S7-200 ve Easyview Hakkında Problemi Olanlar Buraya.

ben easyview ekranla pici rs485 üzeri haerleştirmek istiyorum..amacım şu ekran üzerinde olşturduğumuz butona basılınca pice bir karakter göndermek "a,12,0x012f,,gibi" buna benzer karakterlernasıl gönderilir.bunu nasıl yapabiliriz yardımcı olabilirseniz sevinirim..
evET BÖYLE BİR UYGULAMA YAPTIK. Ancak bunu sadece 8000 serisi ile yapabilirsiniz. Ayrıca bizim yaptıüımız projede sadece picden gelen girişleri ekrana yansıtmak üzere idi. Yani picde ki 8 adet girişi ekranda on-off şeklinde bit lamp ile gösterdik. Gerçi ben daha sonra bu bit lamp leri PLC ye aktardım ve picdeki girişleri PLC ye ekran üzerinden aktarmış olduk. Böylece pic deki giriş ile plc de istediğimi komutu işleyebiliyorduk. Neyse..
Bunun için HMI da herhangi bir komut yok. TAmamiyle macrolar ile yapılabilir.
Ancak şunu belirtmeliyim ki pic ile ekran arasındaki haberleşme oldukça sıkıntılı. MODBUS ile haberleşmek gerekiyor. Biz bunu beceremedik ve güvensiz bir haberleşme ile sadece picden saniyede bir girişlerin durumunu içeren bir byte veri yolladık.
Bunu için dediğim gibi macro ları kullanıyoruz. MAcroı komutları içerisimnde "inport" ve "outport" diye iki komut var. Bu konutların detaylarını eb8000 in dökümanı içerisinde bulabilirsin. Kabaca ilk önce ayarlardan PLC yi tanıttığımız yerden "free protokol" protokolü yaratıp pic ile haberleştireceğiniz portu ve hızını belirliyorsunuz. DAha sonra macroya dönüp "inport" komutu ile belirlediğiniz porttan dinlemeye başlıyorsunuz. Yada outport komutu ile set bit komutu ile on- off ettiğimiz bitleri belli bir byr ın içerisinde pic e yollayabildik. Böylece ben ekran üzerinden butona bastığımda pic de çıkışı aktif yada pasif hale getirebiliyordum. Ancak haberleşme protokolleri hakkında yetersiz bilgimiz yüzünden pic e gönderme ve almayı aynı anda yapamadık. Gelen datayı yada datalarıda gene macro içerisinde istediğiniz yere aktarabiliyorsunuz.
Yapmış olduğumuz çalışmayı örnek olması için yolluyorum. Umarım işinize yarar.
Öncelikle dikkatlice inceleyin. EB8000 in dökümanından ilgili komutların ve free protokolün nasıl çalıştığınız anlamaya çalışın. DAha sonra denemeler yaparsınız takıldığınız yer olursa sorarsınız.
Kolay gelsin ..
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
hocam su rapid shear i neden kullanamıyorum ben ya
yenilenmiş bu yukledıgın dosylara daha rahat nasıl ulasabılırım.rapid shear yenilenmis email aldım sayfa geliyor fakat ulasamıyorum .bilgin varsa sevinirim
 
ufuk arkadaşım verdiğin bilgiler için teşekkür ederim. biraz uğraşıyım üzerinde daha sonra tekrar sizleri bilgilendiririm..sizlerede kolay gelsin başarılar dilerim...
 
Hocam merhaba,
Benim sorum reçete oluşturma ile ilgili olcak.Reçetenin mantığını biliyorum ama plc ve hmi da nasıl oluşturulacağını bilmiyorum.Plc programında neler yapmam gerekiyor hmi programında ne yapmam gerekiyor.En basitinden,
Reçete1:Isılar sayfa 1(50 C),basınçlar sayfa2 de (3 bar)
Reçete2:Isılar sayfa 1(100 C),basınçlar sayfa2 de (6 bar)

Şimdi bu iki sayfadaki bir çok değeri saklamak ve çağırmak için PLC de hangi komutları,HMI da neleri yapmamız gerekir.
Yardımların için teşekkürle..
 
arkadaşlar easyview HMI ile pici rs485 üzerinden haberleştirmeyi yaptım.ama bir türlü karakter ("a","data",..bunun gibi) göndermeyi yapamadım.bununla ilgili bir çalışması veya bilgisi olan varsa,nasıl yapılacağı hakkında yardımcı olursa sevinirim.herkese kolay gelsin...başarılar..
 
Hocam merhaba,
Benim sorum reçete oluşturma ile ilgili olcak.Reçetenin mantığını biliyorum ama plc ve hmi da nasıl oluşturulacağını bilmiyorum.Plc programında neler yapmam gerekiyor hmi programında ne yapmam gerekiyor.En basitinden,
Reçete1:Isılar sayfa 1(50 C),basınçlar sayfa2 de (3 bar)
Reçete2:Isılar sayfa 1(100 C),basınçlar sayfa2 de (6 bar)

Şimdi bu iki sayfadaki bir çok değeri saklamak ve çağırmak için PLC de hangi komutları,HMI da neleri yapmamız gerekir.
Yardımların için teşekkürle..

Şimdi tam oalrak ne yapmak istediğinizi anlayamadım. Kullandığınız HMI ve PLC de belirtmemişsiniz. Reçete kullanımı basitçe şöyle işliyor.
HMI da belirli bir hafıza alanı kalıcı hafıza olarak reçete işi için ayrılmış vaziyette (RW). MT500 serisi için bu 65000 word boyutundaydı sanırım. Yanlış olabilir neyse. Bu alana istediğiniz bilgileri yazabiliyorsunuz. Daha sonra "recipe transfer" fonksiyonu ile bu alnalardan istediğiniz bir alandan başlayan xx adet kadar word ü gene PLC de istediğiniz bir alandan başlayarak girmiş olduğunuz xx adet kadar word e aktarabiliyorsunuz. yada tam tersi PLC deki adresden istediğiniz kadar word ü gene HMI daki belirlediğiniz reçete adreslerine tersi yönde aktarabilirsiniz. "recipe transfer" fonksiyonu "download" ve "save" olarak anlattığım iki işi gberçekleştirir.
Buradan gerçekten mantığını nasıl olacağını anlatmak zor. Ancak ben size yardımcı olması için örnek uygulamayı yolluyorum. Örneğe bakarak eminim istediğiniz gibi reçete işini gerçekleştirebilirsiniz.
Dediğim gibi tam bilgi vermemişsiniz. Verdiğiniz örneğide anlayamadım o bakımdan o açıcan yardımcı olamıyacağım.

offline simülasyon ile çalıştırabilirsiniz. Ana ekrandaki menü tuşuna basın çıkan menuden "recipe transfer" menüsün girin. Çok güzel anlatılmış orada..

Kolay gelsin ..
 
arkadaşlar easyview HMI ile pici rs485 üzerinden haberleştirmeyi yaptım.ama bir türlü karakter ("a","data",..bunun gibi) göndermeyi yapamadım.bununla ilgili bir çalışması veya bilgisi olan varsa,nasıl yapılacağı hakkında yardımcı olursa sevinirim.herkese kolay gelsin...başarılar..

Daha önce bende pic ile haberleştirmeyi denedim ama bu işi bir protokol (MODBUS gibi) kullanmadan yaptığımız için pek de verimli olamadı.
Ancak buradaki sorun ascii karakterlerini pic e mi, yoksa HMI a mı göndermeyi başramadınız ? burası önemli. Birde nasıl bir bağlantı protokolü kullandınız ?
Bu sorulara cevab verebilriseniz bilgim dahilinde bir şeyler söylemeye çalışırım. Ancak bu konuda tecrübem olmadığını geçmiş tecrübelerimle sorunu çözmede belki yardımcı olabileceğimi belirtmek isterim..

Kolay gelsin ..
 
ufuk arkadaşım senin gönderdiğin gibi yapmaya çalıştım.easyview HMI ile pici rs485 üzerinden bağlantı kurdum.rs485 hattından yani HMI den gelen veriyi görmek içi pice bir lcd ekran takdım.HMI de ;device type="Free Protocol";device name="Modus RTU" seçili.HMI üzerinde 2 setbit buton yaptım, göndediğin örnekteki gibi alım ve gönderim iki macro yazdım.bu haliyle HMI üzerindeki butonlara bastığımızda pice giden veri pic üzerindeki ekranda 1 veya 0 olarak okunuyo.ben bunlarla "a","data"veya a=12 ise 12 yi göndermek.bununla ilgili ne yapabilirz..şimdiden teşekkürler.herkese kolay gelsin başarılar..
 
Hmm anladığım kadarıyla senin pic dede MODBUS RTU protokolü var.
Ascii karakter yollamak için HMI da "ascii input" fonksiyonu ile (read adres kısmını MODBUS RTU yapacaksın) ekrandan klavye ile girdiğin verileri ascii formatında pic e iletebilirisn. Tabi gelen bilgileri pic de okuman içinde gelen bilgilerin ascii olduğunu picde tanımlaman gerekecek. yoksa saçma sapan sayılar görürsün anca.
Bunlar klavyeden girdiğin bilgileri yazman içindi.
Eğer sen hazır text leri yollamak istiyorsan o zaman şuna bi gözat..

macro_command main()
char a[10]
a[0]= 'ISI.'

GetData(a[5], "SIEMENS S7/200", VW, 100, 1)

SetData(a[0], "MODBUS RTU", 0x, 123, 10)

end macro_command

a 10 byte uzunluğunda bir data bloğu. ilk 4 byte ını ascii karakterler için ayırdım. Geri kalan kısım ise değişken datalar için örenek oalrakda plc deki vw100 alanından gelen değişken gibi ayrıldı.
Ve daha sonra bu bloğu pic e yolluyoruz. Sende bunu picde gerekli şekilde işleyip lcd ekrana yansıtacaksın.

Aklına gelen bunlar. Tam olarak doğrusu olamaya bilir. Ama fikir verir umarım.

Kolay gelsin ..


Aklıma bu yöntem geliyor sadece kardeş.
 
ufuk arkadaşım verdiğin bilgiler için teşekkür ederim.bi kaç gündür yoktum.bilgi veremedim.verdiğin bilgiler doğrultusunda biraş uğraşıyım.sonucu gene yazarım.kolay gelsin herkese görüş.üzr.byy
 

Forum istatistikleri

Konular
128,944
Mesajlar
921,896
Kullanıcılar
451,124
Son üye
MEK3232

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst