Rüzgar Türbini için Alternatör Yapımı

Emeklerine sağlık
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Peki hocam bu sanayide kullanilan hava makinalarinin icindeki motor is görürmu ?
 
20140205_180235.jpg 36 oyuklu bulamadım ama 24 oyuklu elektrik motoru buldum. Resim budur. İş görür mü hocam?
 
Sayin Sef hocam:

bu gun bobinajciya ugradim, stator ver rotor yanimda idi. Is yerindeki arkadas daha once kablo fiyatina dahil olarak sarimida gerceklestirebilecegini soylemisti. Sarim semasini da yanima almistim. Bobinajci arkadas semayi gorunce bana oyle bir sorular sorduki benim bile aklim karisti.

Soru 1:

Sarimi su sekilde yapanida gordum dedi: Sekil 1:
11ucl5j.png


Su sekilde yapaninida gordum dedi: Sekil 2:
2vll6hj.png


Simdi benim bildigim sekil 1 dogru sekil...

Soru 2:

sekilde bobinlerin alcakligi yuksekligi (Sanirim 1. kat ve 2. kat tan bahsetti) pek bir onemi varmi?


Vallahi hocam ben de sasirdim kaldim. Yasadigim yer kucuk bir yer oyle sanayi falan yok. Bende kablolari alip kendim sarmaya karar verdim. Fakat arkadasin sordugu sorular benimde kafami karistirdi...
 
Ahmet bey.
Her iki sarım şemasıda birbirinin aynı sayılır. Sipir sayısında değişen bir şey olmaz. 1. şekilde sarmak kolay ve pratik olur. 2. şekilde sarmak uğraştırır.
Bobin boyları tüm bobinlerde aynı olmalı. Birinci faza ait bobinleri atıyorum 8 cm. uzunlukta sardık. İkinci faza ait bobinleri 10 cm. sardık. Üçüncü faza ait bobinleri 12 cm. sardık diyelim. Fazlara ait bobinlerin direnci değişik olur. Bu da verimliliği düşürür. Mümkünse bobinleri tek kalıptan çıkarın.

Eskilerin bir deyimi vardır. Kasaba mihnet edeceğine kes ç....nü ye. Boşverin bobinajcıyı filan. Bir çıkrık yapın kendiniz sarın bobinleri. Çalışmaları adım adım resimleyebilirseniz birlikte sararız Allahın izniyle. Hem de bunu ben yaptım diyebilmenin o büyük zevkine ulaşırsınız.
 
Peki hocam bu sanayide kullanilan hava makinalarinin icindeki motor is görürmu ?
Sanayide kullanılan hava makinalarını pek anlayamadım. Acaba kompresörden mi bahsediyorsunuz. Bizim için önemli olan motorun 3 faz ya da tek fazlı olması değil. 1 kw. yada 3 kw olması da değil. Önemli olan oyuk sayısının çok olması, oyuk derinliğinin fazla olması, stator nüvenin kalın olması.
 
20140205_215538[1].jpghocam 24 oyuklu ve oyuk derinliği fazla değil dediğiniz gibide dış tarafı döküm ama bu ödev olacagı için belli bi enerji alamammmı zaten sonrasında büyük bi proje yapıcam dediğiniz gibi 36 oyuklu ve derin alıp yapıcam ama bu hiç iş görmezmi en azından sizin videodaki gibi bu klima fan motoru kadar enerji alamammmı ? içersinin bobinleri yanmış ve çok sert sökmekte zorlanıyorum ve biraz statora zarar da veriyor gibiyim hocam kolay yöntemi varmı bunu sökmek için ?
 
Oyuk derinliği iyi görünüyor. Artık bobinleri bir şekilde sökmeye çalışın. Bobinlerin üstünde kapak şeklinde plastik bir nesne var. Ayrıca oyukların içinde de var. Onlara zarar vermemeye çalışın, sağlam çıkarmaya bakın. Onları tekrar kullanacağız. Teller varsın ziyan olsun, önemli değil.
Benim videodakinden daha fazla gerilim ve akım alacağımız muhakkak. Benim yaptığım motorun stator kalınlığı 25 mm. idi. Sizdeki çok daha fazla olduğunu sanıyorum. Bir de stator uzunluğunu ve rotor çapını ölçerseniz mıknatıs ölçülerini çıkarabiliriz.
 
hocam bobinlerin üstündeki ve altındaki kapaklar yanmış onlardan alacağım. 20140205_223451.jpg statoru gövdeden çıkartamadım, şu an bobinleri söküyorum. rotor çapını da fotoğraftaki gibi ölçtüm ama doğru mu?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,832
Mesajlar
920,848
Kullanıcılar
450,924
Son üye
ayhankarmn

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst