Arkadaşlar neyi çözmek istiyorsunuz anlamadım ki adam zaten bunu kaldırmak istememişki mantığını anlamak istemiş, gayet güzel bir mantık, yaptığınız işin hakkını vermek istemeyenler için yazılımla dize getirmenin en güzel yolu
Mantığını tahmin ediyordum aslında. Değişik fikir çıkacak mı diye merak ettiğim için konuyu açmıştım.
Ancak bu vesile
yazılımla dize getirmek ile ilgili olarak
Ahlakî ve Etik olarak iki hususa dikkat çekmek isterim;
1. Evet Haklısınız... Şifre konulmuşsa buna saygı göstermek lazım. Kırmamak lazım. Adam parasını alamamışsa diğeri de ona vereceği paranın daha ucuzuna kırıyorsa şifreyi sonuna kadar bunun gayri ahlakî olduğunu söylersiniz. Bende buna katılıyorum.
Aynı şey MAKİNELER için de geçerli. Bir kompakt ekipmanda PLC'ye şifre koymak bir yere kadar kabul edilebilir.
2. Hayır Haksızsınız... Şifre kötü amaçla konulmuşsa kırmak gerekir. Bir TESİSTE PLC'ye şifre olmaz. Çünkü, tesis ileride genişlemek isteyebilir. Yeni yatırımlar, yeni ekipmanlar almak isteyebilir. Bunu da sizden almak zorunda değildir hiçbir firma. Ama genel prensip olarak sizi zaten beğenmişlerse size gelecekleri bellidir.
Yani makinelerde şifreye evet, tesislerde şifreye hayır diyorum.
Ayrıca benim konu başlığımın geri planında gerek etik, gerekse ahlakî olarak farklı bir durum var. Umarım bu işi yapan firma (adı bende kalsın) bu yazdıklarımı okuyordur;
Birincisi PLC'ye şifre konuldu mu bilmiyorum. Arkadaş resimlerini göndermiş tesisin. Yakında masraflarımı karşılayacaklar. Bende gidip bir bakacağım. Kuvvetle muhtemel şifre vardır. Çözebilirsem ne âlâ, çözemezsem yazılımı yapacağım. Neticede S7-200 PLC ile yapılan yazılım ne kadar karışık olabilir ki
Peki etik olmadığını düşündüğüm husus nerede?
Mağdur firma işi yaptırmış, parasını ödemiş. Aradan 1 ay geçmiş bir de ne görsün ekipmanlar çalışmıyor. Doğal olarak firmadakiler, otomasyoncuk firmasını aramışlar, otomasyonu yapan firma ise aktivasyon kodu için para talep etmişler. Böylece her ay yolunacak kaz misali resmen firmayı haraca bağlamışlar.
Şunu diyebilirsiniz, karşı firma uyuyor mu? Haklısınız. Ama adamın parası var. İş yaptırıyor. Bazı detayları bilemez ki !!! Ayrıca bu firma Türkiye'nin kuzeyi taraflarında bir ülkede. Artık o ülkeden biz bu tip günü birlik kazançlara tamah eden Türklere iş gelir mi? Sonra da ağlıyoruz, adamlar komşumuz ama bize iş vermiyorlar diye... Hem 1 liralık işi adamlara 5 liraya yapıyoruz, hem böyle elimize fırsat geçtiğinde "geçiriyoruz" sonra da onlardan ticaret bekliyoruz...
Geçin bunları beyler...
Bu yapılanı kesinlikle gayri ahlakî ve etik dışı buluyorum.
Yorumlarınızı bekliyorum...
(Bu arada bazı arkadaşlarla yazıştım, ancak tatmin edici bir sonuca ulaşamadım. S7-200 CPU226 şifresinin nasıl çözülebileceğini bilen varsa ve yardımcı olurlarsa memnun olurum)