Pelsan 90 Ledli ışıldak aküsü hemen bitiyor.

Hımm fena değil trafo koymuşlar ama ışıldak 150tl mi ... tam bir soygun! bimden 30 liraya aynı 90ledli 4-5 seneye oluyor alalı garanti bitimine bir kaç ay kala benzer şekilde akü kaynaklı arızalandı. Bim insafsız çıktı değiştirmeye yanaşmadı Tük. hak. heyetine dava ettim. Servis de aküye 28lira mı demişti. Netice olarak davayı kazandım yeni akü verdiler.

Yakın zamanda akü yine cortladı, yerine 2 adet 18650 pil ve şarj devresi koyarak çalışır hale getirdim. Akü mü kenarda yatıyor şimdilik saf su eklemiştm fayda etmedi bir de videolardaki gibi soda karbonat ekleyerek deneyeceğim.
 
Evet trafolu ama görünen sarj kesme devresi oldugunu dusunmuyorum.

Bu cihazlar bu kadar teknolojik olmasina karsin gwriden gelmesini anlayamıyorum.
 
Karbonat değil ingiliz tuzu gerekiyor aslında.
Sülfatlaşmayı gidermek için Sodyumbicarbonat yerine Magnezyumsülfat (epsom tuzu/ingiliz tuzu) kullanmak daha etkili. Yabancı videolarda yaygın olarak bu kullanılıyor.
 
Karbonat değil ingiliz tuzu gerekiyor aslında.
Sülfatlaşmayı gidermek için Sodyumbicarbonat yerine Magnezyumsülfat (epsom tuzu/ingiliz tuzu) kullanmak daha etkili. Yabancı videolarda yaygın olarak bu kullanılıyor.

Lotus hocam bu ışıldağın içindeki aküyü yeniden canlandırmak için youtubede ne kadar video varsa seyrettim. Millet sırf video yayınlamış olmak için en popüler youtuberler bile çekmiş çekmiş koymuş. Hepsine valllahi çok saydırdım. En son doğru olduğunu edindiğim bilgi şu şekilde bunu doğrulayabilir misiniz? Bir videoda ben çekip koyacağım :)
Akü niçin şarj tutmuyor?
Sorunun sadece aküden kaynaklı olduğu tespit edilmişse şu sebepler olaşabiliyor
1)Gözler ölmüştür. Çözüm yok.
2) Kurşun plakaların üzerinde sülfat katmanı oluşması sebebi ile asitle temasa giremediği için şarj tutmama sorunu oluyor( çözüm aşağıda)
3) Gözlerdeki su kuruyup uçma sonucu şarj tutmama sorunu (en çok karşılaşılan durum çözümü aşağıda)

1)Koruyucu iş eldiveni ve gözlük ve açık havada yapılmıyorsa maske takılmalıdır. Akünün içindeki sülfirik asit ciddi derecede cilt yanıklarına sebep olur, göz için çok tehlikelidir. Şarj sırasında çıkan gazlar(hidrojen v.b gibi) yanıcı ve ayrıca zehirlidir.
2) Aküye işlem yapmadan önce voltajı tamamen bitmiş olmalıdır. Az enerji varsa bile bitirilmelidir.
3) En üstteki siyah plaka dikkatlice tırnakları kırılmadan çıkarılmalıdır. Bu kapağın altında akü gözlerinin kauçuk geçme kapakları bulunmaktadır. Bu kapaklar yırtmadan çıkarın.
4) İçinde saf su olup olmadığı kontrol edilmelidir. Baş aşağı çevrilip hatta arkasına da vurularak(çünkü hava yapmış olursa içindeki su hava basıncı sebebiyle dökülmeye biliyor) dökülmeye çalışılmalıdır.
5) Aslında hiç su dökülmese bile akünün tamamen kurumuş olup olmadığı bilinemez. Oto akülerindeki gibi kurşun plakaların arası açık değildir. İçine dökülen saf su eski tip kurşun plakalı akülerde plakaların arasına su dolduğu gözle görülürdü bunda ise görülememektedir. Çünkü plakalar arasında asitli saf su emdirilmiş bit membran var(beyaz renkte bir bez, el feneri ile içine bakılırsa belli belirsiz görülebilir) bunun tam anlamıyla kurumuş olup olmadığı nasıl tespit edilebilir bilemiyorum. Biz tamamen kurumuş olduğunu varsayarak işlem yapmaya devam edeceğiz.
6) Akünün içi var olan muhtemel pisliklerin temizlenmesi için saf su ile yıkanır. Yıkama işlemi sırasında çeşme suyu kullanırsak bu membran çeşme suyunu emeceği için ve bizde o membranı çıkarıp sıkamayacağımız için yıkama işlemini de saf su ile yapıyoruz.
7) Kurşun plakaların üzerindeki sülfatlaşmayı gidermek için Sodyumbicarbonat yerine Magnezyumsülfat (epsom tuzu/ingiliz tuzu) kullanmak daha etkili eğer karbonatınız evde yoksa ve alacaksanız bunu olun ve uygulamayı bununla yapın. (ancak ingiliz tuzu nerede satılır bilemiyorum) Saf suda eritilmiş yoğun karbonat gözlerden içeriye dökülür. Zaten her bir göz 3,5 ml su alıyor. Birkaç kez bu işlemi yeniden yapın dökün sonra tekrar doldurun.
8) Fokurdama geçinceye kadar genelde 5,6 saat bekleyin.
9) Akü gözlerinin delikleri çok dar olduğu için durulama yapmak çok zor olmaktadır.. Kapak deliklerinden içeriye girebilecek ince bir hortum ile akünün içi bol bol saf su ile karbonat zerreleri kalmayıncaya kadar durulanmalıdır.
10) Daha sonra asitli akü suyu ilavesine geçilir. Benim aküm 6 volt 2,7 amp) topu topu 5ml her bir göze sıvı aldı. Bu arda sadece saf su eklemek olmaz. Akünün içindeki asitli suyun tam kurumuş olduğu varsayıldığı için asitli su ilavesi gerekir (çeşitli kaynaklardan öğrendiğime göre %35 H2so4 %65 saf sudan oluşuyor) Bu karışımlar hazır şekilde satılmaktadır.
11) Akü ilk şarja bağlanır ve yaklaşık 5,6 saat kadar şarj edilir. Sonra boşaltılır.
12) Final olarak akü tekrar bu sefer tam şarj edilir 15 saat kadar
13) Akünün gözleri içerisindeki saf su miktarı kurşun plakaların üzerinde silme olacak şekilde olmalıdır. Eğer fazla su varsa bir şırınga ile geri çekilmelidir.
14) Akü gözlerinin kauçuk kapakları kapatılmalıdır. kapakların üstleri delinmemelidir.
15) Akünün en üstündeki siyah plakanın tırnakları söküm sırasında kırılmışsa bir kaç küçük noktadan japon ile yapıştırlabilir. Asla içindeki su geri dökülmesin falan diye tamamen yapıştırılmamalıdır. Tamamen yapıştırılırsa buhar çıkışı engellenir.
16) İşlem öncesindeki akünün voltajı ve amperi işlem sonrasındaki durum ile mukayese edilir. Başarı durumu ölçülür.
17)Şanslıysanız akünüz yenilendi.
 
Son düzenleme:
https://www.gittigidiyor.com/arama/?k=ingiliz+tuzu
406658747_tn50_0.jpg

https://urun.gittigidiyor.com/super...u-epsom-salt-magnezyum-sulfat-mgso4-406658747
 

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Mesajlar
930,872
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Geri
Üst