Pic devrelerinde kondansatör kullanmazsak ne olur?

musti463

Üye
Katılım
9 Şub 2008
Mesajlar
105
Puanları
1
Merhaba,Ben devrelerimde hiç kondansatör kullanmıyorum bunun sakıncaları nelerdir devreme bir zararı var mıdır?
 
Güç kaynağından veya çevresel etmenlerde oluşabilecek parazitleri yok etmek için kullanılıyor.Aksi halde denetleyici kendine reset atmaya başlıyor.Normal denemelerde faydası görülmeyebilir,fakat manyetik alanli çalışma ortamlarında muhakkak kullanılması gerekir.Datasheetlerde üretici firma her koşulda kullanılması gerektiğini vurguluyor.Tercih tamamen kullanıcının:)
 
Kullanmıyorum derken örneğin nerelerde kullanmıyorsunuz? Fikir yürütebilmemiz için nerede kullanmadığınızı bilmemiz gerekiyor.
 
...Datasheetlerde üretici firma her koşulda kullanılması gerektiğini vurguluyor.Tercih tamamen kullanıcının:)
Kullanıcının tercihi olamaz. 100 nF lık kondansatör mcu içerisine konabilecek bir şey olsa mutlaka üretici koyardı. Koymamış ise haricen bağlayın demek zorundadır. Bırakın parazit gidermeyi, mcunun anlık çektiği güçte artış olduğunda (eeprom yazma gibi) gerek duyacağı enerjiyi oradan sağlayacaktır.

Sadece basit bir deneme yapın ve eeproma bir şey yazdırıp okutun. Yazdırdığınız ile aynı veriyi okuyabilecek misiniz? 16F84 kullandığım fi tarihinde iki tür 16F84 ten birisi eeproma yazamıyordu. Kondansatör bağlamadığımı farkettim. Bağladıktan sonra sorun çözülmüştü.
 
osilatör devresine (22pF) ve beslemeye (100nF) kondansatör bağlamıyorum
 
hocam 100nF'yi ben iki tane bağlıyorum her besleme bacağına 1 adet olmak üzere süper oluyor tavsiye ederim daha az sorun yaşıyorum.
 
çok ayrıntılı olarak bilmiyorum ama arkadaşların dediği gibi devrede kondansatörün yerine göre filtre görevi görmesini aklından çıkarma, oluşabilecek harmonik, distorsiyon ve parazitlenmeyi engeller diye düşünüyorum.
 
Osilatör bacaklarında ben de 22pF kondansatör kullanmıyorum. O da elimde çoğunlukla olmadığı için ve etrafda işlemcinin çalışmasını etkileyebilecek, manyetik alan üretecek herhangi bir kaynak olmadığı için. Fakat endüstriyel ortamlarda besleme kısmından bile oldukça fazla parazit alıyor devrelerimiz. Yani entegrelerimize uyguladığımız voltajda bir takım yüksek frekanslı salınımlar varsa ve hele bir de analog dijital veya dijital anolog çevrimler yapıyorsak etkilerini çok rahat görebilirsiniz. Bu nedenle besleme uçlarında birkaç değerde kondansatör kullanılmasını öneriyorum. Her kondansatör belirli bir frekans bandındaki yüksek frekanslı bileşenleri yani parazitleri sönümleyebiliyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,842
Mesajlar
930,706
Kullanıcılar
452,689
Son üye
MertCanxx

Yeni konular

Geri
Üst