röle

ömer_can

Üye
Katılım
27 Şub 2013
Mesajlar
26
Puanları
1
beyler bir sorum olacak röle anahtar görevi yapıyor röle ile basit olarak lamba pil ve röleyi kullanarak bi devre yapsam sadece bu üçünü birleştirerek akım geçince röle lambayı yaksa yada ldr ,röle, lamba, pil ile basit bir devre olabilirmi acil cewap lütfen:rolleyes:[SUP]2[/SUP]
 
evet yapabilirsin gayet basit dicem cizim isteyeceksin ama cizecek programın yok arkadaslar arkadaşa bi çizim atın lütfen
 
karanlik-duyarli-anahtar-devresi-cd4060.jpg


Akşamları karanlık çöktüğü zaman; evlerimizin apartmanlarımızın dış kapı lambalarını veya dükkanımızdaki vitrinlerin ışıklarını yakarız. Şekildeki devre bu işlemi otomatik olarak yapmaktadır. 4060 entegresinin osilatör olarak çalıştığı devrede, üretilen sinyal, T4 transistörünün beyzinde sürekli olarak bulunmaktadır.
T3 foto transistor ü, ışık altında iletkendir ve T5’in beyzini şase potansiyelinde tutar. Karanlık çöktüğü zaman, T3 yalıtıma geçer, T5’in beyzi, 22KΩ’luk direnç üzerinden pozitife ulaşır. T4 ve T5 birlikte iletime geçerler. T4’ün beyzindeki osilatör sinyali, optik kuplöre ulaşır.lamba ışık verir.

karanlik-aydinlik-anahtari-transistorlu.png


Şekilde tek transistörlü ve aynı elemanlar kullanılarak yapılmış iki farklı devre görülmektedir. 1. devre Aydınlık Anahtarı, 2. devre Karanlık Anahtarı olarak çalışır. Devrenin daha hassas olması istenirse, kullanılacak transistör darlington olarak seçilmeli veya 2 adet transistör darlington olarak bağlanmalıdır.
“Aydınlık Anahtarı” olarak çalışan devre de : LDR (Foto Direnç) üzerinde ışık yok iken, transistör yalıtımda ve röle kontakları çekili değildir. LDR üzerine ışık düştüğü zaman, direnci azalır ve transistorün beyz polarmasının pozitife doğru gitmesini sağlar. Transistör iletime geçer, röle kontakları çekerek yük olarak çalışacak devreyi besler. Işığın şiddeti, 50KΩ’ luk ayarlı direnç ile ayarlanmalıdır.
“Karanlık Anahtarı” olarak çalışan devre de : LDR ve ayarlı direncin yerleri değiştirilmiştir. Bu değişiklik devrenin çalışmasını tersine çevirir. LDR üzerinde ışık var iken, direnci minumumdur. Transistor ün beyz polarması, şase potansiyeline yakındır. Dolayısı ile transistör yalıtımda ve röle kontakları çekili değildir. LDR üzerindeki ışık kesildiği zaman direnci artar ve transistor ün beyz polarması, pozitife doğru yükselir. Transistör iletime geçer, röle kontakları çeker.

ne555-12volt-lamba-karartici-dimer.jpg


12V’luk güçlü lambalar, vitrin aydınlatmalarından ev içi aydınlatmalara kadar birçok yerde kullanılmaktadır. Bu tip lambaların, kullanıldıkları yerlerde fazla güç sarfiyatını önlemek için bazen kısık yanmaları istenebilir. Şekildeki iki devre, bu tip lambaları karartmak için kullanılır. Her iki devredeki 555 entegresi, darbe genişliği ayarlanabilen osilatör olarak çalışır. Entegre çıkışındaki değişken genişlikli sinyal, NPN veya PNP güç transistorlerini sürerek, lambaların kontrol edilmesini sağlar.


ne555-dimmer-devresi.jpg


Şekildeki devre, çalışma itibari ile daha hassas ve verimlidir. Devrede darbe genişliği 555 ile değil, LM393 entegresi ile simetrik olarak ayarlanmaktadır. Lamba sürücü transistorü olarak, MOFSET transistör kullanılmıştır. Bu tip trnsistörler, en küçük giriş akımlarına hassastırlar. Bu da verimi ve hassasiyeti arttırır.



kısa bi arama ile bunları bulabildim umarım işini görür
 
yazanlar benim teknik bilgimi aşsada saol :D bn basit devrede karar kıldım ama biraz açıklarsan röle lamba ve pil bağlasam akım röleyi aktif hale getirip çalışaabilirmi ve bu malzemeler nasıl olmalı bide bunları bread boarda bağlasam nasıl olur??
 
röle'ler genelde 12 volt ile çalışır. bu durumda pil voltajın 12 volt olmalı. Yani 8 adet 1,5 volt luk pilleri seri bağlayabilirsin. böylece röleyi aktif hale getirebilirsin. kolay gelsin.
 
saol bn güç kaynağını 12 volta ayarlarım
 
relay-lamp-test-circuit.jpg
 

Forum istatistikleri

Konular
130,256
Mesajlar
934,834
Kullanıcılar
453,494
Son üye
Osama Elnayad

Yeni konular

Geri
Üst