Prizlerde toprak hattı kopması

Teşekkürler.. Bana verilen soruyu yanlış anladığım için bir karışıklık olmuş. Soru aslında şöyle : bir cihaza,makineye(3 faz tek faz fark etmez) giren bir fişin içerisindeki topraklama kablosunun yerinden çıktığını nasıl anlayabilirim. Bugün işletmede böyle bir arıza olmuş ve bu yüzden de cihaz üzerine 220 V değil de 380 V düşmüş. Fişin içerisindeki herhangi bir kablonun özellikle topraklama kablosunun yerinden çıktığını, olması gereken yerle temas etmediğini nasıl anlayabilirim?
İyi günler..
 
3 faz +notur baglantisi olan faz koruma roleleri kullanabilirsin.
Anarmol bir volt degisiklihinde kontak pozisyon degistirir ve sizde bu noktagi degerlendirirsiniz.

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Merhabalar, cevaplarınız için teşekkür ederim. Ancak benim sistem çalışır haldeyken topraklama kablosu çıktığında uyarı verecek bir sisteme ihtiyacım var. Bunun için topraklama hattına bir direnç,voltaj kaynağı ve ampermetre bağlayıp, ampermetre akım okuyorsa topraklama kablosu çıkmamıştır okumuyorsa çıkmıştır diyebilir miyim? Bunun sisteme bi zararı olur mu?
 
en basiti faz ve toprak arasına 220v lamba bağla söndüğünde kontrol edersin yada role koyup topraklam gittiğinde sesli ikazla uyarılırsınız slm
Hocam röleyi nasıl koymam gerekir 3 fazlılarda? Bahsettiğiniz sesli uyarı veren rölelerin özel bir adı var mı?
 
Merhaba,sn iozkan;sn.Rezistans'ın da çok iyi ifade ettiği gibi hem görsel hem de sesli uyarı ile bu toprak yokluğu gözlenebilir.

Işıklı ikaz için makine içinden,gelen 3 faz ve toprak giriş klemensinden (Makineyi beslemeden evvel) toprak hattı ile fazlardan biri arasına bir neon lamba (Pano gösterge lambası) makinenin dışından farkedilecek şekilde de yerleştirilir.Toprak gittiğinde bu lamba söner ve görsel olarak da toprağın hiç gelmediğini anlarsınız.

Sesli ikaz için 220 voltluk giriş bobin sargısı olan ve normalde açık/normalde kapalı kontakları olan bir röle de gerekir.Bu röle de toprak ve fazlardan biri arasına sürekli bağlı bulunur.Toprak gelmediğinde röle kontakları değişip normalde açık halden kapalıya geçip seri bağlı olduğu devrede kuvvetli ses veren bir buzzeri veya zil çanını da çaldırır.Böylece neon gösterge lambasını dalgınlıkla siz görmeseniz bile bu kuvvetli ses ikazıyla 3 fazlı fişi hemen yerinden çıkarır ve bu makineyi de korumuş olursunuz.Zil devresinde şarjla hazır bekleyen 12 volt 7 amper jel akü de olabilir.Toprak kesildiğinden kapanan bu ters röle kontaklarından 12 volt dc. kontaklardan seri olarak geçip 12 voltluk zil kampanasını veya bir buzzeri çaldırır.İyi bir elektrikçiye bu sistemi izah edip yaptırın.

Diğer amaçlar (Özellikle motorlar) için 3 fazda yaygın kullanımda da olan faz koruma,faz sırası,aşırı akım veya aşırı/düşük gerilim koruma röleleri,KAR,vb. bu türden amaç için kullanılamaz.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Çok teşekkür ederim tüm cevaplarınız için. İyi çalışmalar..
 
Kusura bakmayın, merakımdan soruyorum. Fazlardan birisi koparsa bunu nasıl anlarım?3 fazdan 2 faza düşse de cihazlar çalışır mı nasıl etkilenir, yoksa çalışmayı keser mi?
 
Faz koruma (motor koruma) rolen varsa enerji kesilir. Yoksa motora bu şekilde enerji giderse motor rahmetli olur. Dalgıç pompa gibi motorlara motor koruma rolesi konmasındaki amaç bu zaten.
Bu arada Sayın Rezistans ve Binbaşı Hocam fikirlerinize karşı çıkmak anlamında değil yanlış anlamayın da topraklamayı bu şekilde sürekli bir lamba halinde çalıştırıp topraklamanın zayıflamasını sağlamış olmaz mıyız acaba? Nihayetinde fazdan giden akım sürekli toprağa akacak.
Eğer yanlışımız varsa düzeltilmesini rica ederiz.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
130,256
Mesajlar
934,837
Kullanıcılar
453,494
Son üye
Osama Elnayad

Yeni konular

Geri
Üst