power supply

redskymuscular

Katılımcı Üye
arkadaşlar pano içerisine bağlayabileceğim,
220 ac den hem 24 ac hem de 24 vdc çıkış veren power supply var mı?
marka model önerebilir misiniz?

öyle bir guc kaynagı ile hiç karsılasmadım yani paket halinde olan ile arsılasmadım genelde 24 ac için trafo kullanılıyor

anladım neden ac kullanma geregı duydugunu sora bılırmıyım acaba

bu atölye kontrol panosu olacak
panonun üzerinde fişler takmayı düşünüyorum.
24 v ac ihtiyacımızda ac fişe
dc ihtiyacımızda dc fişe takarız arızalı ürünü
hatta yapabilirsem seviye düşürüp yükseltmek te isterim. 4 ten 24 v kadar mesela

Bu küçük pano için ne kadar ac/dc akım ihtiyacınız varsa o büyüklükte bir besleme trafosu (VA güçte) satın alırak,örneğin 2*24 volt ac gibi çoklu 24 volt ac çıkış sarımlarından birinde doğrultucu (Köprü diyot,elektrolik kondansatörlü,paralel bağlı dirençli) yapabilir,direk açıkta kalan bu ac sarım uçlarından ise direk 24 volt ac 'yi kablolarla lehimleyip çekerseniz,çok da zor değil bu işlem.

Ancak olayın bir de şu detayı var ki; bu kullanacağınız 24 volt dc ve 24 volt ac ile çalışan bu tüketici kaynakların herhangi bir şekilde birbirleriyle elektrik teması kendi aralarında ayrıca hiç olmaması lazım,ama tek trafoyla bu bağımsızlık olamaz,ancak 2 ayrı (özdeş) besleme trafosuyla (220 vac>24 vac ) bu işlemi yapabilirsiniz.

Tam regüleli (Çok daha kaliteli ve tam 24 v dc çıkışlar) için ise bu trafonun besleme çıkışı en az 27 volt ac çıkışta olmalı ve lm7824 entegresini örneğin kullanmalısınız,bu da max. 1 amperi (Soğutmayla) ancak verebilir,2N3055'li güç transistörleriyle (Tek transistör başına 5 amperi) bu amper çıkışını isterseniz 30-35'A 'ya kadar artırırsınız,nette verilen bazı devre örneklerinden yararlanarak.

Not: Besleme trafoları monofaze tipte satılan ve ac/ac voltaj düşürücü,kuru tipte olan trafolardandır.(Elektrik ve elektronik uygulamalarında,çok daha küçükleri ev cihazlarında,örneğin kombilerde,ekmek kızartacağında,doğal gaz alarm cihazında,pc ses kuvvendiricili hop.'lerde,smps'li tipte olmayan daha eski ac/dc adaptörlerinde,vb.kullanılır.) Kolay gelsin.

Son düzenleme:
Ancak olayın bir de şu detayı var ki; bu kullanacağınız 24 volt dc ve 24 volt ac ile çalışan bu tüketici kaynakların herhangi bir şekilde birbirleriyle elektrik teması kendi aralarında ayrıca hiç olmaması lazım,ama tek trafoyla bu bağımsızlık olamaz,ancak 2 ayrı (özdeş) besleme trafosuyla (220 vac>24 vac ) bu işlemi yapabilirsiniz.

Tam regüleli (Çok daha kaliteli ve tam 24 v dc çıkışlar) için ise bu trafonun besleme çıkışı en az 27 volt ac çıkışta olmalı ve lm7824 entegresini örneğin kullanmalısınız,bu da max. 1 amperi (Soğutmayla) ancak verebilir,2N3055'li güç transistörleriyle (Tek transistör başına 5 amperi) bu amper çıkışını isterseniz 30-35'A 'ya kadar artırırsınız,nette verilen bazı devre örneklerinden yararlanarak.Kolay gelsin.
çok teşekkür ederim.
yazdıklarınızı hazmetmem gerekecek.

Merhaba.Bu konu ile ilgili olarak biraz daha fazla detayı size ayrıca veriyorum;

PkMmpv.jpg
A7JW60.png

Devre şeması netten bir alıntıdır.
http://www.direnc.net/35A-1000V-Kopru-Diyot,PR-7222.html

Not: Bir genelleme yapılırsa tüm lm 78XX 'lere (Ailesine) trafoyla ac>dc köprü diyotlu elektrolitik kond'törlü bir filtrelemeden, yani tam dalga doğrultmayla dc'ye çevirdikten sonra lm 78XX'e girmeden önce bu dc voltajı,iyi bir regüle için çıkan voltaj değerinden 3-4 volt daha fazlasında da olmalıdır.Kolay gelsin.

PC ATX beslemesi kullanabilirsin, nette benzer projeeler var, Sn. @binbaşının dediği gibi smps trafosunun çıkışı ile diyot arasından kablo çekesrsen şase ile ac uçları elde edersin.

Forum istatistikleri

Konular
130,301
Kullanıcılar
453,558
Son üye
Dtsbulut

Yeni konular

Geri