Normal bilgisayarda ram bellek, rom bellek, cpu, ve grafik işlemci ve giriş çıkış birimlerinden oluşur. Büyük veri yığınlarını kontrol edebilir, çevre cihazlarla çalışabilir, veritabanı kaydı tutabilir, giriş çıkış işlemleri yapabilir. Ayrıca grafik işlemcisi sayesinde kullanıcı ile tam etkileşim sağlayabilir. Web server ile bağlantı kurabilir ya da kendisi web server olarak çalışabilir. Yani normal bilgisayar ile her türlü dijital işlem yapılabilir.
PLC girişleri kontrol edip içerisinde yazılan programa göre çıkışlar sağlayan otomatik kontrol cihazlarıdır. Girişler sensor, buton ve kontaklar ile sağlanır. Çıkışları röle ya da transistor ile kontrol edilebilir. Girişler ve çıkışlar bit tabanlı (enerji var ya da yok) veya analog sinyaller olabilir. Ayrıca zamanlayıcı, sayıcı ve web server olarak çalışabilir (web server html, css ve javascript destekler, php ve asp kullanılmaz). 24v girişler ve 0-24v arası çıkışları destekler. Otomasyon sistemlerinde kullanılabilir.
PAC (Programlanabilir Otomasyon Kontrol) cihazı PLC ile bilgisayarın özelliklerini birleştirmek amacı ile geliştirilmiş son teknoloji otomasyon cihazlarıdır. PLC'lerin yaptığı her işi yapabilir ayrıca bilgisayarların yapabildiği bazı işleri de yapabilir. C, C++, C#, Java gibi dilleri destekleyebilir, veritabanı ile çalışabilir. daha fazla bilgi için:
http://www.endustri40.com/programlanabilir-otomasyon-kontrol-cihazipac/
Gömülü sistem örneğin ARM donanım tabanlı siatem geliştirmek için kullanılan, 32 ve 64 bit veri işleme kapasitesine sahip mikrodenetleyicilerin daha gelişmişi olarak bilinen, belli bir framework üzerinde çalışabilen kontrol cihazlarıdır. 5v giriş çıkış gerilimlerini destekler. Bilgisayarın hidrolik pres ile sıkıştırılmış halidir. Bilgisayarın yaptığı işlemleri yapabilen ancak birkaç işlem için koca bilgisayarların kullanılmasının gereksiz olduğu yerlerde kullanılır. Örnek olarak arabalardaki yol bilgisayarları, ya da arabaların beynini gösterebiliriz.
SCADA, HMI arayüzlerinin gelişmiş hali diyebiliriz. HMI bir PLC ya da cihaz ile habeleşme sağlayabilir ancak scada birden fazla cihaz ya da plc ile haberleşme sağlayabilir. Scada bir işletim sistemi üzerinde çalışır, HMI bir gömülü siatem üzerinde çalışır. SCADA raporlama yapabilir, HMI raporlama yapamaz. SCADA veri tabanı ile çalışabilir, HMI veritabanı ile çalışamaz. SCADA da C, C++, C#, Java gibi programlama dilleri kullanılabilir.
Hatam ya da yanlışım varsa düzeltin.