PC'ler ve teknolojik sohbetler.

Selamlar,
Ben sökmeye devam ediyorum 🙋‍♂️🔧
STK kısmı görüntü olarak galiba orijinal emin değilim. Sökmeden önce trafoda ses vardı ama söktükten sonra ses kesildi, korktu galiba :D
Çarpıcı fotoğraflar ektedir. :)

Ekli dosyalar

• IMG_5640.jpg
    IMG_5640.jpg
    491 KB · Görüntüleme: 26
  • IMG_5656.jpg
    IMG_5656.jpg
    210 KB · Görüntüleme: 14
  • IMG_5652.jpg
    IMG_5652.jpg
    406.8 KB · Görüntüleme: 13
  • IMG_5651.jpg
    IMG_5651.jpg
    413.4 KB · Görüntüleme: 14
  • IMG_5648.jpg
    IMG_5648.jpg
    510.2 KB · Görüntüleme: 11
  • IMG_5647.jpg
    IMG_5647.jpg
    535.2 KB · Görüntüleme: 10
  • IMG_5645.jpg
    IMG_5645.jpg
    211.9 KB · Görüntüleme: 9
  • IMG_5644.jpg
    IMG_5644.jpg
    457.3 KB · Görüntüleme: 8
  • IMG_5643.jpg
    IMG_5643.jpg
    547.3 KB · Görüntüleme: 10
  • IMG_5642.jpg
    IMG_5642.jpg
    357.4 KB · Görüntüleme: 11
  • IMG_5641.jpg
    IMG_5641.jpg
    396.8 KB · Görüntüleme: 12
Selamlar,
Ben sökmeye devam ediyorum 🙋‍♂️🔧
STK kısmı görüntü olarak galiba orijinal emin değilim. Sökmeden önce trafoda ses vardı ama söktükten sonra ses kesildi, korktu galiba :D
Çarpıcı fotoğraflar ektedir. :)
Kolay gelsin.
Trafoda ses olması; gevşek sargılar veya kısa devre kaynaklı olabilir. Gayet hoş bir cihaz. Nereden buldunuz bu güzelliği?

Kötü yola düşmüştü ama ben aldıktan sonra daha da kötü yola düşmüş oldu 😂

Sarı siteden aldım direkt. Sansui da t500l olması lazım.
Trafodaki ses, trafonun yerine iyi sabitlenmemesinden de olabilir mi? Bunu vidalamak yerine arka metale geçmeli şekilde tasarlamışlar. Motor sesi gibi bi sesi vardı.

Ampli katının dışındaki kartları komple söküp yedek parça yapacağım.

Kötü yola düşmüştü ama ben aldıktan sonra daha da kötü yola düşmüş oldu 😂

Sarı siteden aldım direkt. Sansui da t500l olması lazım.
Trafodaki ses, trafonun yerine iyi sabitlenmemesinden de olabilir mi? Bunu vidalamak yerine arka metale geçmeli şekilde tasarlamışlar. Motor sesi gibi bi sesi vardı.

Düzeltme: Yerine iyi oturmayan trafolar ses yapabilir. Ama motor gibi de ses çıkarmazlar. Gereğinden fazla ses çıkarması, kısa devre gibi bir sorunun habercisi olabilir. "Motor gibi" benzetmesini fark etmediğim için bu ilaveyi ekliyorum.

Hatta sasiye lastik gormet le sabitlendigi de oluyor büyük trafolarin. Mesela Grundig in bir ürününde, trafonun lastik gormet le sabitlendigini görmüştüm. Bir hi fi ürününde trafo sesi itici olur.

Son düzenleme:
YAMYAM @Yunusgr ...
NERELERDESİN SEN ? Tüydün hemen.
Trafo manyetik kaçağı yüksek ise metal aksama monte edildiğinde titreşim yapabilir. Ya da az da olsa dengesiz vidalamadan dolayı da titreşim yapıyor olabilir.
Orada bi tene MİTSUBİŞHİ 5218 OP-AMP görüyom. O'nu iyi sakla. Hatta 10$ a bana satabilirsin bile.
O op-amp buffered özellikli opamplardandı yanlış hatırlamıyorsam.

Burdayım hocam :)
Orada bi tene MİTSUBİŞHİ 5218 OP-AMP görüyom. O'nu iyi sakla. Hatta 10$ a bana satabilirsin bile.
Lazımsa hediye edeyim hocam size. 5218A versiyonundan elimde 3 tane daha var ama farklı bunlar sanırım.

Ekli dosyalar

• f947cc05-36e6-4a6b-a957-3ee1c07f3585.jpg
    f947cc05-36e6-4a6b-a957-3ee1c07f3585.jpg
    59.3 KB · Görüntüleme: 10
YAMYAM @Yunusgr ...
NERELERDESİN SEN ? Tüydün hemen.
Trafo manyetik kaçağı yüksek ise metal aksama monte edildiğinde titreşim yapabilir. Ya da az da olsa dengesiz vidalamadan dolayı da titreşim yapıyor olabilir.

M5218 tanesi 10 dolarsa, ben köseyi döndüm o zaman. :)

TRAC dergisinin 5-6 kasım aralık 1964 sayısından güzel bir makale. "Radyolarda neden şaşi kullanılır"

Ekli dosyalar

• TRAC - 5-6 kas_aralık 1964.PNG
    TRAC - 5-6 kas_aralık 1964.PNG
    433.5 KB · Görüntüleme: 4
  • 2.png
    2.png
    405.1 KB · Görüntüleme: 5
Son düzenleme:
Al bak da GUDUR :p
https://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/908/MITSUBISHI/M5218.html
M5218.png

M5218 tanesi 10 dolarsa, ben köseyi döndüm o zaman. :)

TRAC dergisinin 5-6 kasım aralık 1964 sayısından güzel bir makale. "Radyolarda neden şaşi kullanılır"
10$ olması orijinal olmasından kaynaklanıyor. Yoksa piyasada 0.5 dolardan 3 dolara kadar ganimet gibi satılanları da var.
Eski tip fabrikasyon cihazlardaki yarı iletkenler tested ürünler olmak zorundadır.
Örneğin yük akımı olarak +/-50mA i çoğu ürünlerden alabileceğimiz şüphelidir. Bu da demektir ki bu op-amp ile iyi bir kulaklık amplisi yapılabilir. Veya çoklu dağıtımlar için BUFFER PRE yapılabilir.
HATTA...
Benim tasarımım olan loudness devresinde, eğer yük empedansımız yani volüme potumuz ve çıkış katımızın giriş direnci 5-10kohm olması zorunluluğu bulunuyorsa o zaman böyle bir op-amp kullanma zorunluluğu bulunmaktadır.
Örneğin LM3886 ile çıkış katı yapacaksak, ve LM3886 nın fabrikasyon değerlerini kullanmak zorunluluğumuz varsa işte böyle bir op-amp şarttır.

Al bak da GUDUR :p
https://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/908/MITSUBISHI/M5218.html
Ekli dosyayı görüntüle 100684

10$ olması orijinal olmasından kaynaklanıyor. Yoksa piyasada 0.5 dolardan 3 dolara kadar ganimet gibi satılanları da var.
Eski tip fabrikasyon cihazlardaki yarı iletkenler tested ürünler olmak zorundadır.
Örneğin yük akımı olarak +/-50mA i çoğu ürünlerden alabileceğimiz şüphelidir. Bu da demektir ki bu op-amp ile iyi bir kulaklık amplisi yapılabilir. Veya çoklu dağıtımlar için BUFFER PRE yapılabilir.
HATTA...
Benim tasarımım olan loudness devresinde, eğer yük empedansımız yani volüme potumuz ve çıkış katımızın giriş direnci 5-10kohm olması zorunluluğu bulunuyorsa o zaman böyle bir op-amp kullanma zorunluluğu bulunmaktadır.
Örneğin LM3886 ile çıkış katı yapacaksak, ve LM3886 nın fabrikasyon değerlerini kullanmak zorunluluğumuz varsa işte böyle bir op-amp şarttır.
Abi, bu opamplar coğu Japon menşeili ürünler de ganimet gibi kullanılıyor. Sony HCD, FH serilerinde bolca var. İkinci el olarak arızalı ürünleri sahibinden.com gibi sitelerden ucuza alınabilir (sanıyorum). Yada hurdacılardan da bulunabilir. Ben ikamet ettiğim yerdeki hurdacılarla ahbap olmustum bir ara. M5218 ler, uPC4570, STK lar, piyasada orjinali bulunması zor olan bircok ürünü ucuza getiriyordum. Maalesef o bolluk uzun sürmedi. Hurdacı arkadaşlar yaşam mücadelesi yüzünden ayrıldılar, memleketlerine gittiler.

Bu arada paylaştığınız dökümanı biliyorum. Mitsubişi İsviçre çakısı gibi entegre yapmış. Makaleye göz attınız mı ustam. Grounding konusu üzerine güzel bir yazı olmuş.

Bu arada paylaştığınız dökümanı biliyorum. Mitsubişi İsviçre çakısı gibi entegre yapmış. Makaleye göz attınız mı ustam. Grounding konusu üzerine güzel bir yazı olmuş.
Atmaz olurmuyum adamım :D
Sen beni uzun yıllardır bilirsin. GROUNDING GROUNDING diye yıllardır G.çımı yırtmıştım. Hatta dıyaudiotr de bile yayınlanmış konum bulunmaktadır.
Ben bu olayı de ki 10 yıldır anlatıyorum. Bilirsin, metal şaseleme ile GROUNDING tekniği.
https://forum.diyaudiotr.com/hiend-...atorlerde-grounding-saseleme-teknikleri-t1934

ADAMLAR... PARDON.. BEY'ler taaa 1964 yılında bu teknikten bahsetmişler.
60 sene olmuş bu bilgilendirme ancak benim zorumla birkaç arkadaşımızın uyguladığı ve iyi netice aldığı bir tekniktir.

Forum istatistikleri

Konular
129,822
Kullanıcılar
452,645
Son üye
EnginDeniz06

Yeni konular

Geri