SİGORTA SEÇİMİ

ana branjman hattı 2x6 kolon hattı 4mm prizler 2.5 lamba 1.5 olarak uygulanır.slm

Kolon hatttı 20 A dıyosunuzda bu evde hıcbırsey calısmayacakmı. 20 A nereye yeter. 20A kolon hattıysa kolon hattının kablosunu 6lık 10luk kablo cekmeye gerek yok o zaman 2.5luk kablo ceksekte yeter. bir yerde bır yanlıslık var sankı. hayırlı akşamlar herkese.
öncelikle selam benim yukarıda verdiğim Sigorta değerleri monofaze bir tesisatta olması gereken amper değerleridir.tesisatların uzun yıllar arızasız problem yaratmayacak şekilde çalışmasını istiyorsak bu amper değerlerini aşmamaya özen göstermeliyiz.ama siz evinize ani tip bir ısıtıcı alırsanız 7000 w gücünde tabiki 3. kademeye aldığınızda 32a den aşağı kurtarmayacaktır.7kw ısıtıcıyı bağladığınızda tesisatınız diğer cihazlarla zaten 9 kwı çoktan aşmış olacaktır. peki o zaman çözüm ne? burada iki tane şık var ya yönetmeliğe göre 9kw üzeri tesisatlar trifaze almak zorundadır kuralına uyacak yada bu ani tip ısıtıcıları evinize sokmayacak kullanmayacaksınız.slm

Moderatör tarafında düzenlendi:
Sayın rezistans engin bilginle bizi aydınlattın teşekkürler saol

Bu arada sayın reazistans senin deiğin doğru ve yönetmenliğe uygun. türkiyede kaç kişi bunu uyguluyor ve yapıyor meçhul tek fazlı evlerde herkesin ehmen hemen sohbeni var. geçen yazdım okumuşsundur da. ablamların sayaç sigortası 40 daire içi iki şigorta 40 lık diğer ikisi 25 lik tam bir facia

Moderatör tarafında düzenlendi:
muhalesef durum böyle arkadaşım. benim verdiğim değerler ilk abone olunurken projede olan ve tedaş ve yapı denetim firmaları tarafından istenen değerler.tabii vatandaş abone olduktan sonra evine ısıtıcı bağlıyor bakıyorki Sigorta kaldırmıyor yükseltiyor haklı olarak k.a. rolesi atıyor elektrikçi çağırıyor elektrikçi arızaya bakıyor birkaç deneme olmadı işin kolayı var çıkartıyor sigortayla değiştiriyor daha sonra arıza oldu diye ücretini alıp gidiyor.tabii ondan sonra işler işin içinden çıkılamaz bir hal alıyor.burada bence esas suçlu bu ısıtıcılara t.s.e veren kurum suçlu.slm

teşekkürler sayın rezistans bilgilerin ve paylaşımın için diğer arkadaşlara da teşşekür ediyorum paylaşımları için

Peki diyelimki anı su ısıtıcı var ve ben trifaze hat çektim sıgorta degerım yınede 25 amperden yukarda olmak zorundaa ve hatta kolon sıgortası 40A den aşa yınede kurtarmayacak.
(benim amacım saygısızlık yapmak degıll bilgi tartısmakk)

ana branjman hattı 2x6 kolon hattı 4mm prizler 2.5 lamba 1.5 olarak uygulanır.slm

öncelikle selam benim yukarıda verdiğim Sigorta değerleri monofaze bir tesisatta olması gereken amper değerleridir.tesisatların uzun yıllar arızasız problem yaratmayacak şekilde çalışmasını istiyorsak bu amper değerlerini aşmamaya özen göstermeliyiz.ama siz evinize ani tip bir ısıtıcı alırsanız 7000 w gücünde tabiki 3. kademeye aldığınızda 32a den aşağı kurtarmayacaktır.7kw ısıtıcıyı bağladığınızda tesisatınız diğer cihazlarla zaten 9 kwı çoktan aşmış olacaktır. peki o zaman çözüm ne? burada iki tane şık var ya yönetmeliğe göre 9kw üzeri tesisatlar trifaze almak zorundadır kuralına uyacak yada bu ani tip ısıtıcıları evinize sokmayacak kullanmayacaksınız.slm

ana kolon hattı 40A (10KA) ve kablo çapı en az 6mm2 olmak şartıyla selektive göre Sigorta seçimi yapılır 20A kolon hattı sigortası ve 4mm ana kolon kablo çapı bundan 30 sene önceki iç tesisat yönetmeliğinde zorunluydu ana kolon hattı sigortasını 40A (10KA) kablo çapı en az 6mm kullanmadığınız zaman yapı denetim kuruluşlarından iş bitimi imzası alamıyorsnuz zaten SAYGILAR

* ANA KOLON HATLARINI KORUMAK İÇİN SAYAÇ ÖNCESİ EN AZ 32A (10KA) tesisatın gücüne göre değişir
* DAİRE İÇİNDE AYDINLATMALAR İÇİN 6veya 10A (3KA)
* DAİRE İÇİNDE PRİZ HATLARI İÇİN 16A-20A-25A (3KA) BAĞLI OLAN ALICININ GÜCÜNE GÖRE DEĞİŞİR
* TEK FAZLI ANİ SU ISITICILAR İÇİN 32A(6KA) TESİSATTA ANİ SU ISITICI BAĞLI İSE KOLON SİGORTASI 40A(10KA) OLMALIDIR
* TRİFAZE ANİ SU ISITICILARI İÇİN 3*50A (6KA) ANA KOLON HATTI SİGORTASI 3*63A (10KA)

KISACA TESİSATTAKİ ALICILARIN KAÇ AMPER NOMİNAL AKIM DEĞERİ OLDUĞUNU ASAGIDAKİ FORMÜL İLEDE HESAPLAYABİLİRSİNİZ

MONOFAZE ALICININ AKIM DEĞERİ HESABI I=P/U
TRİFAZE ALICININ AKIM DEĞERİ HESABI I=P/U*1,73*0,8

I= AMPER DĞERİ
U= ŞEBEKE VOLTAJI
P=ALICININ ÇEKTİĞİ GÜÇ
1,73=SABİT ÇARPAN DEĞERİ
0,8= COSFİ DEGERİ (CİHAZIN COS DEĞERİ NE İSE O ALINIR 0,70 DEN ASAGI OLMAMAK SARTIYLA EN FAZLA 0,99 OLABİLİR)

BUNA GÖRE BİR ÇAMAŞIR MAKİNASININ ÇEKTİĞİ AKIMI VE KULLANILACAK OLAN SİGORTA DEĞERİNİ BULALIM

I=2500/220=11,36 AMPER
BU ÖRNEKTEKİ GİBİ EVİNİZDEKİ ALICILARIN KAÇ AMPER AKIM ÇEKTİĞİNİ HESAPLAYABİLİRSİNİZ
NOT: TESİSATLARDA MOTOR DEVRELERİ YOK İSE C TİPİ SİGORTA KULLANILMAZ
SAYGILAR

Son düzenleme:
Peki diyelimki anı su ısıtıcı var ve ben trifaze hat çektim sıgorta degerım yınede 25 amperden yukarda olmak zorundaa ve hatta kolon sıgortası 40A den aşa yınede kurtarmayacak.
(benim amacım saygısızlık yapmak degıll bilgi tartısmakk)
sayın akarsu ben monofaze devrelerde olmaz dedim trifazede uygundur fazın birini bağımsız olarak şohbene beslerseniz uygun olur monofazede ise tek faz komple daireyi besliyor fark burada yani 3 kişinin kaldıracağı yükü tek kişi kaldırmamış oluyor trifazede slm

pardon ben sadece o verdıgınız sıgorta degerlerıı hıc bır sekılde kurtarmayacagını soylemek ıstedım sadece. Dogruu tek kişi nerde 3 kişi nerde...
sayın akarsu ben monofaze devrelerde olmaz dedim trifazede uygundur fazın birini bağımsız olarak şohbene beslerseniz uygun olur monofazede ise tek faz komple daireyi besliyor fark burada yani 3 kişinin kaldıracağı yükü tek kişi kaldırmamış oluyor trifazede slm

Forum istatistikleri

Konular
129,827
Kullanıcılar
452,650
Son üye
HiAxiSeytan

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri