Bu güne kadar okuduklarımı çok yanlış anlamadıysam zaten mevcut ampli D class olduğu için muhtemelen dinamik alan ile ilgili bir kazanc söz konusu olmayacak. Ancak elimin altında bir adet 5w+5w bir A class ampli var.
Çin malı ancak fena sayılmaz. Bu bana hediye geldi bir dostumdan. Bunu biraz daha keyifli hale getirmek için sizin ön devrelerinizden oluşan bir pre yapmak istedim.
Amplilerin dinamik alanı teknikte S/N Signal to Noise ölçümü ile ifade edilir.
Ampli sınıflarının dinamik alan ile ilgisi yoktur. A sınıfı bir ampli 20db kazanca sahipse ve gürültü (noise) eşiği -55db ise bu amplinin dinamik alanı 55+20=75db dir. Keza A sınıfı bir amplinin boştaki gürültü seviyesi -45db ise ve kazancı da yine 20db ise bu amplinin dinamik alanı 65db demektir. Keza AB sınıfı bir amplinin kazancı örneğin 20db ise ve max volüme seviyesindeki gürültü faktörü -72db ise 72db+20db=92db dinamik alana sahiptir.
Böyle bir ampliye forumumuzda yer verilmiştir.
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/lm1875-devresinde-beklenmedik-vınlama-sesi.137412/page-6
LM1875 li ampli yapımı uzun yıllardır devam etmişti. 320V elektronik projeler sitesinden beri devam ediyordu. Buradaki tüm teknik amplimizin S/N değerinin iyileştirilmesi olayıdır.
Dinamik band genişliği tekniği ise şu konu içerisinde anlatılmıştır.
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/Üle-bu-nasıl-iştir-Şark-bÜlbÜlÜ-filminden-alıntıdır.149630/
LM1875 li ampli piyasa koşullarında orta seviye bir amplidir. Band genişliği çok yüksek değildir. Çünkü geniş band genişliğine ulaşabilmek S/N (gürültü) faktörünü de artıracağı için bu gibi uygun fiyatlı ürünlerde pek mümkün olmamaktadır. Konu içerisinde anlaşılacağı üzere üst sınıf bir ampli gerçek basları daha iyi vermekte, ama gerçek bas seslerin frekansları 40Hz altı olduğu için bu frekansları veremeyen hoparlörler ile kullanıldığında ters tepki yaratmaktadır.
(Üst sınıf ampli sanki yeterli bas veremiyor gibi)
Üst sınıf amplilerde ise temel kavram hem S/N hem de dinamik band genişliğidir.
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/akai-am-u55-ampli-tam-modifiye-çalışması.147948/page-50
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/hurda-amplinin-başına-gelenler.147458/
Bu iki çalışma geniş bandlı üst sınıf amplilerin temelleri üzerinedir.
Ne yazık ki çoğu kişiler ölçüm tekniğini bilmedikleri için ezbere ve rasgele projelerle uğraşıyorlar. Üst sınıf bir ampli için ölçüm tekniği son derece pahalı ölçüm aletleri gerektirmektedir. Ancak ben bu ölçümleri yıllardır yaptığım için tecrübelerim doğrultusunca arkadaşları yönlendiriyorum ve en iyi neticeyi almalarını sağlıyorum.
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/modifiye-ampli-test-ve-tasarım-prosedürleri.148631/
Dinamik band genişliği kavramı ise farklı bir tekniktir. Dinamik band genişliği demek alt frekanslardan en üst frekanslara kadar güç kaybı olmaksızın frekans geçişlerini ifade eder. Örneğin bir ampli 5W güçte 30Hz ten 15kHz e kadar sıfır kayıpla yükseltebilir olsun. Aynı amplinin max gücü 30W ise ve 30W max güçte 30Hz te 3db 15kHz te de 6db gibi kaybı varsa bu amplinin max güçte verebileceği 30Hz te 15W, 15kHz te ise 6W civarı demektir.
Yani bir kullanıcı 30W lık ampli yaptım demesi demek değildir ki bu ampliden her frekansta 30W güç alabiliyor. Aslında alamıyor bu kayıplardan ötürü de sesi daha fazla açarak yüksek volüme seviyelerinde bu sesleri duymaya çalışıyor anlamındadır.
Teknikte POWER BANDWIDTH (Güç bandı) olarak adlandırılmış olsa da, açıklaması şöyledir.
https://en.wikipedia.org/wiki/Power_bandwidth
Amplinin hiç kayıpsız verebildiği frekans bölgesi 40Hz-15kHz +/-0.5db ise ve 20Hz -3db, 20kHzte de -3db ise bu amplinin güç bandı 20Hz-20kHz demektir.
Ancak amplinin lineer frekans karakteristiği 40Hz-15kHz tir.
Gelelim pre ampli mevzusuna.
Türkçe anlatımı ile ön yükselteç demek olup, bir ampli için gerekli olup olmadığı o amplinin teknik özelliklerine bağlıdır.
Örneğin senin 5W diye tabir ettiğin amplinin giriş seviyesi -10db yani 0.3V gibi ise bu ampliye ön kuvvetlendirici yapman amplinin S/N değerini kötüleştirmekten başka işe yaramayacaktır. Amcın bu amplinin giriş empedansını uyarlamak ise o zaman pre ampli değil voltage follower denilen basit opamp devresidir.
Ancak amacın daha geniş frekans spectrumuna sahip olmak ise (bass ve tiz seslerin daha iyi verilmesi) burada bazı profesyonel disiplinleri yerine getirebilmelisin. Bunun en önemli kriteri devrede kullanılan ekipmanlar olup, özellikle kondansatörler başı çekmektedir. Forumlarda farklı tipte kondansatör kullanımlarını incelemişsen, bizim konularımızda yer verdiğimiz bazı özel kondansatörleri de takdir edeceksin.