Rüzgar Türbini için Alternatör Yapımı

Kızınıza geçmiş olsun, Allah ona ve sizlere sağlıklı, uzun ömürler versin. Benim de 3 torunum var, bu aralar onlarda sürekli hasta oluyorlar.
İnternette bulduğunuz 30x15x2 mm. ölçülerindeki mıknatısın kalınlığı çok az. Bu durumda manyetik gücü az olur. Bulabilirseniz 5 mm. kalınlıkta olsun. Şayet masraf etmekten kaçınmazsanız 10 mm. kalınlık çok daha iyi olur.

Bobin teli çapı 1,20 veya 1.30 mm. telden oyuk içine sığabildiği kadar sarmaktır. Artık kaç sipir olursa.

Sayin hocam oncelikle tesekkur ederim. sizin torunlarinizada gecmis olsun Allah herkese saglik versin.

10mm kalinlikda miknatis neohobi sitesindede yok sanirim. Sayin hocam bulabilirsem 10mm kalinlikda alacagim bulamazsam neohobi
sitesinden 15x10x5 olanlardan alacagim. Birde aklima takilan birseyi sormak istiyorum, kullanilan miknatis ebatlari ve adetleri ruzgarda donus acisindan kolaylik veya zorluk olustururmu?

Masraf etmekten pek cekinmiyorum elimden geldigince cunku yapmisken iyi birsey olsun, verimli birsey olsun istiyorum. Iste ben yaptim ruzgarda 3-5 tur atti ampul yandi tamam ben bunu sokup kaldirayim tarzinda olmasini istemiyorum sayin hocam. Mademki niyetine girdim ise basladim yapabildigimin en iyisini yapayim verimli olsun hatta aldigim verimi kullanayim. Bu aydinlatma olur su isitma olur farketmez hocam.

Bu arada yazilarimda Turkce karakterler (ş-ı-ü-ğ) gbi harfleri kullanamiyorum klavyemde olmadigi icin bunun icinde ayrica ozur dilerim yazilarim pek okunakli olmuyorsa.
 
Ahmet bey.
Madem masraftan kaçınmak istemiyorum diyorsunuz, o zaman elinizdeki çaöaşır makinası motorundan vazgeçin derim. Aynı motordan benim elime geçmişti. Oyuk sayısı 48 oyuklu ama oyuk derinliği çok az. Fazla bobin alamaz. Ayrıca gövdenin ön ve arka taraflarında açıklık var. Oradan içeriye su girer.

Yurtdışında olduğunuzu söylemiştiniz. Bulunduğunuz ülkede hurdacılar var mı bilmiyorum. Yoksa yeni bir asenkron motor alabilirseniz daha iyi olur. 1 veya 1,5 kw.lık motor olur.
Mıknatıs ölçüsü çok etkili olmaz da sayısı etkili olur. Ama bu etki sadece elle çevirirken hissedilir. 1 veya 1,5 metre uzunluğunda kanat bağlayınca çok rahat dönecektir.
 
Abi bişi öğrenmek istiyorum şimdi 24 oluklu statora bobinlere sararken 1 den başlayıp 4 den çıkarak gittik diger 2 sinide sardık 24 lü kısmı anladım . peki 36 oluklu bir statorda sarımlar kaçtan kaça ve kaç olacak ?
 
Abi bişi öğrenmek istiyorum şimdi 24 oluklu statora bobinlere sararken 1 den başlayıp 4 den çıkarak gittik diger 2 sinide sardık 24 lü kısmı anladım . peki 36 oluklu bir statorda sarımlar kaçtan kaça ve kaç olacak ?
Öncelikle aramıza hoşgeldiniz Emre bey.
24 oyuklu ile 36 veya daha fazla oyuklu arasında bobin sarımı ve yerleşiminde fark yok. 24 oyuklu da toplam 12 bobin olur. 36 oyuklu da ise toplam 18 bobin olur.
24 oyukluda 1 den başlayıp 4 den çıktık. 7 den başlayıp 10 dan çıktık.............en son 22 den çıkıyoruz.
36 oyuklu da ise 22 de bitirmiyoruz, devam ediyoruz. 25 den girip, 28 den çıkıyoruz, en son bobini 31 den girip 34 den çıkıyoruz. Yani her faz için fazladan 2 bobin kullanıyoruz.
 
Şu şekildemi olacak peki 36 lı statorda 1 den 4 e 2 boşluk bırakıp 7-10.... 31-34 e kadar toplamda 6 bobin olacak şekilde yapıcaz değil mi ? aynı şekilde ikinci bobini 3 den başlayıp 6 ya kadar.... 33-36 olacak. üçüncü bobinde ise 5 den 8 e kadar 2 boşluk....35-2 şeklinde bi sarım olacak değil mi şef abi ?
 
Yazılanda hata var mı diye 2 kez okudum. Aynen dediğiniz gibi Emre bey, doğrudur.
3. sayfada idi galiba. Çizdiğim bir şema vardı. Herhalde görmüşsünüzdür. Aynı şemayı 36 oyuk olarak çizip, üzerinde devam edebilirsiniz.
 
Son düzenleme:
Abi bişi daha sormak istiyorum izninizle;
şimdi bu bağlantıyı yaptıktan sonra 1 2 ve 3 nolu yerlerden kablo çıkartıyoruz ve 34,36 ve 5 deki uçlarıda birbirine bağlıyoruz değilmi köprü dediğiniz olay ?
 
Evet, aynen öyle Emre bey. 34,36 ve 5 numaralı uçları köprü yapıyoruz. Bu sisteme yıldız köprüsü diyoruz.
1,2 ve 3 numaralı uçlardan 3 faz ac. alıyoruz. 2 adet köprü diyot bağlayarak doğru akıma çeviriyoruz.
 
Çok teşekkür ederim abi yarın güzelce araştıracagım 36 oyuklu bi motor eger bulursam sizlerle paylaşıcagım bulamassamda en kötü öğrenme amaçlı 24 oyuklu sizinki gibi bi klima fan motoru alıcam sonrasındada geliştirecegim ama kayseride okuyorum ve bunu alanyada yürürlüğe koyacagım peki bunun için rüzgar türbini değilde güneş enejisi ile yapsam nasıl olur sizce ?
 
Güneş panelleri apayrı bir sistemdir. Bu panellerin üretimi de Avrupada ve büyük ölçüde Çinde yapılıyor. Bazı arkadaşlar küçük hücreleri ucuza satın alıp, bir araya getirerek montajını yapıyor. Şu an bitmiş hazır panellerin Türkiyedeki fiyatı ise 1 watt 1 dolar.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,266
Mesajlar
934,895
Kullanıcılar
453,516
Son üye
Derinman2

Yeni konular

Geri
Üst