emodiyator
Profesyonel Üye
''kablo 1'' ile yapılan ölçümde -kaçak akım yok ise- kaçak akım pensampermetresi vektorel toplam sıfır olduğu akım göstermez bu kısımda hemfikiriz. itirazım ''kablo 2'' ile yapılan ölçüm içindi. benim düşünceme göre her iki testte de benzer bi ölçüm alınması gerekir. ''kablo 2'' ölçümünde kacak akım pensampermetresi üzerinde yuk akımı görmenizi teorik olarak izah edebilirseniz itirazım otomatikman boşa çıkacaktır. daha önce böyle pratiğim olmadığı için bu sekilde açıklama getirmeye çalışıyorum yoksa bahsettiğiniz senaryoyu uygulayarak da hakikata ulaşılabilir.
Fazdan toprağa akım akar bunun neyini açıklayayım resme dikkat ederseniz ölçüm noktasında şebeke fazı ve nötürü var durum 1 de yani kablo 1 bağlıyken ölçüm sıfır burada hemfikiriz. Durum 2 de yani kablo 2 bağlı fazın yükten dönen akımı toprak kablosu üzerinden geçecek yani ölçüm noktasında sadece fazın akımı geçecek ölçüm noktasındaki nötürden akım geçmeyeceği için ölçü aleti faz akımını ölçecektir. Daha da basit nasıl anlatılır bilemiyorum. Olmazsa şekildeki devreyi deneyip uygulamalı görün derim.
Son düzenleme: