sensördeki zamanı kısaltma.

nasah53

Üye
Katılım
17 Eyl 2008
Mesajlar
320
Puanları
1
Yaş
39
piyasada olan 360 derece sensörlerin zaman ayarı olandan daha çok nasıl kısaltabilirim içindeki kondansatörü daha düşük bir bir kondansatörle değişsem yanma zamanını daha alt seviyelere çekebilirmiyim??
 
Kondansatörü değiştirerek onu gerçekleştiremezsin kardeşim yapman gereken pot değiştirmek olur
 
devre şemasını getirirseniz yardımcı olmaya çalışırız.
 
direnç ve kondansatör değştirmen gerekiyor devre şemasını görürsek yardımcı olabiliriz
 
eğer devre bir R ve C zaman sabiteli bir zaman rölesi ise potuda küçültsen olur, kondnsatörüde küçültsen olur.

fakat sen zaten potu küçültmüşsün olmamasının sebebi devrede pic micro kullanılmış büyük ihtimalle yada tek programlık (OTP) ki bu yüksek ihtimal seri üretimlerde maliyeti düşürmek için son olarakta ASIC diye tabir edilen uygulamaya özgü bir entegre vardır.

bunların hepsindede zamanı kontrollerin içindeki tmr modulleri tutar.

denemen gereken birşey var bu kontrollerlar pot bilgisini iki şekilde okur 1- RC osilator ile yani pot R yi C de kondansatorü. burada oluşan osc bilgisini okuyarak

2-işlemcide analog komparator yada daha gelişmişi a/d converter vardır.

sen potu değiştirdiğini söylediğin için 1 madde elendi çünkü rc osilatorde potun viper ucu diğer bir uçla birleştirilir ve + ya çekilir kalan uçta C ye bağlanır C nin diğer ucuda gnd ye bağlanır. Pot ile kapasitenin birleştiği noktadanda işlemciye girilir ve burda bir counter a verilir. C nin şarj akımını sen potla oynayarak değiştirirsin ve şarj deşarj süresi oluşacak osc sinyalini arttırır yada azaltır counterdaki değer ile işlemci potun pozisyonunu bilir ve içindeki tmr yi ona göre kurar. yani devre bu şekilde olsaydı sen potu değişince kesnlikle zaman değşirdi.

diğer ikinci maddede ise hangi potu kullanırsan kullan zaman değişmez çünkü potun bir ucu + da bir ucu gnd viper ise (orta uç) işlemcinin analog pinlerinden birinde.
hangi potu kullanırsan kullan sonuç olarak gerilim bölücü özelliğinden her pozisyonda viperdan işlemciye aynı voltaj gidecektir. denemek istersen eline bir pot alıp bir ucu artıya bir ucu eksiye orta ucuda avo ile ölçebilirsin. okuduğun votajlar başka değerli potlar ilede yapsan aynı olcaktır.

çözüm için aşağıda bir şema vericem birde yukardaki maddeleride anlatan çizimleride.

kolay gelsin
 
röleye en yakın 100 mikro farat kondansatörü değiştirdim 1 mikro faratta istediğim sonucu aldım ilgilenen arkadaşlara teşekkrüler
 
Kondansatörü değiştirerek onu gerçekleştiremezsin kardeşim yapman gereken pot değiştirmek olur

he kerem bu arada senin dediğinde suya düştü aynen dediğinin aksi oldu kardeşim hayatında başarılar.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,948
Mesajlar
921,935
Kullanıcılar
451,134
Son üye
Erkan79

Yeni konular

Geri
Üst