Bende pt 100 sensörleriyle ilaç sektöründe kullanılan cihazlarla haşır neşir oluyorum. Otoklav cihazlarının kartlarının durumunu kontrol etmek için farklı skalalarda ohm değiştiren bir aleti , elektronik kartının pt100 sensör girişine bağlayarak ekrandaki dereceyi kontrol edebilirsin. Mesela 100 ohm 130 ohm 150 ohm gibi seçenekler ekranda kaç derece okuduğuna bakarak öncelikle sıcaklık modülünü eleyebilirsin.
Bunun dışında biz cihazlarda sıcaklık kalibrasyonu yaparken hem alt limitlerde hemde üst limitlerde 2 veya 3 noktadan kalibre etmemiz gerekiyor. Nedeni ise, atıyorum 25 derecede (senin dışardan sıcaklığı ölçtüğün aleti doğru ölçüyor ve 2 sensöründe aynı noktadan sıcaklığı ölçtüğünü baz alalım.) senin sensörün ve digital thermometren ile aralarında çok ufak farklar var , o anda tamam olabilir diyorsun fakat sıcaklık arttıkça bu ohm farkı artıyor ve aradaki fark çok fazla olabiliyor. Seninde başına gelen bu zannedersem. Bende 25 derecede aynı okuduğumu 80 derecelerde 2 derece farkla okuyabiliyorum. Bu durumlarda cihaz üzerinden üst değerlerin kalibrasyonu ile oynamam gerekiyor.
Bunun dışında fermantör sistemlerinde , bakteri üretimi , havayla temas olmaması , sterilizasyon gibi durumlar olduğundan sıcaklık ölçümü kazanın veya cam haznenin üzerine diğer arkadaşlarında belirttiği gibi sensörü koruyucu bir hazne vasıtasıyla ölçüm alınıyor. Zannedersem sizde bu şekilde yapıyorsunuz. Cihaz üreticilerinin bize önerdiği bu haznelere iletkenliği en iyi şekilde alabilmemiz için Gliserin koymamız. Belki işinize yarayabilir diyerekten ek bilgi olarak yazayım dedim.