağım ölçümler ile ogrenebilecegim anlaşılan
Class A olanın linki şu. Bu arada bende üst kapağını söktüm ve kondansatör vs malzemeler aynı buradaki ile.
Bu arada 10Wx2 imiş hatırımda yanlış kalmış
Link yanlış olmuş yeniden ekliyorum.
https://www.suqiyaaudio.com/product...zhifi-1969-2020-tube-amplifier-sound-quality/

Son düzenleme:
Hocam ampli kazancı ve giriş empedanslari ile alakalı 2 ampli içinde hiç bir veri bulamadım malesef. Ancak izne gittiğimde yapacağım ölçümler ile ogrenebilecegim anlaşılan
Class A olanın linki şu. Bu arada bende üst kapağını söktüm ve kondansatör vs malzemeler aynı buradaki ile.
Bu arada 10Wx2 imiş hatırımda yanlış kalmış
Link yanlış olmuş yeniden ekliyorum.
https://www.suqiyaaudio.com/product...zhifi-1969-2020-tube-amplifier-sound-quality/
Linkte ping var. Gıbızlanıp duruyo. Allahtan windows kullanmıyom :D
Ampli lambalı ise giriş empedansını 250k alabiliriz. Bu durumda @sasen1 in yaptığı loudnes devresindeki tüm değerler geçerlidir.
Kullanılacak volüme potu 250k olmalıdır.
10W için giriş gerilimi önemlidir. Şemayı bulabilirsen hesabını yapabiliriz.
Gerekirse birkaç direnç değiştirerek kazancını düşürürüz.

NOT:
Bu arada TBA 3255 in pdf dosyasını inceledim.
TPA.png

Genel kullanım amaçlarına bakılırsa bass amplisi için ideal gösterilmiş.
AV ve HT sistemlerde bass kanal çıkışı için ideal imiş.
SUBWOOFER yapmak istersen ben de öneririm.

Son düzenleme:
Subwoofer şuanda var Magnat motion sub 250a diye bir model. Belki ilerleyen zamanlarda onu sizin tasarımınız olan gabine taşımak gibi bir durum olabilir ama şuan önceliğim değil 😁
Ampli kısmına gelirsek ampli de lambalar output buffer olarak çalışıyormuş daha önce yaptığım araştırmalara göre. Ama şunu söyleyebilirim dac line out seviyesi 2Vrms ve ben 2 ampli de de kullandım. Bilmiyorum bu bilgi bize fikir verir mi 😁

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,734
Kullanıcılar
452,456
Son üye
WasTR

Yeni konular

Geri