Ahmet bey.
Aşağıdaki resimde mıknatısların yerleşimi var. Yapılacak işlemleri sıralarsak ;
1- Önce birinci sıradaki mıknatısları yapıştırıcı kullanmadan N S N S sıralamasıyla yan yana boşluk bırakmadan tutturalım. İlk koyduğunuz mıknatısın yanına ikinci mıknatısı yaklaştırdığınızda birbirini çekiyor olmalı.
En son mıknatısı yerleştirdiğinizde ilk mıknatısla en son mıknatıs arasındaki boşluğu ölçüp, çıkan ölçüyü 16'ya bölün. Her mıknatıs arasında çıkan ölçü kadar boşluk bırakın. Bu boşluk ölçüsü kadar plastik veya tahta kullanabilirsiniz.
2- Mıknatısları yerinden çıkarıp, yapıştırıcı kullanarak tutturun. Eldiven kullanmanızı şiddetle öneririm. Mıknatısı diğer mıknatısın yanına yaklaştırırken üstten koyarak değil de yanından sürterek tutturun.
3- Birinci sıra mıknatısların yapıştırıcısı kuruduktan sonra ikinci sıraya gene yapıştırıcı kullanmadan mıknatısları tutturun. Burada kullanacağımız mıknatıslar sadece mıknatıs boşluğunu bulmak için. Onun için birbirini çekiyor pozisyonda olmalı.
4- Üçüncü sıra mıknatısları yapıştırıcı kullanarak ikinci sıradaki mıknatısları çekecek pozisyonda yapıştırın. Bu durumda birinci ve üçüncü sıradaki mıknatıslar aynı kutuplar denk gelmiş olacaktır.
5- Üçüncü sıra mıknatıslarda yapıştırıcısı kuruduktan sonra ikinci sıradaki mıknatısları çıkarıyoruz. Yapıştırıcı kullanarak aradaki boşluklara zorla, ite kaka sokmaya çalışıyoruz. Buradaki mıknatıslar aynı kutup olduğu için birbirini itmeye çalışacağından biraz zor olacaktır.
6- Dördüncü sıra mıknatısları da yapıştırıcı kullanarak birbirini itiyor şekilde yapıştırmaya çalışıyoruz.
Bir önceki yazımda rotorun kenarındaki alüminyumun en azından bir kenarı traşlanmasın demiştim ya, işte burada lazım olacak.
Birinci sıradaki mıknatısı kenarı traşlanmış yerden başlarsak, dördüncü sıra mıknatıslar kenarı çıkıntılı yere denk geleceği için diğer mıknatısın itmesine engel olacaktır.
İlk okumada karışık gibi görünüyor ama mıknatıslara başlayınca her paragrafı ayrı ayrı okuyup, uygulamanızı öneririm.