Benim statorun kalınlığı 50 mm yani 5 cm şefim.
1,5 mm tel kalınlığından hesap edersek oyuk boşlukları 50 mm2 idi. Bir oyuğa bu hesaba göre 22 sarım sığıyor. Hadi diyelim 20sarım yapabildik. 20 * 5 = 100 cm, iki boşluk için 200 cm den her bobin 2 metre uzunlukta oluyor. Eğer 60 oyuk doldurursak -yarısını hesaplıyorum- 30 * 2 = 60 metre tel uzunluğu ediyor. Eğer 3 fazlı olursa 60/3= 20 mt . her faz için toplam bakır tel uzunluğu 20 mt çıkıyor . dolayısıyla sn de bir devir olursa 20 volt olması gerekir. Sn de 3 devir olursa 40 volt olması gerekir diye düşünyorum –hesap doğrumu acaba?-ama tabi gerçekte ne olur bilemem.
Ekli dosyayı görüntüle 16653Ekli dosyayı görüntüle 16654Ekli dosyayı görüntüle 16655Ekli dosyayı görüntüle 16656
Şefim Benim 49. Sayfada eklediğim resim esasen tam bilmeden eklediğim resimdi. Fisher peykel motor olduğunu söylemiştiniz. Fakat bu hub motor. Bildiğiniz
Elektrik bisiklet motoru. Dolayısıyla bunun mıknatıs sayısı gene fisher peykele göremi olacak.
Ayrıca Sayın şefim elektrik bisiklet motorunun orjinal resimlerini ekliyorum. Şimdi mıknatısların olduğu rotorun çapı 26,5 cm. Rotordaki mıknatıs sayısı 56. Mıknatısın kalınlığı 3 mm, uzunluğu 17 mm, eni 15 mm.şeklinde ölçüm yaptım.
Statordaki orjinal halde ki sargıları inş görebiliyorsunuzdur. Birbiri üzerine girmiş gibi. Statorda 63 oyuk var . çap 26 cm ölçebildim. Mıknatıs oyuk oranıda şu çıkıor. 63 oyuk 56 mıknatıs yani 9/8 oranı var.
Birde şefim motorda hesabıma göre statorla rotor arasında 2 mm boşluk var.alternatorün rahat dönmesi için bu mesafeyi manyetik akıyıda çok etkilemeyecek şekilde ne kadar artırabiliriz acaba. Mesela mıknatısın kalınlığı 1 cm olsa stator ve rotor arasıda 5 mm olsa rahat döner mi? Ve verim değişmezmi