Rezistanslar Reaktif Yazdırıyor

arkadaşlar üstüne basarak söylüyorumTRİSTÖRLÜ KOMPANZASYON YAPMAYI DÜŞÜNMÜYORUM ZATWEN NASIL YAPILIR ONUDA BİLMİYORUM.sadece normal kompanze yapacağım artılarını ve eksilerini merak ediyorum.yazdığım cevaplar ve soru net okunursa ne demek istediğim gayet ortada.
 
Tristör anahtarlama elemanıdır ve frekansı değiştiremezler.Bahsettiğiniz devrede tristörlerle anahtarlayarak ısıyı ayarlıyor olabilirler.Tristörle ısıtıcı kontrol ederken iki yöntem kullanılıyor bildiğim.Birinde dimmerleme dediğiniz yöntem,yani gerilimi kırpma yöntemi kullanılıyor.
ikincisinde ise,(genelde sıfır noktasında açma kapama yapılır) gerilimi sık sık anahtarlıyor.Tam olarak frekans değiştirme olarak adlandırılmıyor,sadece bazı alternansların geçişini önlüyor.50 Hz lik sistemde 50 + ve 50 - alternans yüke ulaşır.Isıtıcı istenen sıcaklığa yaklaştığında örneğin ilk 3 + alternanstan sonra 2 alternansta devreyi açıyor,6 ve 7. alternanslarda kapatıyor.Artema gibi yani sık sık açıyor kapıyor.dimmerleme yöntemine göre,tristörün ısınmaması ve dolayısıyla,tristörde lüzumsuz enerji harcanmaması avantajı sağlıyor.
İşin kompanzasyon boyutuna gelince.Evet böyle bir sistem oldukça güzel bir harmonik meydana getirecektir.Tekniğini formülünü tam olarak bilmiyorum ama,bildiğim kadarıyla harmoniğin kaçıncı harmonik olduğunu ve şidetini tristörlerin darbe sayısı belirliyor.Bu sistemlerde de epeyice bir darbe sayısı olduğunu düşünürsek,eğer bu ısıtma sistemi,toplam güçte önemli bir yere sahip ise,klasik kompanzasyonun,ihtiyacınıza cevap verememe olasılığı bile var.
Neden derseniz.
1 akım harmoniğiniz artarsa,thd düşecek ve güç faktörünü 1 de tutmak ya da 1 e yaklaştırmak imkansız olacaktır( forumda bu konu ile ilgili,haddinden fazla bilgi var)
2 sizin kontaktörlü sisteminiz,tristörlerin hızına yetişemezler.Saniyede 20-30 kere değişen reaktif güç miktarınıza,kontaktörün yetişebilme imkanı yoktur.
Tabii burada hemen sayın Fahri Yetiş üstadın "Rezistansların,tristörlerle çalıştırılmaları nedeniyle endüktif özellik gösterdiklerini ilk defa duyuyorum" ifadesi akla geliyor.Zaten sizin rezistanslarınızın endüktif reaktif güç harcamaları ihtimali olmadığından,aslında kompanzasyon kondansatörlerinizin,tristör ya da kontaktörle devreye alınmasının bir önemi kalmıyor.omik yükler,endüktif güç harcamak bir yana dursun,kapasitif güç bile üretirler.Zaten sizin de yazmış olduğunuzaraştırdığım kadarıyla tristörler frekansı yükseltiyor ve cosQ %60 lara düşüyor bunun içinde rezistaslar reaktif yazdırıyor ifadesinden de anlaşılacağı üzere ( cosq yi % 60 a yani 0,60 a düşüren şeyin tristör ya da rezistansın kendisinin olup olmadığını tartışmaya bile gerek yok.Sonuçta cosinüsq düşüyor) bunu destekliyor.
Sonuç olarak,endüktif reaktif güç oranınızın,ceza sınırları üzerinde olmasında,bu ısıtıcı sisteminin etkisi anca olumlu yönde olur diye düşünüyorum.Yani o ısıtıcılar olmasaydı,%26 lık oran daha da artardı bence( tabii bu sistem harmonik oluşturduğundan power factörü bozuyor diyen olursa,kendilerine katılmamam mümkün değil)
siz sisteminizdeki diğer etkenleri gözden geçirin.Varsa trafonuza kompanzasyon yapın( yani sabit grup bağlayın) özellikle motor ve trafo gibi bobinli sistemlere bakın ve onların endüktif gücü yükselttiğini düşünün.
ve kompanzasyonunuz yoksa,ufak çaplı bir kompanzasyonla sorunu düzeltirsiniz.
 
Sn. kahramantürk

* Sn. m-usta-fa'nın dediklerine katılıyorum. Bunu netleştirmenin yolu, reizstansları devre dışı bırakıp, var olan sisteminizin kompanzasyonunu yaparak bunu netliğe kavuşturabilirsiniz. Kondansatörlerin yeterli güçte ve röle ayarlarınızın düzgün olduğuna dikkat ederek tabii ki. Tüm bunları sağladıktan sonra oranlarınız düzgün olduğunda, rezistansları devreye sokmak ve sistemi gözlmlemek. Biraz vaktiniz alacaktır ama çözüme kavuşacaktır.

* Tristörleriniz alternansta oynama yaptığı için, harmonikler olacağı mutlaktır. Kaçıncı dereceden olur, THDV oranı nedir, bunlar hepsi ölçümle ortaya çıkar fakat çok yüksek güçte olmadığı için, çok etkileyeceği kanaatinde değilim.
 
Burada ısıtıcının çalışma şeklide önemli.Belki ısıtıcı belli bir konumda uzun süre kalıyordur.
Yani bir kaynak makinası gibi hızlı bir şekilde konum değiştirmiyordur.Bu açıdan kontaktörle kompanzasyon işe yarayabilir.
Ayrıca ısıtıcılar devreye girdiğinde kompanzasyon oranı değişimi nereden ve ne oranda değişiyor
ona bakmak lazım.Çünkü devreye hem aktif güç giriyor hemde reaktif güç.(rezistanstan dolayı)
Not olarak; tristör ile kontrol edilen omik yüklerin nasıl bir karakter gösterdiğini güç elektroniği
cevaplıyor.
 
arkadaşlar herkeze ilgisinden dolayı ayrıca teşekkür ediyorum lakin ya ben anlatamıyorum yada başka bişey.şimdi diyorum ki herşey devre dışı sadece rezistanslar devrede panodaki sayaçtan ölçüyorum oran %26 çıkıyor büyük ihtimalle bazı arkadaşlar mutlaka gözden kaçırdığın bi alıcı mutlaka vardır diyecekler amma ben artık onlara cevap yazmıcamkonuyu birazda açıyorum net anlaşılması için.

rezistanslar soğuk sisteme enerji verildiğinde reaktif oranı çok düşük belki %1 in altında lakin nezaman ısı istenilen değere ulaşıp tristörler iş görmeye başlıyor işte ondansonra reaktif başlıyor hızlanmaya çıkıyor %26 lara.bende diyorum ki buraya yapacağım kompanzenin akibeti ne olur artıları ve eksileri ile...
 
Sn. kahramantürk

* Çeşitli görüşler var, net değil, tristörlü rezistansın endüktif meydana getireceği konusunda, sizin dediğinize göre getirmekte, eğer devrede herhangi bir yük daha yok ise, yok olduğuna eminim diye belirtmişiniz.

* Eğer böyle ise; tristörlü bir sistemin kompanzasyonunu kontaktörle yapmaya çalışmaktasınız, elbet biraz ters olacaktır. Benim tavsiyem, rezitanslar devreye girince, gerekli kondansatör miktarı da devreye girsin, fakat rezistanslar devreden çok hızlı bir şekilde çıkacaktır, siz kademe bırakma süresini biraz geç yapınız. En azından dengeleme olabilir. Bence bu yöntemle bir nebze düşürürsünüz.
 
Isıtıcılarla aynı anda devreye giren başka yük varmı?
 
kahramantürk arkadaşım sana daha öncede dedigim gibi bir dene bazı arkadaşlar akım ve gerilim açısının kaymasını farklı anlıyolar sanırım aslında senin buradaki cos degerinin degişmesi rezistanslardan degil yüklerin sürekli devreye alınıp çıkmasından bana göre buda dengesizlik oluşturuyo herkesinde bildigi gibi rezistanslar omik yüklerdir ve cos 1 dir :)

senin yerinde olsam bir gurubu sabit baglar izlerim yani tüm sitemi degiştirmektense bir grup bagla etkiyi gör önce daha mantıklı ve dogru olur

artı işe yarar ve sistem düzelirse digerlerinin belirttigi gibi süreyide kısa tutma kondansatörün 14 saniye gibi bir süre ayarlaki sürekli degişen sistemin arıza çıkarmasın kondansatörün ömrüde uzar
 
kahramantürk ' Alıntı:
rezistanslar soğuk sisteme enerji verildiğinde reaktif oranı çok düşük belki %1 in altında lakin nezaman ısı istenilen değere ulaşıp tristörler iş görmeye başlıyor işte ondansonra reaktif başlıyor hızlanmaya çıkıyor %26 lara.bende diyorum ki buraya yapacağım kompanzenin akibeti ne olur artıları ve eksileri ile...
sistem ısındıktan sonra ne gibi bir işlem başlıyor?
eğer başlayan bir işlem yoksa,sorun harmonik bozulma diyebilirim.
Bu arada gözden kaçan yük var mı diyecekler,onlara cevap yazmayacağım demişsiniz.Onların da size yardım etmek için,gözlerine uyku girmeyeceğini sanmıyorum.
 
Rezistanslar omik güç üretir ve cos& 1 dir. Aynı şey benim de başıma geldi hadde de demir - çelik üstüne ve 1000Kw kadar büyük DC motor sarıyoruz motorların yalıtımı için vernikliyoruz verniğinin kurutması için büyük bir fırınımız var. Bu fırın rezistanslar la ısınıyor gece çalışıyor bu fırın pişirme için

benim kompazem tristörlü bu arada reaktif %11 kapasitif%4 lerde seyrediyo. tristörleri kontrol etmek için ilk önceleri Belluk marka güç kontrol rölesi kullandım memnun kalmadım hızlı girip çıkmıyordu Janitza marka yı taktım çok hızlı devreye girip çıkıyor tavsiye ederim.

Neyse konumuza dönelim pişirme gece yapılıyor demiştim yani devrede ne ac nede dc motorlar devrede değil sabahları kontrol ettiğimde endüktif yüksek çıkıyor gece çalışan elektrikçilere soruyorum devrede ne var diye fırın diyolar.

aradım taradım sonunda fırının üstünde 1hp lik fan motoru ve su kuyusunda kalan su motoru açık kalmış devreden çıkmamış. buda benim endüktif değerlerimi yükseltmiş su motoru ve fan motoru çalışması kesilince sorun çözülmüş oldu.

Demek istediğim eğer devrede küçük çalışan bir motor var ise yada ne bileyim başka bir elektrikli alet te olabilir. bunu kompanzen hissetmez ve kondansitör devreye almazsa endüktif oranın yüksek çıkar.


sadece deneyimimi paylaşmak istedim...
umarım yardımcı olur.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,712
Mesajlar
929,181
Kullanıcılar
452,422
Son üye
emrecetinkule

Yeni konular

Geri
Üst