Sanırım ilk açıklamamda yazmıştım ama tekrar yazayım.bir makina geliştirmek üzere arge başlattık mekanik kısmı tamamlandı elektrik kısmı ARGE boyunca normal röle buton kontaktör ile yapıldı zalışma denemeleri sonucunda bir ilerleme kaydedildi ve sistemin tamamen otomatik olmasına karar verildi bu esnada bir elektronik çi ve bir yazılımcıya ihtiyaç doğdu buraya kadar herşey yolunda,ben elektronik çi olarak sistem panosunu hallettim ve yazılım için GMT bayii bir firmayla görüştüm bu arada firma ile uzun zamandır çalışıyorum makinayı ve çalışma sistemini anlattım bana ĞMT plc ve modüller ile bir yazılım gerektiğini söyledim sağolsunlar buraya kadar herşey yolunda gitti sistem çalışma denemeleri vyapıldı ve çalıştırılıp işlem bitti.makina ARGE aşamasında olduğu için kaç adet üretileceği hatta sipariş olup olmayacağı bile muamma idi, buraya kadar normal bir süreç.Bu arada tekrar belirteyim makinanın bütün geliştirme işi bana ait pano da bana ait fikirde bana ait sadece yazılım konusunda destek aldım sipariş verirken yazılımı bana yapılacağını ne ücret isteniyorsa vereceğimi belirttim ve verdimde.bütün işlem bittikten makina çalıştıktan sonra ben yurtdışına gittim yaklaşık 5 yıl sonra döndüğümde benden yeniden bu makinadan yapmam istendi çünki siparişler olduğu ve üretim gerektiği söylendi buraya kadar da tamammı,ben yeni pano hazırladım plc yükleme için girdiğimde şifre konduğunu gördüm ve şifrenin verilmesini istedim işte mesele buradan sonra başladı,bana benim makinayı yapıp bitirdikten sonra yüklemeyi kendilerinin yapacağını söylemeye başladılar gerekçe nedir neden size yükleteyim dediğimde sıkıntı olmayacağını ne zaman istersem yükleme yapabileceklerini söylediler.
Şimdi ben baştan açıkladım yazılımın bana özel yapıyması gerektiğini çünki zaten benim makinaya ait bir yazılım olduğunu bildiklerini ve kendilerinin işine yaramayacağını ( tabii başka birine satmayacaklarsa)belki tekrar sizinle çalışmak istemeyeceğimi söyledim.çünki başta ben ücret konusunda ne istediğini sondum ve verdim,buraya kadar da anlatabildimmi.şimdi benim anlamak istediğim konu açıkça şu: ben bir üretim firmasıyım farzedelim seri üretimle makina yapacağım buna yazılım ve donanım gerekli donanım tamam piyasadan topladım ama yazılım yapatırdığım kişi tek ben şimdi her ürettiğim makinada buna bağımlımı kalmalıyım prosedür bumudur benim öğrenmek istediğim konu sadece bu.
İlgilenen herkese teşekkür ederim.