Rüzgar Türbini için Alternatör Yapımı

orca17 hoşgeldiniz. paylaştıkça çoğalan şey bilgidir varsa değerli katkılarınızı bekliyoruz. ben şahsen amatör olarak sayın şefimizden alternatör konusunda bir şeyler öğrenmeye çalışıyoruz. . başta bir usta olmayınca olmuyor. yi çalışmalar
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
tesekkur ederim hosbulduk....

kesinlikle haklisiniz ; boyle islerde anlayan biri yada birilerinin yol gostermesi cok onemli ... diger hallerde hem maddi hemde manevi olarak tukeniyor insan.
umarim bende elimden geldigi kadar yardimci olabilirim sizlere
 
Sayin Orca17, hosgeldiniz aramiza.

Yukarida bahsetmissiniz profesyonel kanat demissiniz ve bu cumlenizle su an beni bitirdiniz zira bende kanat yapmaya calisiyorum
 
hosbulduk tekrardan;

Allah sabir versin demekle baslayabilirim kanat yapimi icin
Gercekten maliyet ve sabir gerektiren bir is.zaten ugrastiginiz icin zorlugunu fark etmissinizdir.. ufak bir hatada kanat yaniyor butun emekleriniz bosa gidiyor...

600mm - 9000mm arasi yapabiliyoruz suanda..
 
Sayın Meraklı.
Asenkron motor statoruna sarılan bobinlerin oyuk içinde kalan kol uzunlukları hesaplanır. Halbuki bu tip statorlarda nüveye sarılan telin tamamı hesaplanıyor. Çünkü bir nüveye sıkı sıkıya sarılan bobinin tamamı bir kol gibi düşünülür. Yani bu sarımda hiç çöp kol oluşmuyor. Bobini sararken elinizle bir makaraya ip sarar gibi sıkı sıkıya sarmak gerekir. Zaten verdiğiniz resimdeki de aynı sarım şeklinde.
Bu motorun aynısından şu an elimde var. 5-6 nüveyi (artık bu rotorda oyuk yerine nüve kelimesini kullanalım) peşpeşe kullanarak bir nüve gibi sarılmış. Siz sararken her nüveyi ayrı ayrı sarıp, 2 nüve atlayıp 3. nüveye bağlayacağız. Yani fisher-paykel motorda olduğu gibi.

Hesaplama işi tam öyle olmuyor, biraz daha farklı. Şu an internet cafeden girdiğim için kendi bilgisayarımda olan bilgilere erişemiyorum. Formülde tel uzunluğu, manyetik akı şiddeti, rotorun dönme hızlarının içinde bulunduğu bir formül var. Yarın ya da cuma günü internet sorunum çözülünce formülü veririm.

Mıknatıs sayısı 2/3 olarak 42 adet kullanacağız. Orijinal halindeki mıknatıs sayısını boşverin, o bize uymuyor.

Mıknatısla rotor arasındaki mesafeyi neden açmak istiyorsunuz ki ? Ne kadar yakın olursa o kadar manyetik akı nüveye geçer. 2 mm fazla bile olmuş. Ben genelde 1 mm. yapıyorum. Büyük ihtimalle dönmede zorluk çıkar diye düşündüğünüz için sanıyorum. Evet, doğrudur, motoru milinden tutup elle çevirince zor döner ama uzun bir kol taktığınızda çok rahat döndüğünü göreceksiniz. Hele 1 mt.lik kanat takınca tutamayacaksınız.
 
Sn Sefim, siz aluminyum panelden yaptiginiz kanatlari, once paneli kivirtip sonrami kanatlari kesiyorsunuz?

Ornegin 1mt x 1mt aluminyum kompozit paneli resimdeki gibi kivirip sonra mi 3 kanat kesmeliyim?

Ekli dosyayı görüntüle 16682
Evet Ahmet bey. Aynen dediğiniz gibi. Plakayı önce 70-80 cm. çapındaki bir silindirin parçasıymış gibi kıvırtın daha sonra mukavva kalıbı üzerine koyup çizin ve dekopajla kesin.
Yalnız burada dikkat edilmesi gereken bir noktayı hatırlatayım. Kanatın dönme yönü düz kısmı değil de kavisli kısmıdır. Ve kanatları dizayn ederken türbin üzerinde saat yönüne dönecek şekilde tasarlayın. Saat yönünde dönmesi çok önemli mi, değil ama ters yönde dönerken aynı göz zevkini vermiyor. Bir de alternatör miline diş açıp, kanat flanşını somunla sıkacak olursak, ters yöne dönerken somunu gevşetip, yerinden çıkabilir. Yoksa alternatör hangi yöne dönerse dönsün aynı gerilimi verecektir.
 
Aramıza hoşgeldiniz sayın Orca17.
Profesyonel bir kişinin de aramızda bulunmasına sevindim. Bir de yaptığınız türbinlerle ilgili site linki verseydiniz inceleme şansımız olurdu. Hangi şehirdesiniz ?
 
Sefim, 70-80cm capinda derken, simdi paneli 80cm capinda bir daire olusturacak sekildemi kivirtayim? Yani bir - O - harfi gibimi?

Birde sefim burada aluminyum panel buldum, 1.25mt x 2mt satiyorlar. Parca yok. Panelin nekadarini kesip kivirmaliyim? bir kanat genisligi nekadar olmali?
 
Merhabalar şefim hoşbulduk...

Ms Seçkin Makina & Enerji burdan bakabilirsiniz bir kaç adet var ama daha cok fotografları sahibinden uzerinden paylaşıyorum...

Burdan da fotografları ekleyebilirim... 4 5 aydır perpa da istanbulda ufak bir showroom kurduk.. Nezaman isterseniz gelip ürünleri inceleyebilirsiniz... Cay ve kahve ikramı ile
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…