şema üzerindede belirttim kullanılack step motorları bilmediğim için uln yerine mosfet kullanılabillir diyerek.
shift regisster ile pwm sürülüyorda buradakiler step motor pwm gerekmiyorki zaten. tek motor için atıyorum 1001-1010-1000-0101 şeklinde gidecek.
gerekirse l298 de kullanılabiir. ama ben yinede mosfetten yanayım. gürültüden kastınız elektriksel gürültümü yoksa motorun çıkarttığı gürültümü?
bide motorların pişme durumunu anlamadım.
Step motorların enduktansı motor ile çok değişir. Farklı hızlarda da motordan aynı akımı geçirmek için motor besleme gerilimini yüksek tutup, akımı sınırlamak gerekir. Yani chopper kontrolü. Bu şekilde motor hangi hızda çalışırsa çalışsın aynı akım değeri dolayısıyla tork sağlanabilir.
Aynı nedenle eğer akım kontrolü yoksa, atıyorum 100RPM için uygun olan gerilim motor durduğunda da aynı şekilde uygulanırsa motordan aşırı akım geçer. Motor pişer. Çoğu sürücüde motor durduğunda motor akımı yarıya, çeyreğe gibi değerlere düşürülür. 0.9A in yarısı, çeyreği...
Gürültüden kastım mekanik gürültü. Özellikle düşük hızlarda full-half sürme ile motor vuruntulu çalışır. Çünkü motor gerilimi daha yüksek bir hızda normal çalışacak şekilde seçilmiştir. Düşük hızda, düşük endüktansda motordan daha fazla akım geçer. Dolayısıyla gidilmesi istenen posizyona rotor olması gereken den önce ulaşır ve bir sonraki darbeyi-komutasyonu bekler. Yani sürekli, lineer, yumuşak bir çalışma yerine dur kalk şeklinde çalışır. Sonuç gürültü, vuruntu, titreşim olur.
İşin gözöünde olmaması, uzaktan müdahale olanaklarının kısıtlı olması gibi nedenlerle 3-5 eksen (yettiği kadar) chopper ve mikrostep özelliği olan hazır bir step motor sürücü devre kullanılması bence daha uygun..
Biraz daha üst seviye bir işlemci ile kontrol ve motor sürme işini tek mcu ile yapmak mümkün. Ama devrenin gerçekleştirilmesi sırasında ortaya çıkabilecek sorunlar vs. nedeni ile pek önermiyorum.
Olabildiğince modüler çalışmak daha mantıklı geliyor.
@Alarmco
Anladığım kadarıyla PC genel kullanımı olan bir PC. Bir yandan da bu işi de kontrol etmesi isteniyor. Eğer AV, vs başka programlar da çalışıyorsa PC üzerinde, ayrı bir mcu üzerinden işin kontrol edilmesi daha iyi. Ayrıca bir mcu kullanılmadığı durumda mach3 gibi paralel port' a mahkum olur. Genel kullanımlı bir PC de 100KHz lik sürekli, kesintisiz darbe üretmeye çalışmak çok da anlamlı değil. Şu saatten sonra Paralel port hiç anlamlı değil.