Rüzgar Enerjisi ile Elektrik Üretmek

internette birçok var arkadaşım biraz araştırmayla bulabilirsin.
 
degerli arkadaslar

herkesin bekledigi yonetmelik cikmistir.. ben baslangic ve bitis maddelerini buraya aktardim.. ilgilenen arkadaslar internetten klayca bulurlar.
hayirli olsun

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan:

Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik

BİRİNCİ BÖLÜM
Genel Esaslar ve Muafiyetler
Amaç ve kapsam
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmelik, elektrik piyasasında; yalnızca kendi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kojenerasyon tesisi kuran gerçek ve tüzel kişilerden lisans alma ve şirket kurma yükümlülüğünden muaf tutulacaklara uygulanacak usul ve esaslar ile yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı kurulu gücü azami beş yüz kilovatlık üretim tesisi ve/veya mikro kojenerasyon tesisi kuran gerçek ve tüzel kişilerin lisans alma ve şirket kurma yükümlülüğünden muaf tutulması ve bu kapsamdaki tesislerin denetimi ile üretilen ihtiyaç fazlası elektrik enerjisinin sisteme verilmesi halinde uygulanacak usul ve esasları kapsar.
Dayanak
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, 20/2/2001 tarihli ve 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun 3 üncü maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları ile 10/5/2005 tarihli ve 5346 sayılı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanunun 6/A maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
..............................
Yürürlükten kaldırılan yönetmelik
MADDE 31 – (1) 3/12/2010 tarihli ve 27774 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.
Atıflar
MADDE 32 – (1) 3/12/2010 tarihli ve 27774 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmeliğe yapılmış atıflar bu Yönetmeliğe yapılmış sayılır.
Yapılmış başvurular
GEÇİCİ MADDE 1 – (1) 3 Aralık 2010 tarihinden bu Yönetmeliğin Resmî Gazete’de yayımlandığı tarihe kadar, YEK Kanununa ve/veya 3/12/2010 tarihli ve 27774 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmeliğe göre üretim tesisi kurmak amacıyla dağıtım şirketlerine veya il özel idarelerine veya Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü merkez ya da taşra teşkilatlarına yapılmış başvurular, işlem yapılmaksızın sahiplerine iade edilir.
Yapılacak başvurular
GEÇİCİ MADDE 2 – (1) Bu Yönetmeliğin Resmî Gazete’de yayımlandığı tarihten 30 uncu maddenin altıncı fıkrasına göre çıkarılacak alt düzenleyici işlemin Resmî Gazete’de yayımlanacağı tarihe kadar bu Yönetmeliğe göre üretim yapmak amacıyla yapılacak olan başvurular, ilgili alt düzenleyici işlemin Resmî Gazete’de yayımlandığı tarihi içeren takvim ayı içinde yapılan başvurularla birlikte değerlendirilir.
Yürürlük
MADDE 33 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 34 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı yürütür.
 
merhaba arkadaşlar,

belki güleceksiniz ama benim rüzgar enerjim...0,5 volt 20 mA falan..ufak bir dc motor ve oyuncak rüzgar gülü ile yaptım..
size sorum bu değerde bir sistemle nasıl bir pil şarj edebilirim...gülmeyin yanıtlarsanız sevinirim..
 
Bunda gülünecek bir durum yok sayın damaskinos. Aksine takdir edilesi bir durum.
Önce şunu sormalıyım, kaç devirde dönerken 0.5 v. gerilim alıyorsunuz ?
Yalnız bir sorun var. 1.5 v.luk pil şarjı için 1.8 v.luk bir gerilime ihtiyaç duyulur. Sizin elde ettiğiniz gerilim pil şarjı için çok düşük kalır.
Motordan gelen kablolara bir diyot bağlamalısın öncelikle. Yoksa rüzgar yokken motor pilden enerji harcayarak döner ve siz de rüzgardan dönüyor diye aldanırsınız. Tabii sadece diyot koymakla iş bitmiyor. Size küçük çaplı bir akü şarj cihazı lazım.
Aslında benim bildiğim o küçük motorlar 5-6 v. veya 12 v. filan oluyor. Öyle bir motor bulursanız daha iyi olur. 12 v.luk bir motor bulduğunuzda akü şarj cihazının şemasını verebilirim. Ancak şu durumda pek işe yaramaz.
 
Son düzenleme:
Şef Hocam bakıyorum burada da aktifsiniz. Çalışmalarınızda kolaylıklar ve başarılar dilerim..
 
Çok teşekkürler sayın Müverrih kardeşim, Allah razı olsun.
Benim buradaki üyeliğim çok daha eskiye dayanıyor. Eskiden daha aktiftim, şimdi fazla vaktim olmuyor.
 
Hocam demekki artık daha çok uygulama yapıyor, az konuşuyorsunuz :)
 
Motorwind Mikro Rüzgar Türbinleri

Buluş: Düşük teknolojili düşük maliyetli bir mikro rüzgâr türbini. Rüzgâr gücünü kullanmanın en büyük engelinin üstesinden gelir: maliyeti ve güçlü ve hızlı rüzgar ihtiyacı.
Mucit: Lucien Gambarota, Hong Kong
Finansal Ödül: 10 Milyon Dolardan Fazla
Hikâyesi: Hong Kong kökenli İtalyan mucit Lucien Gambarota bir konak, şato veya kalede yaşamıyordu ve evine bin dolarlık bir Elektrik faturası gelince çok şaşırdı. Hong Kong etrafı doğal enerji kaynaklarıyla doluyken (rüzgâr ve dalgalar) bu kadar fazla fatura ödüyor olması ona delilik gibi geldi. Hizmetlerin bu yüksek bedelinden sıkıldı ve dengeli bir alternatif üretmek için aklını çalıştırdı.

Kendi enerjisini üretmenin hayalini kurmaya başladı ve bu da sonunda onu mikro rüzgâr türbinlerini üretmeye kadar götürdü. Bu türbinler geleneksel rüzgâr kulelerinin küçük bir parçası boyutundadır ve enerji üretmek için sadece saniyede 2 m hızla esen rüzgâr yeterlidir. En ufak bir esintide bile dönmeye devam ederler.

Geleneksel rüzgâr türbinleri belli bir oranda çalışmak üzere tasarlanmıştır ve bu oran genellikle saniyede 10-25 m’lik bir rüzgâr hızı gerektirir. Ancak yeryüzünde olan şeye baktığımızda ortalama rüzgâr hızının saniyede 5 m olduğunu görürüz.

Gambarota’nın yeteneği bu düşük hızlarda bile elektrik üretebilen bir sistem tasarlayabiliyor olmasıdır.
Mucit 1987 yılında Hong Kong’a taşındı ve Çin oyuncak fabrikaları için bir ürün geliştiricisi olmadan önce bir saat işi kurdu. Kendine ait bir laboratuvarı vardı ve ne yapmak istediğine dair güçlü bir fikirle teknolojisini Hong Kong Üniversitesi ile ortak olarak geliştirmeye başladı. Çünkü prototiplerini test etmek için üniversitenin rüzgâr tünellerini kullanıyordu.

Mikro rüzgâr türbinleri enjeksiyonla kalıplanmış plastik polimer dişlilerden oluşturulmuştur. Her biri 26 cm çapındadır ve birbirlerine çatı üstüne, balkonlara ya da yerleştirmek istediğiniz herhangi bir yere oturtulabilecek iskelet diziler ile bağlanmıştır. Dişliler birbirine bağlanarak sistemin daha çok elektrik üretmesi sağlanabilir. Gambarota’ya yol gösteren felsefesi sıradan müşterilere hem fiyat hem de teknoloji açısından uygun olan bir ürün üretmekti. Şu an 8’lik ve 20’lik dişli paketleri şeklinde satılmaktadır. Tıpkı küçük rüzgar değirmenleri gibidirler ve dizilerin boyutu müşterinin özel alan ve enerji ihtiyaçlarına göre ayarlanabilir.
Minimum yatırım genellikle 200 dolardır.

Düşük Maliyetli Enerji
Enerji çıkışı tabi ki de rüzgârın hızına bağlıdır. 1 m2 boyutunda olan ve 20 dişliden oluşan bir birim saniyede 5 metrelik bir rüzgârla 15-17 Watt güç üretir. 6 metrelik rüzgârda güç çıkışı 27-39 Watt, saniyede 8 metrelik rüzgârda 64-65 Watt enerji üretilir. Rüzgâr hızı her 2 katına çıktığında güç çıkışı 8 katına çıkar.

Piyasaya Sürülmesi
Gambarota ürününü 15 Mart 2007 yılında piyasaya sürdü ve Hong Kong Üniversitesiyle birlikte ortak düzenlediği bir basın açıklamasıyla dünyaya duyurdu. Teknolojisini detaylı olarak açıkladı ve bir gösteri yaptı. Bunun sonucunda aldığı tepkilerin çok iyi oluşu ayaklarını yerden kesmişti. Sonraki gün web sayfası 10,000 kere tıklandı ve hızlı bir şekilde çok uluslu şirketini sıfırdan kurarak siparişleri yetiştirmeye çalıştı. Yatırımcılar ve bir iş ortağıyla birlikte Motorwave Group doğdu. 2 ay içinde bir atölye kurdu ve ürün siparişlerini üretip kargolamaya başladı. 2007 yılındaki o günden beri tepkiler çok iyi yönde devam etti ve şu an bu diziler 40’tan fazla ülkede satılıyor.
İnsanlara Enerjiyi Ulaştırmak
Gambarota’nın şimdiki amacı üretim ve kargolamayı daha ucuza getirerek ürününün fiyatını daha da düşürebilmek. Elektriğe ve enerjiye erişimi olmayan tüm dünyadaki milyonlarca düşük gelirli insan için satın alınabilir bir ürün haline getirmek istiyor.
 
hepiniz sağolun var olun konuyu başlatanada destek cevap verenlerede. Birkaç gün önce bir bobinajcı & oto elektrikçisiyle görüştüm bana önerisi şarj dinamosunu özel sardırtmamı söyledi yavaşta dönse sürekli üretebilmesi için bildiğiniz üzere şarj dinamosu belli bir devire ulaşmadan çıkış vermez bu yüzden arasındaki diyotu'mu sökecek öle bişii işte ve araya mutlaka koncektör koymamı istedi aküyü koruması için örnek saf su eksilmemesi şarj dolduğunda ve fazla akımı geçirmez vede rüzgar kesintisinde akünün elektriği dinamoya geri gidip manyetik zorlama ve haliyle hafif rüzgarlar dinamoya tekrar kalkış yaptıramaz. ikinci husus ise mekanizma, Direk üzerine t şeklinde kurulduğunu farz edelim rüzgara karşı durması için kuyruk yelken yapılacak dimi peki kendi etrafında 10 ila 30 tur attığını düşünün dinamonun çıkış kablosu dieğe dolaşmayacakmı benim şahsi fikrim şuydu elektrikli süpürgedeki çift yol bu ugulamayı rüzgar gülü direğine uygulamayı düşnüyorum ne dersiniz. (hepimize başarılar dilerim)

valla ben ne izn isterim ne başka bişey gelsin bir belediye mensubu bieyi desin enginlere sığmam taşarım. Çünkü esenler karabayır ve gazi mah.lesi komple kaçak yakıyor Allah'ın kulu hiç bişicik demiyor sadece direkten arıza olursa girebiliyor oralara bedaş sayaç yok veya direkt bağlamış yıllardı böyle bu bizede k.k.b ödemek düşer gelen zama sessiz kalmak düşer öylemi ben baya büyük bir tribün kuracağım gelsinlerde kemküm etsinler hadi bakalım
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Forum istatistikleri

Konular
129,838
Mesajlar
930,671
Kullanıcılar
452,675
Son üye
xzscorpionn

Yeni konular

Geri
Üst