Power ledlerle Uygulamalara Yeni Başlayanlar İçin Çok Genel Bilgiler

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,265
Puanları
3,256
Konum
BURSA
1 Watt.'lık Power Ledler

Bu linktekiler 1-3-5 watt.lık lar için çok uygun olan power led soğutucularıdır. Bu soğutucular power ledleri yalnız başına soğutmaya yeterlidir. Ancak hepsini metal bir tabla veya metal bir düzlem (alüminyum korniş gibi) üzerine vidalayarak veya yapıştırarak monte ederken bu tablanın da soğutucu metal gövdeli olması ve biriken ısıyı dağıtması (özellikle de alüminyumdan olması) daha sağlıklı çalışmalarını sağlayacaktır. 1 veya 2 tanesi için değil de çok fazla power ledi, hepsi bir arada ve hem daha derli toplu olarak bağlamak hem de soğutma amaçlı metalik tablalar veya soğutucu gövdeleri bu nedenle tercih edilmelidir. 0.75’lik kablolu (kablo kesitli) bir uzatma prizi genel amaçlı olarak bu sürücüleri veya diğer birkaç cihazı da ayni anda çalıştırmak için kafidir.

Bu özel sürücülerin kaç adet power ledi sürebileceği kapasitesine (Projesinde kaç adedi seri olarak yakacağı daha önceden hesapla saptanmış olup) bağlıdır. Power led sürücünün voltajı power ledin tek besleme voltajına göre çok yüksek olduğunda seri, amperi yüksek olduğunda paralel, hem amperi hem voltu da yüksek olduğunda örneğin 300-350 mA’i tam paylaşacak ve geriye bir şey kalmayacak şekliyle matematik hesaplar üzerinden seri/paralel/karışık gruplar şeklinde bağlanır.

http://www.robotistan.com/1w-power-led-driver?gclid=COKY-8fJ1tMCFcsW0wodVY0Cug

Bu linkteki power led sürücü, 1 watt.2lık olanlarından 12-18 tanesini seri olarak bağlayıp çalıştırmak içindir. Sadece 12 veya 18 adedini çalıştırmayı düşünüyorsanız örneğin bu power led sürücüsü işinize çok yarar. Ama 24 veya 36 adedini ayni anda (Ayni tabla üzerinde) çalıştırmak için bu power led sürücülerinden 2 adedini satın alıp 12 veya 18’lik seri bağlı power ledleri birbirinden ayrı 2 grup olarak bağlamanız da gerekir. Power ledleri seri bağlarken + - +- +- şeklinde birbiri ardına (Soğutucu üzerinde de + ve – işaretleri ayrıca vardır. Lehimlerken bu işaretlere tam uyarak seri bağlantıları yaparak devam edersiniz) bağlayıp en sondaki ledlerin + ve – uçlarını da, bu power led sürücünün dc çıkışına tam olarak da bağlamalısınız. Bunları 220 vac tarafından açmak-kapatmak için de bu sürücünün 220 volt ac tarafına seri bir anahtar koyabilirsiniz, hepsini yakıp söndürmek için veya hiç koymadan direk fişini prizden çekip kapatırsınız.

Önemli Not: Örnek olarak www.robotistan.com 'daki bu power led sürücüsü; 12 veya 18 adet power ledin seri olarak bağlandığını hassas olarak algılayarak, çıkışındaki dc. voltajını tam buna göre ayarlamaktadır. Bu konuda akıllarda bir tereddüt de olmamalıdır. Power led sürücülerinin bir çoğu da bu şekilde üniversal (özel) dış bağlantı özelliğine sahiptir. Yani sizin bağlayabileceğiniz led sayısı firmasınca da belirlenmiş sayıları geçmediğinde, çıkış dc beslemesinde uyumsuzluk veya belirli aralıklarda ayarlanacak olan bu voltaj, belirli seri led sayısına göre ayarlanmayıp, bu çıkış voltajını buna göre adapte etmeme sıkıntısı kesinlikle yaşanmayacaktır. Bu konuda üretici firmalara güvenip çok rahat olmalısınız.

Aşağıdaki resimde 6 * 6 =36 adet 1 watt.'lık power ledlerin, psu'lardaki mesfet soğutucularına (2'şerli olarak yan yana birleştirilen bu alüminyum soğutucular tek bağlantılı soğutma tablası olmuştur) resinle yapıştırılmış (1 watt.lık power led soğutucularının arkalarından) halini ve ara lehimlerle ve ince kablo bağlantılarıyla seri-paralel-karışık şekildeki gruplanmasının bir örneğini görüyorsunuz.

2W6Va.jpg


Dikkatinize ve bilgilerinize. Kolay gelsin. Saygılarımla.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,733
Mesajlar
929,330
Kullanıcılar
452,452
Son üye
dkaplanoglu

Yeni konular

Geri
Üst