REZİSTANS TELİ NEDEN SİGORTA ATTIRMAZ

Bir öğretmen bu kadar güzel ve açıklayıcı anlatamazdı,keşke bize böyle anlatsalardı,herşey ezbere ve oldu bittiye getirilerek okulllardan mezun edildik.Sakın yanlış anlaşılmasın öğretmenlere saygım sonsuz.
 
Son düzenleme:
bence ya teli kısaltsın yada teli kalınlaştırsın akımı yükselirse ısıdamı yükselir ? :)

Isı yapılan iş sonucu ortaya çıkar. Birimi Joule olmak üzere İş=Güç x Saniye 'dir. Güç=Akım x Gerilim 'dir.

Rezistanstan aynı ısıyı düşük gerilimde almak için aynı güçte kullanmak gerekir. Aynı güçte kullanmak için de gerilimi düşürüyorsan akımı yüksek tutman gerekir.
 
Isı yapılan iş sonucu ortaya çıkar. Birimi Joule olmak üzere İş=Güç x Saniye 'dir. Güç=Akım x Gerilim 'dir.

Rezistanstan aynı ısıyı düşük gerilimde almak için aynı güçte kullanmak gerekir. Aynı güçte kullanmak için de gerilimi düşürüyorsan akımı yüksek tutman gerekir.

Düşük voltajda akımı artırmak için formüle göre telin omajı düşmesi lazım, mesela 220 volt 1000 wattlık ısıtıcımız var yaklaşık 4.54 amper akım çekiyor yani telin direnci 50Ohm 100 voltta 1000 wattlık ısıtıcı yapmak istersek yaklaşık 10 amper akım çeker yani telin direnci 10 Ohm.

Sonsuz akım verebilen kaynağın olsada çekeceğimiz güç direnciyle alakalıdır belki anlatmak istediğin budur.

Kolay gelsin
 
12 v ile çalışan rezistans larda var. Çorap olmaz belki ama ayakkabı tabanı olurlar.
 
12 V ile de yapılır fakat gerilim düşeceği için akımı yükseltmen gerekecek. Yani 220 V'ta 1 Amper'de aldığın ısı enerjisini 12 Volt'ta 1x220/12 Amper'de alırsın. Bu akıma sağlayacak miktarda pili vücudunda taşıyacak yer bulamazsın yani. :)

Zaten 1000 W lik bir ısıtıcıyı çoraba eklersen yanarsın :) böyle değil. daha çok akvaryum ısıtıcısı gibi 30 dereceyi geçmeyecek 40 50 W lik bir ısıtıcı yapmak lazım max.
 
Zaten 1000 W lik bir ısıtıcıyı çoraba eklersen yanarsın :) böyle değil. daha çok akvaryum ısıtıcısı gibi 30 dereceyi geçmeyecek 40 50 W lik bir ısıtıcı yapmak lazım max.

Bence 10 wattı geçmemeli benim 30 wattlık havyayı ayakkabının içine koydum ayağım yandı lehim koydum lehim havuzu olarak kullanıyorum :p
 
ayakkabı taban isiiticisi olarak 6 voltluk işildak aküsüyle 2 saat ayak üşümeden ıdare edıyor rezistansın çektığı akim 500 mA
 
Normal tel kısa devre akımlarıyla aşırı akımların sigortadan geçmesini sağlar ve Sigorta örneğin 16,25 amperlikse anlık olarak kısa devredeki büyük bir patlama eşliğinde,belki 200 A gibi yüksek bir akım geçer.

200 tane ataş veya 200 tane zımba telini seri bağlayıp 220 volt.ac ye direkt olarak bağlarsak eğer anında güm!:) Neticesi bellidir,forumda bazılarımız bunu deneyip ayrıca bu olayı bizimle cesaretle de paylaşabilmişlerdir.

Peki 220 volt ac.ye neler dayanabilir?İçindeki elektronların tam hakkından gelecek bir sistem(Dinsizin hakkından imansız gelecek de biraz burada duralım ve ne,kim olabilir diye biraz düşünelim.)

Kablodaki elektronlarla savaşıp onların enerjisini iyice düşürecek bir olay lazımdır.Direnç telleri ve direnç olayıdır bu tam olarak aradığımız.Direnç olayını olabildiğince eğlenceli ve daha dikkat çekici yapabilmek için "sözlü animasyon tekniğini" kullanacağım burada,umarım hoşlanırsınız.

1.İLETKEN TELDEKİ ELEKTRONLARIN YOLCULUĞU

Kablodaki bakır tel,metalik bağın olduğu çok iyi bir iletken(Elektronlara zorluk çıkartmadan en az kayıpla yollarında ilerleten) bir yapıdır.Bu yapı içine giren Elektrik akımının,bakır telde elektron bulutunda akan yaramaz çocukları olan elektronlar,yani kütleleri bile doğru dürüst olmayan bu küçük tanecikler,kablodaki metalik bağda,sörf,kayak yapar gibi rahatça kayıp herhangi bir engele çarpmadan,çarpışma olmadığından da ısı enerjisini kablo bakır tel içine veremeden,yani hiç hız kesmeden direkt geçip sigortadaki buşona geliyor ve büyük bir hızla çarparak,büyük bir yaygara kopararak(Sigortayı gürültüyle patlatarak) yüksek akımlar eşliğinde devreyi koparıp açıyorlar.Birinci durumdaki olay budur...

2.DİRENÇ TELİNDEKİ ELEKTRONLARIN YOLCULUĞU

Direnç teli çeşitli metallerin erimesiyle oluşan bir yapıdır esas itibariyle.Bu yapı nasıl oluyor da bu yaramaz çocukların iflahını tam olarak da kesiyor?Kendi içinde oluşturduğu baraj sistemi ile.Peki nedir bu baraj sistemi?Ayni futboldaki stoperler gibi mi?Öyle de denilebilir,yanlış da olmaz aslında yapacağımız bu benzetme.Direnç içinde oluşan bu yapıdaki stoperler,yani bu yaramaz çocukları elleriyle tutup hızlarını kesen,yavaşlatan ise,bu direnç metal alaşımının kendi öz yapısıdır.Bundan biraz söz edelim o zaman.

Bu yaramaz çocuklar bu yapı içindeki stoperlerin görevini yapan kafes yapı içerisindeki düzensiz sırada yer alan bu elektronlarla çarpışır,hızları tel boyunca giderek azalır,bu çarpışmanın(Sürtünmenin) kinetik enerjisi ısı enerjisine dönüşür,enerjileri aslında yok olmamıştır,enerji kanununa göre,sadece başka bir şekle dönüşmüştür.220 volt luk telin en ucunda ise enerjileri hiç kalmamış,yaramazlıkları tamamen bitmiş,tüm enerjilerini bu tele ısı olarak vermiş olarak çıkarlar.Bunların gidip te sigortayı attıracak ne halleri,ne de kısa devre akımlarında geçirdikleri ölçüde yüksek sayıda elektronları kalmıştır,bir boydan bir boya direnç telinde ilerlerken aslında elektron sayıları(Yaramaz çocuk sayısı da) giderek sınırlanmış,sayısı da çok azalmıştır.Hızları da sıfır veya sıfıra çok yakın şekilde inmiştir.Ayni 1.5 voltluk bir pilin ucundan çıkıyorlamış gibi hızsız ve halsiz olarak çıkıp giderek sigortadan geçerler.

Enerjileri düştüğü,enerjilerini ısı enerjisi şeklinde tele verdikleri ve hızları da sıfır veya sıfıra yakın düzeyde azaldığından(Sıfırı tüketmek deyimi burada uygundur)sigorta telini eritemeden veya hafifçe ısıtarak geçip nötüre ulaşırlar.Uzun süren yolculukları böylece kazasız belasız bitip tamamlanmıştır.İkinci durumdaki olay da budur..Bu aslında bizim istediğimiz,arzuladığımız mutlu bir sondur da...Kolay gelsin.
BİNBŞI HOCAM ENFES BİR AÇIKLAMA YAPMIŞSIN SAYGILAR
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Mesajlar
930,872
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Geri
Üst