sürtünme kat sayısı 0 olan bir ortamda elektrik üretilebilir mi?

Boşlukta sürtünme yok anlamı, mil yataklarının ve etraftaki gazın sürtünmesi değildir. Onlar ihmal edilebilir. Asıl sürtünme ya da karşı kuvvet manyetik alana karşı gelen bobinde oluşan elektrik alanıdır. Yani sonsuz enerji diye bir durum yok ortada. Olsa olsa bir tık daha verimli bir alternatör çalışması olmuş olur.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Bakın sevgili arkadaşlar, ilk insandan, bitkilerden, hayvanlardan vb. çok önce galaksilerdeki, samanyollarındaki gezegenlerde madde en basit atom olan hidrojenden onun türevleri şeklinde diğer tüm elementler sonradan ortaya çıkmış, (çünkü anlatımda dünya ateşten bir gaz kütlesiydi deniliyor, sonra soğuyup katılaşarak sert dünyayı oluşturduğu kesin, bu gaz kütlesinin muhtemelen hidrojen, helyum, metan, vb. hafif element ve basit bileşiklerden olma ihtimali var, zaten diğer gezegenlerde hayat olmasa bile bunlara sıklıkla rastlanmıştır) daha sonra ağır metaller olan bakır, altın, kurşun, demir, vb. zamanla atom çapı ve kütle numaraları daha fazla büyüyüp oluşmuştur, amino asitler bu basit bileşiklerden kuvvetli yıldırımların atlamasıyla (laboratuvarda zaten bunu deneyip aminoasiti yaptı bilim adamları) kimya bilimine göre olan mantıki açıklaması böyle yapılabilir. Einstein'ın E=m*c2 formülü m=E/c2 şeklindeki enerji formülü tersinden işleyerek enerji maddeye (Yaratanın ol! emriyle elbette ) dönüşmüştür, yoktan var olmanın mantıki bir açıklaması bilimsel ve dinen böyle açıklanabilir. (Bilim ve dine göre)

Havasız ortamlarda jeneratör gibi hareketli olan elektrik makinalarının mutlaka ama mutlaka aksayarak çalışacağı sonucuna en son olarak vararak noktalıyorum. Ancak termo-jeneratör, termo-pil, nükleer piller, vb. hareketli (dinamik olan) parçaları olmadan uzayda elektrik üretmeye çok daha uygundur, kendi düşünceme göre. Jeneratörle elektrik üretimi olabilseydi şimdiye kadar olan çalışmalarda mutlaka bunu duymuş olurduk, duyamadığımıza göre yapılmamış veya yapılıp sonucu kesin başarısız olmuştur.

Bir makine milinin sonsuza kadar frenlenmeden dönmesi demek devri-daim makinelerinin önünün iyice açılmış olması demek olur. Mile verilen bir ilk enerjnin hiç sürtünme olmasa bile uzay ortamındaki diğer başka kayıplarla ilk enerjisini kaybedeceğini ve giderek yavaşlayıp sonunda yine duracağını düşünüyorum, örneğin kuvantum iç kayıpları veya maddenin gizli iç enerjisi kayıpları gibi. Uzayda çevrilen filmlerde astronotlar uzayda sonsuz kadar hareket edip bu hareketleri sanki hiç bitmeyecekmiş gibi olan senaryolarla genellikle çekiliyor, ama uzay tam boşluk olmayıp kozmik, gizli enerjiler, atom parçacıkları, fermiyon, müyon, vb. sayısız atom altı parçayı da içeriyor, bunların itici veya ek enerjisiyle astronotlar bir süre daha hareket edebilirler. Yani ilk hareketten sonraki diğer hareket sebepleri olarak bu daha akla yatkındır.
Evet sayın hocam. çok güzel açıklama olmuş. Benim anladığım kadarıyla alternatör ile uzay boşluğunda elektrik üretilemez anlamını çıkardım. Aksayarak yani sürtünme olmadan elektrik üretemezsiniz. Sürtünme olmadan Alternatör ile uzayda elektrik üretilemez demiş oluyorsunuz.
 
Evet, iyice düşünerek ve mantığımı kullanarak, şimdiye kadar jeneratörle olan duyumlarımı değerlendirip bu son sonuca varıyorum. Ama % 100 olarak emin değilim, "kim 500 milyar ister gibi" bilgi yarışmalarında soruyorlar ya emin misiniz diye :) , son kararınız mı diye:), sadece % 95 oranında eminim. Kolay gelsin.
 
Yani demek istiyorsunuz ki manyetik alan boşlukta işe yaramaz, öyle mi? Öyle olsa yıldızlarda, gezegenlerde ve diğer uydularında manyetik alandan söz edilmezdi! Fizik kurallarına göre öyle bir şeye bu yaşıma kadar rastlamadım. Neyse artık, zaten uzayda alternatör çevirecek değiliz, Mars'a gidecek olanlar düşünsün, hem orada metan ağırlıklı atmosfer çok seyreltikmiş, dünyanın onda biri basınçta.;)
 
Boşlukta sürtünme yok anlamı, mil yataklarının ve etraftaki gazın sürtünmesi değildir. Onlar ihmal edilebilir. Asıl sürtünme ya da karşı kuvvet manyetik alana karşı gelen bobinde oluşan elektrik alanıdır. Yani sonsuz enerji diye bir durum yok ortada. Olsa olsa bir tık daha verimli bir alternatör çalışması olmuş olur.

Sn. rsimsek; ben jeneratörde sürekli olan, kesintisiz olan çalışmayı değil, ilk makine miline hareket verilip sürtünmesiz yatakta, ortamda bunun devam edip etmeyeceğini demek istemiştim, jeneratörden elektrik alınırken mağnetik frenlenme yine dünyadaki gibi elbette olacaktır demek istemiştim. içten yanmalı motor ve jeneratör ayarıyla bunu kompanse edilip içten karşılanacaktır zaten, motor çalışmasına devam ettiği sürece. Bir de en önemlisi olarak dünyadaki eylemsizlik (atalet) momentinin bir uzay ortamında hareketli parçalara nasıl etkiyeceğini tam olarak bilemiyoruz, ayrıca bunun da makina parçalarının sağlıklı çalışmasında kalkışlarda, yavaşlamalarda, ani ivmelenmelerde ve tam dururken çok önemli bir yeri vardır. Kolay gelsin.
 
Evet, iyice düşünerek ve mantığımı kullanarak, şimdiye kadar jeneratörle olan duyumlarımı değerlendirip bu son sonuca varıyorum. Ama % 100 olarak emin değilim, "kim 500 milyar ister gibi" bilgi yarışmalarında soruyorlar ya emin misiniz diye :) , son kararınız mı diye:), sadece % 95 oranında eminim. Kolay gelsin.
NASA da olduğu gibi bir yer çekimsiz alanımız olsaydı eğer bu soruları sorup cevaplarını bulmaya çalışmazdık. Biz sadece dünyadaki var olan bilgiler doğrultusunda bir şeyleri ifade etmeye çalışıyoruz. Uzayda Neler Olup Bittiğini Bilmemiz imkansız. Bir saatliğine uzaya bakıp geleceğim deme şansımız olsaydı her şey değişirdi belki :)
 
@binbaşı, jeneratörden bahsediliyorsa ve üretilecek enerji kullanılmayacaksa sürtünmesiz, sürekli dönmesinin ne anlamı var?

@izmirli_m , yerçekimsiz ortamla uzay aynı değildir.
Hocam bende biliyorum. yerçekimsiz alan ile uzayın farklı olduğunu. yerçekimsiz alanda deney yaparız uzaya uyarlarız.
Bunda kızacak birşey yok bence.
Hepimiz dünyada yaşıyoruz.
dün uzaydaydım diyen birini gördünüz mü?
Kendi çapımızda bilgi paylaşıyoruz.
Herkes kendince bir bilgiye sahip
Tartışa Tartışa gidiyoruz. :)
 
@izmirli_m, ne kızması? Ben sadece hatırlatmak istedim. Konu bu noktaya gelince, yerçekimsiz alan yanında uzayı simüle etmek için aynı zamanda vakum bir alan içinde deney yapılabilir.
 
four-fundamental-forces-1.jpg

Temel kuvvetler, temel alanlar, temel etkileşimler
adlarıyla arama yapabilirsiniz.
Şu anda evreni açıkladığımız dört temel bunlar.
Eğer bir madde varsa bu dört temel etkileşim var demektir.

Kısaca elektrik jeneratörünü uzayın yerçekimsiz sürtünmesiz bir noktasınada götürsenizde çalışır ki
o ortamdada zaten jeneratörün kendi parçaları birbirine yerçekimsel kuvveti etkiyecek,
@binbaşı nın bahsettiği gibi yine elektromanyetik frenleme etkisi gözlemlenecek.

Burada aslında yapacağınız deneyde hangi temel etkileşimleri en aza indirdiğiniz önemli,
yerçekimsiz ve hava sürtünmesiz ortam
bir motor veya jeneratörün çalışması için en az etki eden etkileşimler denebilir.
Bunların etkisinin büyüdüğü motorlarda bu durum genellikle
air bearing hava yataklı
dediğimiz
havalı hokey masasındaki gibi bir mantıkla çözülüyor.

Ayrıca
E=mc2 zaten nükleer santrallerin kullandığı enerjinin förmülü denebilir.
Atom ve hidrojen bombalarıda diğer örnekleri.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,574
Mesajlar
928,075
Kullanıcılar
452,203
Son üye
Direniş

Yeni konular

Geri
Üst