pt100 ve termokupl

magi

Üye
Katılım
11 Mar 2007
Mesajlar
158
Puanları
1
Yaş
40
arkadaşlar pt100 ün ve termokupl ın çıkışları nedir?(4-20 ma gibimi yoksa mv düzeyindemi)..yani plc ye direkt bağlayabilirmiyiz...
 
Pt-100 ve termokupul dirençtir.Isıya göre değeri artar veya azalır.Plc ye ilave modül ile bağlanır.Kolay gele.
 
PTC=
Bulunduğu ortamın veya temas ettiği yüzeyin sıcaklığı arttıkça elektriksel direnci artan devre elemanıdır.
PTC’ler -60 ºC ile +150 ºC arasındaki sıcaklıklar da kararlı bir şekilde çalışır. 0.1 ºC’ ye kadar duyarlılıkta olanları vardır. Daha çok Elektrik motorlarını fazla ısınmaya karşı korumak için tasarlanan devrelerde kullanılır. Ayrıca ısı seviyesini belirli bir değer aralığında tutulması gereken tüm işlemlerde kullanılabilir.
PT100 terimindeki 100 ifadesinin anlamı 0 (sıfır) °C ‘de PT100 ün iki ucunu kısa devre edip (eğer 3 uçlu ise) kalan iki ucunu ohmetre ile ölçtüğümüzde 100 ohm göstermesidir. Yani PT100, 0 °C 100 ohm direnç gösterir. Ve sıcaklık artıkça pozitif yönde direnci artar. 1derece yaklaşık olarak 0.385 ohm ‘a tekabül eder. pt1000 ise 0 °C 1000 ohm direnç gösterir.

TERMOCUPL=
Bütün iletkenler ısıtıldıklarında içlerinde bulunan elektronlarda bir hareketlenme meydana gelir. Ancak bu hareketlenme çeşitli iletkenler arasında farklılık göstermektedir. Bu maddenin ayırt edici özelliklerinden biridir. Biz de iletkenlerin bu farklarından yararlanarak sıcaklık ölçümü yapabiliriz.
İki farklı iletkenin birer uçları birbirine kaynak edilip ya da sıkıca birbirine bağlanıp boşta kalan uçlarına hassas bir voltmetre bağlandığında, eğer birleştirdiğimiz ucu ısıtırsak, sıcaklıkla orantılı olarak voltmetrede mV‘lar mertebesinde bir DA gerilim elde ederiz. Elde ettiğimiz gerilimin değeri kullandığımız metallerin sıcaklığa verdiği tepki ile orantılıdır.
Çevresel etkenlerden zarar görmemesi için genelde birleşim noktası bir kılıf içinde bulundurulur.
Ayrıca termokupullar gerilim ürettikleri için aktif transdüserlerdir. PTC ve NTC ise pasif transdüserlerdir. Çıkış gerilimleri çok düşük olduğundan, daha çok çıkışına bir gerilim yükseltici bağlanarak kullanılır. Termokuplun yapımında genellikle bakır, demir, konstantan, platin, mangan, nikel gibi metaller kullanılır.
Termokupllar -200 ºC ile +2300 ºC arasında çalışabildiklerinden endüstride en çok tercih edilen ısı kontrol elemanlarıdır. Genellikle endüstri tesislerindeki yüksek sıcaklıkta çalışan kazanların ısı kontrolünde kullanılır
Avometre milivolt (örneğin; 200mV.) kademesine alınır. Termokuplun uçlarına avometrenin prop uçları sabitlenir. Termokuplun ucu havya yada çakmakla ısıtılır. Avometrenin ekranında gerilim değişimi olup olmadığı gözlenir. Gerilim değişimi varsa termokupl sağlamdır.
DIN 43710 a göre -200 ‘C den 2300 ‘C ye kadar kullanılan standart termokupl teli çesitleri şunlardır.
1 -Cu-Cosnt Bakır – Konstant
2- Fe-Const Demir – Konstant
3- Cr-Al Kromel-Alümel
4- NiCr-Ni NikelKrom-Nikel – (KÇS’de kullanılan tip )
5- Nikrosil-Nisil Nikelkrom Silikon- Nikelsilikom Magnezyum
6- Pt%10Rh-Pt Platin Rodyum-Platin
7- Pt%13Rh-Pt Platin Rodyum-Platin
8- Pt%18Rh-Pt Platin Rodyum-Platin
9- Tn-Tn%26Re Tungsten-Tungsten Renyum
 
termocupl veya pt 100 için hazır plc modülleri satılıyor onlarla çok kolay yapabilirsiniz. isterseniz mv olarak analog giriş kullanarak yapabilirsiniz fakat lineer bir değişim olmadığından programı yazarken zorlanabilirsiniz.
 
termocupl veya pt 100 için hazır plc modülleri satılıyor onlarla çok kolay yapabilirsiniz. isterseniz mv olarak analog giriş kullanarak yapabilirsiniz fakat lineer bir değişim olmadığından programı yazarken zorlanabilirsiniz.
Ayrıca
Sıcaklık aralığına göre 4-20 mA çevirici ile Analog kart bağlantısı yapılabilir.

Pt100 ler için haricinde RTD kartları kullanılabilir.
 
yani analog modül takarsam modül mv değerini okur...mesela omron un analog I/O sunu kullanacam ..bildiğim kadarıyla bu modülün kullanım seçenekleri 4-20 ma ve 0-10 v ve 0-5 v diye değişiyor...bu durumda direkt pt100 ü modüle bağlayamam..ara modül kullanmam lazım dimi? o zman anlaog modüle gerek kalmıyor diye düşünüyorum..benim amacım o ara modülü aradan çıkarmak saygılar
 
aslında bole durumlarda şunu demek gerekir pt100 veya termokupul lineer değildir.
yani belli sıcaklıklardan sonra değişen oran farklılık gösterebilir. pt100 de bunu özel modüller yapar yazılımsal olarak siz sadece dereceyi alır işlersiniz sizin hesap yapmanıza gerek yoktur.arka planda halledilmiştir o olay termokupul içinde aynı şey geçerlidir. szi hassas bir analog modülle okursunuz ama değişimler hassas olacaktır ve derece arttıkça linneer olmadığını göreceksiniz bunun için formüller yapmalısınız ama hazır modüllerde bole olaylar yoktur tak çalıştır değeri al.uğraşmaya gerek yok plc de olsun bazı özel kartlar olsun bu yapılır .plc de rtd girişli modüller pt100 veya termokupül girişli modüller kullanılır. özel larak ise pt100 4-20 ma 0-10v modüller bulunabilir veya modbus çıkışlı olnalarıda vardır

https://www.kontrolkalemi.com/forum...ldigi-linear-degildir-softwaredan-linear.html
 
pt100 isıya göre direnci değişen devre elemanıdır değeri direnç (ohm) olarak görülür
termocuple ise ısıya gore bize mv cinsinden degeri değişir ısıtıldığında mv cinsinden değer verir.
pt 100 direnç tir değeri (ohm) dur
termocuple mv cinsinden değer (mv) olarak olçülür
 

Forum istatistikleri

Konular
129,877
Mesajlar
930,967
Kullanıcılar
452,747
Son üye
azad911

Yeni konular

Geri
Üst