Böyle bir konuya değindiğiniz için teşekkür ederiz. Gerçektende bahs ettiğiniz sistemler kullanılması gereken sistemler. Okuldayken güneş pilleri ile ilgili bir proje almıştım ben izmir adına konuşuyorum artık çoğu binanın iç koridor aydınlatmasında yada bahçe aydınlatmasında güneş pilleri ile aydınlatılma yapılıyor. Ama sadece bununla kalınmamalı bence geliştirilebilir ve önü açık olan bir sistem şuan İzmir Ege Üniversitesi Kampüsü bilgiğim kadarı ile bu sistemle aydınlatılıyor. Türkiyede çok kullanılan bir sitem değil çok bilinen bir sistemde değil. Çok zor bilgi edinilebiliyor bu sistem hakkında biz projemizde üniversiteye gidip ordaki profesörlere danışmıştık. Kullanmamak değilde bence ihmalkarlık var herkes hazıra alışmış illaki elimizde olanı tüketene kadar kullanıcaz sonra zora gelince o sisteme geçicez yani birşeylerin olması için illaki sütü içicez dilimiz yanıcak anca o zaman değişicek birşeyler. Ayruca İzmir de çeşmeye giderken dediğiniz rüzgar jeneratörleri kullanılıyor. Ama belirli yerlerce kullanıldığı için yaygınlaşmıyor bence böyle üretim kaynaklarına daha çok ilgi gösterilmeli ve kullanımları arttırılmalı sonuçta doğal kaynaklarımız.
Bunun yanı sıra ;
GÜNEŞ PİLLERİ
( FOTOVOLTAİK PİLLER )
Güneş pilleri (fotovoltaik piller), yüzeylerine gelen güneş ışığını doğrudan
Elektrik enerjisine dönüştüren yarıiletken maddelerdir. Yüzeyleri kare, dikdörtgen, daire şeklinde biçimlendirilen güneş pillerinin alanları genellikle 100 cm² civarında, kalınlıkları ise 0,2-0,4 mm arasındadır.
Güneş pilleri fotovoltaik ilkeye dayalı olarak çalışırlar, yani üzerlerine ışık düştüğü zaman uçlarında elektrik gerilimi oluşur. Pilin verdiği elektrik enerjisinin kaynağı, yüzeyine gelen güneş enerjisidir.
Güneş enerjisi, güneş pilinin yapısına bağlı olarak % 5 ile % 20 arasında bir verimle elektrik enerjisine çevrilebilir.
Güç çıkışını artırmak amacıyla çok sayıda güneş pili birbirine paralel ya da seri bağlanarak bir yüzey üzerine monte edilir, bu yapıya güneş pili modülü ya da fotovoltaik modül adı verilir. Güç talebine bağlı olarak modüller birbirlerine seri ya da paralel bağlanarak bir kaç Watttan megaWattlara kadar sistem oluşturulur.
Yapımında Kullanılan Malzemeler
Güneş pilleri pek çok farklı maddeden yararlanarak üretilebilir. Günümüzde en çok kullanılan maddeler şunlardır:
Kristal Silisyum: Önce büyütülüp daha sonra 200 mikron kalınlıkta ince tabakalar halinde dilimlenen Tekkristal Silisyum bloklardan üretilen güneş pillerinde laboratuvar şartlarında %24, ticari modüllerde ise %15in üzerinde verim elde edilmektedir. Dökme silisyum bloklardan dilimlenerek elde edilen Çokkristal Silisyum güneş pilleri ise daha ucuza üretilmekte, ancak verim de daha düşük olmaktadır. Verim, laboratuvar şartlarında %18, ticari modüllerde ise %14 civarındadır.
Galyum Arsenit (GaAs): Bu malzemeyle laboratuvar şartlarında %25 ve %28 (optik yoğunlaştırıcılı) verim elde edilmektedir. Diğer yarıiletkenlerle birlikte oluşturulan çok eklemli GaAs pillerde %30 verim elde edilmiştir. GaAs güneş pilleri uzay uygulamalarında ve optik yoğunlaştırıcılı sistemlerde kullanılmaktadır.
İnce Film:
Amorf Silisyum: Kristal yapı özelliği göstermeyen bu Si pillerden elde edilen verim %10 dolayında, ticari modüllerde ise %5-7 mertebesindedir. Günümüzde daha çok küçük
Elektronik cihazların güç kaynağı olarak kullanılan amorf silisyum güneş pilinin bir başka önemli uygulama sahasının, binalara entegre yarısaydam cam yüzeyler olarak, bina dış koruyucusu ve enerji üreteci olarak kullanılabileceği tahmin edilmektedir.
Kadmiyum Tellürid (CdTe): Çokkristal yapıda bir malzeme olan CdTe ile güneş pili maliyetinin çok aşağılara çekileceği tahmin edilmektedir. Laboratuvar tipi küçük hücrelerde %16, ticari tip modüllerde ise %7 civarında verim elde edilmektedir.
Bakır İndiyum Diselenid (CuInSe2): Bu çokkristal pilde laboratuvar şartlarında %17,7 ve enerji üretimi amaçlı geliştirilmiş olan prototip bir modülde ise %10,2 verim elde edilmiştir.
Optik Yoğunlaştırıcılı Hücreler: Gelen ışığı 10-500 kat oranlarda yoğunlaştıran mercekli veya yansıtıcılı araçlarla modül verimi %17nin, pil verimi ise %30un üzerine çıkılabilmektedir. Yoğunlaştırıcılar basit ve ucuz plastik malzemeden yapılmaktadır.
Güneş Pili Sistemleri
Güneş pilleri, elektrik enerjisinin gerekli olduğu her uygulamada kullanılabilir. Güneş pili modülleri uygulamaya bağlı olarak, akümülatörler, invertörler, akü şarj denetim aygıtları ve çeşitli elektronik destek devreleri ile birlikte kullanılarak bir günes pili sistemi (fotovoltaik sistem) oluştururlar. Bu sistemler, özellikle yerleşim yerlerinden uzak, elektrik şebekesi olmayan yörelerde, jeneratöre yakıt taşımanın zor ve pahalı olduğu durumlarda kullanılırlar. Bunun dışında dizel jeneratörler ya da başka güç sistemleri ile birlikte karma olarak kullanılmaları da mümkündür.
Bu sistemlerde yeterli sayıda güneş pili modülü, enerji kaynağı olarak kullanılır. Güneşin yetersiz olduğu zamanlarda ya da özellikle gece süresince kullanılmak üzere genellikle sistemde akümülatör bulundurulur. Güneş pili modülleri gün boyunca elektrik enerjisi üreterek bunu akümülatörde depolar
Kaynak : Anonim
RÜZGAR ENERJİSİ
AMAÇ
Rüzgar enerjisinin tanımını ve uygulama alanlarını örenme çalışmaları ,rüzgar enerjisinden elektrik üretme ,insan oğlunun rüzgardan yararlanma yollarını,rüzgar enerjisinin avantaj ve dezavantajları ,rüzgar türbinlerinin çalışması Dünyada ve Türkiye’de rüzgar enerjisinin önemi hakkında bilgi verme.
Tanımı ve Uygulama Alanları
Rüzgar enerjisinin,güneş enerjisinin dolaylı bir şekli olduğu düşünülür.
Çünkü güneş enerjisinin karaları,denizleri ve atmosferi her ısıtamaması nedeniyle oluşan sıcaklık ve basınç farkları rüzgarı yaratmaktadır.
Genel anlamıyla rüzgar:
Bir merkezde bulunan hava kütlelerinden doğan basınç farklılaşmasının yüksek basınçtan alçak basınca doğru hareket etmesiyle oluşan hava akımıdır.
Rüzgarın hızı ve şiddeti topoğrafya ve uzaklığa bağlıdır.
Rüzgar yılarca teknelerin yelkenlerini şişirmek,tarımsal ürünleri özellikle pompalamak gibi amaçlarla kullanılmıştır.
Ancak bugün insanoğlu rüzgardan elektrik üretmektedir.İnsanlık yel değirmenlerinden,modern rüzgar sanayiye uzanan teknolojik bir süreç yaşamıştır.
Yılar önce kullanılan yel değirmenlerinde estikçe dönen pek çok kanat bulunmaktadır.
Bu gün ise iki veya üç kanat bulunmaktadır.
Bu kanatlar yel değirmenlerindekilerden uzun olup 25 m.’ye kadar olabilir.
Kanatlar buhar türbinlerine benzer olarak elektriği üreten jeneratör’dür.
Ayrıca rüzgar şiddetinin artması türbinlerdeki elektriğin artmasına sebeb olur.
Rüzgar türbinleri çevredeki engellerin rüzgarı kesemeyeceği yüzey üzerine yerleştirilirler.Rüzgar hızı hem yükseklikle artmakta hem de değişken olmaktadır.
Bu nedenle türbinlerin rüzgar hızının sabit olduğu alanlara kurulması uygundur ve bu nedenle de Dünyada pek çok yer elverişli değildir.
Rüzgar şiddeti 7 sınıfa ayrılır.
Bunlardan 7.sınıfta ki rüzgarla son derecede ki rüzgar arasında bir fark vardır.
7.sınıfta ki rüzgarlar son derece şiddetli olurken son derecedekiler ise bir esinti şeklindedirler.
Elektrik üreten türbinler ise 4.derecedeki rüzgarların (ki bunlar Y.O. rüzgar şiddetinin 19.2km/s. olduğu kabul edilir)daha yoğun olduğu kabul edilmektedir.
Rüzgar enerjisi üretiminde, 1600 MW’ tan daha fazla bir kapasiteye sahip olan Hollanda dünyada lider durumdadır.
Ancak batı Avrupa’da bu farkı çok hızlı bir şekilde kapatmaktadır.
Amerika her yıl 3 milyon kw/s elektrik üretmektedir.
Amerika bu sayede ülkesinin elektrik ihtiyacını az da olsa karşılamakta ve halkın belli bir kısmının elektrik ihtiyacını karşılar.
Amerika bu elektrik üretiminin büyük bir kısmını yaklaşık %90’ından fazlasını üç büyük rüzgar çiftliğinde üretmektedir.
RÜZGAR TÜRBİNLERİ NASIL ÇALIŞIR
Rüzgar türbinleri, bir rotor,bir güç saftı ve rüzgarın kinetik enerjisini elektriğe çevirecek bir jeneratör kullanırlar.
Rüzgar rötardan geçerken aerodin elektrik gücü oluşturur ve rotoru döndürür.
Bu dönel hareket jenaratörü hareket ettirerek elektrik üretilmesini sağlar.
Türbinlerde ayrıca,dönme oranını ayarlayacak ve kanatların hareketini durduracak bir rotör kontrolü bulunur.
Rüzgar şiddetinin yükseklikle artmasına bağlı olarak türbinleri kule tepelerine yerleştirmek önemlidir
RÜZGAR TÜRBÜNLERİ TİPLERİ
iki temel rüzgar türbin sistemi vardır:
1.Yatay Eksenli Sistemler
2.Düşey Eksenli Sistemler
Rüzgar Enerjisi’nin Avantajları:
Rüzgar enerjisi kirlilik yaratmayan ve çevreye çok az zarar veren yenilebilir bir enerji kaynağıdır.Yeryüzünde %95 gibi bir alanda rüzgar enerjisi elde edebilmek mümkün olmaktadır.
Rüzgar üretilen alanlarda aynı zamanda ziraat,ormancılık gibi faaliyetler de sürdürebilmek mümkündür.
Ayrıca kullanım için iyi bir alternatif enerji kaynağıdır.
Bu özelliği ile rüzgar enerjisi dünyada önem kazanmaktadır.
DEZAVANTAJLARI:
Türbinlerin sesli çalışmaları,yakın çevrelerinde yaşayan insanların rahatsız olmalarına neden olmaktadır.
Bu nedenle yerleşim merkezlerinden ve hassas vahşi yaşam alanlarından uzaklara kurulması önemli bir denge unsurudur.
Kaynak : Anonim